An de an, principalii actori ai scenei de Esports din România se întâlnesc pentru a oferi concluzii în urma competițiilor de pe teritorul țării noastre și în urma performanțelor internaționale ale conaționalilor.
Esports Summit 2024 se va desfășura anul acesta pe 6 iunie în București, la Pullman World Trade Center, începând cu ora 10:00. Publicul va asista la discuții despre impactul pe care l-a avut organizarea Campionatului Mondial de Esports pentru România, despre prezențele lui iM și ale ANei în vârful ierarhiei mondiale de Counter-Strike și vor avea șansa să-i întâlnească pe Jaxi și Tudor Buțan, doi dintre cei mai populari Youtuberi de Gaming de la noi din țară.
Mai mult decât atât, dacă pasionații de Esports vor alege să nu urmărească evenimentul pe streamul lui Tudor Buțan, ci chiar de la fața locului, aceștia vor avea șansa să pună mâna pe unul dintre premiile speciale oferite de organizatori:
- Căști de gaming Cloud 3 de la HyperX
- Telefon Samsung Galaxy S24 Ultra
- Vouchere de la Asus
- 20 de bilete la Bucharest Gaming Week 2024
- + multe alte premii
Tudor Dăescu: Norocul României este dat în esports (...) de talentul natural individual
În ultimul an, România și-a câștigat locul și respectul pe scena lumii internaționale de Esports. Dacă în august 2023 Iașiul organiza cel mai mare eveniment de Esports din istoria țării noastre și găzduia sute de jucători profesioniști care s-au luptat la 7 discipline pentru premii totale de peste jumătate de milion de dolari, românii au luat cu asalt Counter-Strike-ul în 2024.
Anul a început cu Ana “ANa” Dumbravă care a obținut, pentru a doua oară consecutiv, recunoașterea faptului că este cea mai bună jucătoare din lume și, la doar câteva luni după, Mihai “iM” Ivan a reușit ceea ce niciun român nu a fost măcar aproape să realizeze: a câștigat cel mai important trofeu de CS din lume, Majorul, alături de Na’Vi.
Cu toate acestea, Tudor Dăescu, președintele Esports Summit, consideră că performanțele tricolorilor la nivel internațional vin în ciuda relației pe care statul o are cu zona de Esports, nu datorită acesteia.
“Săptămâna viitoare este cea mai plină în evenimente de gaming, în România. Întreg ecosistemul din jurul jocurilor video este punctat în aceste zile, de la evenimente de casual gaming sau competiții de esports și până la evenimentul anual al industriei dezvoltatoare de jocuri din țara noastră și Esports Summit unde ne propunem, an de an, să dăm ora exactă în esports-ul românesc. Iar în acest caz ar trebui să fim pe același fus cu Marea Britanie, Germania, Franța sau Statele Unite. În momentul de față, însă, suntem chiar și în urma Rusiei. Ca să nu mai vorbim de distanța față de China sau Arabia Saudită.
Aceasta, în principal din cauza mediului politic în mare parte dezinteresat sau lipsit de viziune. Norocul României este dat în esports, ca și în alte domenii, de talentul natural individual. Fără pic de recunoaștere din partea statului, sunt români care performează în marile competiții din lume, ridică trofee, poartă tricolorul pe podiumuri.”, a declarat Tudor Dăescu.
Principalele subiecte ale Summitului
Invitații ediției de anul acesta al Esports Summit vor trece prin 4 dezbateri:
- Situatia esport-ului din România în 2024. Ne-a propulsat Campionatul Mondial găzduit de România în lumea bună a esports-ului?
- Esports-ul are nevoie de branduri. Dar de ce au brandurile nevoie de esports?
- Primul joc video românesc este din anii 70. Poate România scrie istorie în gaming?
- “Un român a câștigat Major-ul!”. Drumul de la un titlu de senzație la o nomalitate de zi cu zi.
Nu este un secret că România ocupă un loc în top 5 în Europa când vine vorba de partea de dezvoltare a jocurilor video. Cu toate acestea, când discuția trece de la gaming la esports, lucrurile se complică. Nedim Baytorum (Consumer Business Unit Director al Vodafone România), Mara Mareș (deputată în Parlamentul României), Mădălina Popa (Strategic Technology Lead, Microsoft), Mihai Cotos (CEO Digital Crusade), Tudor Dăescu (Președintele Esports Summit) și Cătălin Butnariu (Președintele Romanian Video Game Developers Association) vor răspunde la întrebarea: Ce ar trebui să facă România ca și jucătorii săi să străluceasca pe scena internațională?
În cel de-al doilea panel al zilei va fi abordată legătura importantă dintre Esports și branduri. Jucătorii și echipele trebuie să dispună de un buget care să le permită să călătorească și să participe la competiții, dar și să aibă condițiile să se pregătească pentru acestea. În acest sens, banii veniți de la sponsori pentru un loc pe tricou lângă emblema echipei sunt un avantaj de ambele părți? Ajută brandurile la fel de mult cum ajută organizațiile?
Până la urmă, de ce și pentru ce investesc brandurile bani în esports și gaming? La întrebare vor răspunde Katerina Todorovski (BCR), Roxana Baias (Group Head Marketing NEPI Rockcastle), Victor Stroe (Associate Director & Head of Strategy at Leo Burnett), Simona Panait (Marketing & Online Director Samsung Electronics) și Marius Radu (Co-founder GG Industry, partener al Bucharest Gaming Week).
În contextul în care Bucureștiul va avea un muzeu al jocurilor video pe viitor, iar tinerii României își dezvoltă din ce în ce mai multe abilități și cunoștințe în fața ecranului, ce poate face Statul pentru a ajuta procesul?
Diana Buzoianu (deputată în Parlamentul României), Andreea Medvedovici-Per (Director Executiv RGDA), Alin Moldoveanu (Computer Science and Engineering Department în cadrul Universității Politehnice din București), George Dumitrache (Education Sales Specialist, Microsoft) și Adrian Ștefănoiu (Co-founder al Video Games Museum) vor dezbate care poate să fie implicarea autorităților pentru a duce țara noastră la nivelul de a face istorie în industria jocurilor video.
Avem români în vărful mondial al Counter-Strike și nu numai. Totuși, prezența lor acolo a venit ca urmare a unor eforturi individuale imense și nu datorită unui ecosistem care să pregătească viitori campioni. Pentru asta, cum ne pot ajuta exemplele iM și ANa în construirea unui loc în care tinerii să aibă oportunități de a-și urma idolii?
Pentru al doilea an consecutiv, avem onoarea să facem parte din Esports Summit și, alături de noi în cel de-al patrulea panel, vor fi Liviu Marica (Marketing Director al ASUS România), Octav “ang” Crețu (CEO Nexus Gaming), Alexandru Ion (fondator Nexus Gaming), Costin “Jaxi” Vrînceanu (fost jucător profesionist, actualmente streamer în zona de Counter-Strike) și Mihai Neda (fondator Infinite Gaming).
Cum poate fi urmărit evenimentul?
Biletele pentru Esports Summit pot fi achiziționate de pe platforma iabilet.ro, iar evenimentul poate fi urmărit și online, pe 6 iunie de la ora 10, pe canalul de Youtube al lui Tudor Buțan.
Reamintim că persoanele prezente la eveniment au șansa să câștige premii oferite de Samsung, ASUS, HyperX și Bucharest Gaming Week, precum și să îi întânească pe doi dintre streamerii lor favoriți.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, dar și pentru șansa de a câștiga invitații la Summit, vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Instagram.
autor: Vlad Nagîț