EMEA Masters sau în ce s-a transformat EU Masters. Competiția aduce în prim plan cele mai puternice echipe din ligile regionale din zona europeană, dar și Orientul Mijlociu sau nordul Africii.

Dacă în anii trecuți reunea doar ligile regionale din zona EU, de anul acesta competiția a incorporat și liga din Turcia, o ligă extrem de puternică, dar și o regiune emergentă, cu echipe din nordul Africii sau Orientul Mijlociu.  Dacă ar fi să facem o paralelă cu fotbalul, EMEA masters ar fi un Conference League.

Cine, cum și de ce?

Chiar dacă diversitatea pe care o propune genul ăsta de competiție este benefică pentru esportul ăsta per total (vizualizări, popularizarea League of Legends, expandarea și normalizarea fenomenului) are și anumite minusuri, în sensul în care poate să pună față în față jucători profesioniști, de o experiență și o calitate excepțională, cu semi sau chiar amatori.

Dacă în ligile din Franța, Spania, în Ultraliga (Polonia și țările baltice) sau Prime League (Germania, Elveția și Austria) se află foști sau viitori jucători din LEC, în ligi ca din Italia, Grecia, liga Balcanică sau liga arabă jucători se chinuie să-și împlinească visul.

Distribuția locurilor

După cum puteți vedea, o tonă de echipe și jucători vor juca aici. De ce? Simplu. Pentru a demonstra cine și cât de bun este, pentru a-și asigura cel mai bun viitor posibil, făcând ce le place, pentru glorie și pentru faimă.

Românii, falnici ca stejarii

Printre atât de mulți jucători sunt și trei români care se vor lupta și vor da tot ce au mai bun pentru a accede mai departe și a încerca să-și facă un nume. Haideți să vedem pe cine ar trebui să susținem.

Coatpustmain, aka CPM aka Tancul României și GTZ Esports sunt proaspeți campioni în LPLOL, liga portugheză. Ei vor înfrunta adversari ca KRC Genk Esports, NORD Esports și WLGaming pentru a trece mai departe.

Yakkey, adc-ul nostru preferat și Partizan s-au calificat de pe locul doi din liga balcanică, dar după cum ne-a spus și nouă, țelul lui este măcar grupele principale. Îi ținem pumnii să ajungă cât mai departe.

Khantos, al treilea român, campion în Cehia cu Entropiq și prezență constantă în grupele de playins, încearcă să rupă micul blestem de-a întâlni echipe foarte puternice. De data asta ei par să fie echipa puternică.

Pe cei trei îi putem urmări în faza playins și dacă lucrurile merg cum ar trebui și în faza grupelor principale. Ceea ce ne duce la…

Grupele principale și favoriți

Echipele cu adevărat puternice îi așteaptă pe cei care s-au străduit foarte tare să scape de playins. Campioanele și locul doi din Spania, Franța, Turcia și Ultraliga, dar și campioanele Italiei și NCL (UK și țările nordice) sunt nerăbdătoare să-și dispute încă odată supremația.

Titlurile EU și EMEA Masters au fost împărțite între echipele din aceste regiuni. Turcia a fost până anul trecut o echipă care trimitea o echipă la Worlds. Bine, doar faza de playins și nu au trecut niciodată de faza aceea, dar, cu toate astea, era un loc la Worlds.

Odată ajunși în circuitul EMEA nu mai au posibilitatea asta, dar în primăvară au câștigat primul campionat EMEA. Istanbul Wildcats sunt pregătiți să-și apere titlul câștigat în primăvară, dar echipe precum Karmine Corp, campioana Franței și fostă campioană sau Movistar Riders, campioana Spaniei, o să încerce să le fure gloria, sau poate SK din Germania sau Unicorns of Love sau cine știe ce altă surpriză plăcută o să apară.

Faza finală are același sistem de eliminare ca cel de la Worlds, cu sferturi, semifinale și finală. Serie de cel mai bun din cinci, și orice pas greșit este eliminarea.

În total, 28 de echipe din 13 regiuni și jucători de 31 de naționalități diferite vor juca în acest turneu. Amplitudinea turneului nu este egalată de interesul arătat, dar EMEA Masters este un pas important în dezvoltarea și consolidarea scenei de LoL din lume.

Industria trece prin clipe mai grele și lucrurile nu merg ca unse, dar primul EU Masters a fost în 2018. Acum suntem aici și sper ca în 2026 competiția să fie recunoscută ca circuitul profesionist de League of Legends EMEA Masters. Competiția va fi transmisă în treisprezece limbi diferite, iar finala o să fie în Montpellier, Franța.

autor: Ionuț Alexandru