În Esport, ca și în sport, există victorii care influențează și inspiră generații, succese care ne fac să fim mândri să purtăm tricolorul oriunde și care transformă învingătorii în idoli.

Dacă Mihai “iM” Ivan ar fi jucat fotbal, triumful lui din Copenhaga ar fi fost Steaua ’86. Dacă ar fi jucat tenis, ar fi fost Simona Halep la Roland Garros în 2019. Dacă ar fi fost înotător, ar fi fost David Popovici la Campionatul Mondial de Natație din 2022.

Dar iM nu este sportiv – iM este cel mai bun jucător de Counter-Strike pe care l-a oferit țara noastră în istoria celui mai popular joc FPS (First Person Shooter) din lume.

Data de 31 martie 2024 va împărți Esportul românesc în două perioade: înainte și după victoria lui Mihai. De ce?

iM ridicând trofeul PGL Major Copenhaga 2024 (sursa: HLTV)

Ce este un Major?

În scena de Counter-Strike, Majorurile sunt turneele care sunt sponsorizate de Valve (creatorii jocului) și la care orice echipă din lume poate încerca să se califice, indiferent de nivel. Doar 24 dintre ele fac pasul către competiția principală.

În general, competițiile de tip Major sunt de două ori pe an și, ca notorietate, pot fi ușor comparate cu Grand Slamurile din tenis. Asemenea tenisului, Majorul oferă participanților cel mai mare fond de premiere din an (1.250.000$) și, datorită faptului că au un sistem deschis de calificare, campionii pot fi considerați indubitabil cea mai bună echipă din lume.

Majorul din Copenhaga organizat de PGL, companie din România care a ajuns una dintre cele mai importante companii organizatoare de competiții de CS din lume, a fost cel de-al 20-lea Major de Counter-Strike din istorie.

Cele mai urmărite 3 evenimente de Counter-Strike din istorie au fost toate organizate de PGL, cel care abia s-a încheiat reușind să prindă abia al treilea loc pe podium.

În ceea ce privește fondul de premiere, primul Major desfășurat în 2013 avea un fond de premiere de doar 250.000 de dolari. Între timp, acesta a crescut până la 1.250.000$, bani din care iM și echipa sa, Na’Vi, au luat “partea leului” de 500.000 de dolari prin câștigarea competiției.

România n-a avut reprezentant la primele 17 dintre cele 20 de Majoruri

Counter-Strike-ul este cel mai popular joc din România fără niciun fel de rival în acest sens. Numărul mare de locații de tip internet cafe din țara noastră, dar și circuitul competițional intern administrat în urmă cu 15-20 de ani chiar de PGL, au creat o cultură în care mulți dintre adulții de 18-35 de ani pot afirma că au jucat cel puțin de câteva ori una dintre iterațiile jocului: CS 1.6, CS Source, CS:GO sau noul CS2.

Leetify, o platformă care se ocupă cu statistici în domeniul CS-ului, a estimat numărul de utilizatori unici ai CS:GO în perioada 2020-2021 la 400.000 – 450.000 de jucători. Statistica nu conținea, totuși, persoanele din România care încă joacă în mod activ versiunile vechi precum CS 1.6, așa că putem spune fără prea mari probleme că țara noastră are peste jumătate de milion de jucători de Counter-Strike.

Statisticile din 2021 poziționau România pe locul 13 în lume la nr. de jucători/1 milion de persoane

Cu toate acestea, România a lipsit complet de la primele 17 Majoruri. Din 2013 și până în 2022, țara noastră nu a avut nici măcar un reprezentant în cadrul celei mai importante competiții, chiar dacă numărul de jucători casual era impresionant, iar pe plan național existau rivalități pentru cea mai bună echipă.

2022 - iM sparge gheața alături de lauNX

România a avut de așteptat aproape 10 ani pentru a avea reprezentanți la Major, dar de când s-a spart gheața, nu a existat niciun Major fără măcar 2 români:

iM a adus pentru prima dată steagul României pe scena unui Major (sursa: HLTV)

Din păcate, prezența românească la Rio a fost onorabilă pentru debut, dar nu îndeajuns de bună pentru Playoff (Top 8) – lauNX a terminat pe locurile 12-14 alături de Sprout, în timp ce iM și GamerLegion au încheiat pe locurile 17-19.

2023 - iM, de nicăieri, aproape cucerește Parisul

După experiența de la Rio, iM s-a calificat din nou alături de GamerLegion la evenimentul de la Paris, dar nici măcar cel mai optimist fan român nu ar fi putut să prezică evenimentele care au urmat.

GamerLegion se aflau înaintea competiției din capitala Franței pe locul 31 mondial și, având în vedere că la Major sunt prezente 24 de echipe, iM și echipa se puteau considera norocoși și prin simplul fapt că au prins din nou loc la cel mai important turneu.

Ei bine, nu numai că nu s-au mulțumit cu prezența, dar, rând pe rând, românul nostru și coechipierii săi au răpus echipe din Top 15-le global și au ajuns până în finală. Acolo, însă, Mihai a avut de înfruntat nu numai cea mai bună echipă din lume de la acea vreme, Vitality, ci și 20.000 de fani prezenți în Accor Arena care îi susțineau pe adversarii săi, deoarece 2 jucători de-ai lor erau de naționalitate franceză.

În termeni fotbalistici, iM a ajuns în finala Champions League alături de o echipă la care lumea să așteaptă să participe, dar pe care n-ar vedea-o vreodată ajungând prea departe (să zicem Șahtior Donetsk) și a pierdut-o împotriva favoriților care îl aveau pe unul dintre cei mai buni jucători din lume (Real Madrid, Manchester City etc.).

Transferul la Na'Vi - David a dat praștia pe un pistol și s-a întors să-l doboare pe Goliath

Mihai n-a reușit să răpună cea mai bună echipă din lume în prima sa finală de Major, dar performanțele extraordinare arătate la Paris i-au asigurat un transfer imens – legendara organizație Natus Vincere (Na’Vi) l-a cooptat pentru a ataca un nou titlu de Major pe care au mai reușit să-l câștige doar o singură dată în istorie, în 2021.

Chiar dacă în vitrina organizației din Ucraina stă doar un singur trofeu suprem, echipa jucase nu mai puțin de 5 finale.

Cu iM în echipă, Na’Vi a atins locul 3 mondial pentru câteva săptămâni în ianuarie 2024, dar Majorul din Copenhaga l-au început doar din poziția de favoriți nr. 6 din cauza unor evoluții neconvingătoare din ultimele luni.

Cotele de la pariuri înaintea Majorului nu dădeau șanse celor de la Na'Vi împotriva Top 3-ului mondial: FaZe, Spirit și Vitality

2024 - iM, istorie pentru România

În cele 19 Majoruri de dinaintea celui din Copenhaga, doar 64 de jucători diferiți provenind din 15 țări au reușit să pună mâna pe cel mai râvnit trofeu din Counter-Strike.

Mai mult decât atât, deși au mai existat jucători în istorie care să ajungă în două finale consecutive, NICIUNUL dintre aceștia nu a reușit această performanță cu două echipe diferite. Până acum, când iM a devenit unicul reprezentant al acestei statistici (GamerLegion, Paris 2023 și Na’Vi, Copenhaga 2024).

Între Mihai și trofeu au stat din nou cea mai bună echipă a momentului, de data aceasta FaZe Clan. Organizația originară din SUA care a adunat unii dintre cei mai buni jucători din Europa a fost cea mai constantă echipă de la tranziția dintre CS:GO și CS2. 5 turnee importante au fost jucate între Octombrie (lansarea oficială a CS2) și Majorul tocmai încheiat, iar FaZe au jucat în finalele tuturor acestor 5 competiții.

iM și Na’Vi au câștigat cu 2-1 finala și nu oricum, ci printr-o victorie incredibilă pe harta decisivă. Aceștia s-au impus cu 13-3 pe Inferno în fața numărului 1 mondial.

iM scrie istorie așadar pentru România, aducând acasă cel mai important trofeu al celui mai urmărit Esport din țara noastră. Pe canalul lui Jaxi de Youtube, 30.000 de oameni au urmărit simultan meciul unei generații, urcarea României în vârful ierarhiei mondiale a Esportului.

Cum va impacta victoria lui iM percepția despre Esport în România, câți copii vor lua în serios Counter-Strike-ul avându-l ca idol sau cât de curând vom mai avea un moment de triumf asemenea celui pe care l-am așteptat peste 10 ani, rămâne de văzut.

Până atunci, nu putem decât să-i mulțumim lui Mihai. Pentru tot. Și ce a fost, și ce urmează.

Autor: Vlad Nagîț