BTN, căpitanul Nexus, este fără discuție și fără rival cel mai longeviv jucător de Counter-Strike din România. Cu o carieră care a trecut prin 3 iterații ale jocului, începutul lui 2024 l-a găsit atingând cea mai importantă performanță din carieră: calificarea la RMR, performanță pe care nicio echipă formată exclusiv din jucători români nu a mai reușit-o vreodată.

Chiar dacă de-a lungul celor 8 ani în care a fost alături de Nexus a avut perioade în care a fost criticat și i s-a cerut plecarea, Cătălin a răspuns pe server. Am profitat de ocazie să-i scriem pentru a-l felicita, dar și pentru a-l întreba despre parcursul istoric de până acum, așteptări de la RMR, dar și ce părere are despre CS2. Totul, mai jos.

"Nu a fost un obiectiv să ajungem la RMR"

Începutul de an părea să aducă mai multe probleme în tabăra Nexus decât motive de speranță. După schimbarea lui smekk- cu ERSIN, echipa a coborât până pe locul 181 în clasamentul HLTV, un loc cu peste 100 de poziții mai jos decât clasarea obișnuită a lui BTN&co. în 2023 când au avut prezențe notabile în competițiile de Tier 2 și Tier 3.

Astfel, o perioadă de adaptare alături de ERSIN era clar necesară, dar așa cum pofta vine mâncând, cea mai bună experiență pare să vină jucând. Primele meciuri oficiale ale Nexus în noua componență au fost chiar în calificările Open pentru Major.

Primele 3 Open Qualifiere s-au terminat fără succes pentru Nexus, aceștia nereușind să ajungă aproape de calificare, însă ultimul OQ, cel de-al patrulea, a avut cu totul altă poveste.

În aceeași serie de calificări în care români care jucau la echipe internaționale și care aveau mai mari speranțe de a avansa au eșuat, băieții de la Nexus au defilat și, târziu în noapte, au obținut o victorie împotriva Endpoint care deja scria istorie pentru CS-ul românesc.

@101hp Istorie! Nexus devin prima echipă formată integral din români care se califică la Closed Qualifierul unui Major după victoria cu 2-1 vs Endpoint! #cs2 #cs2romania #cs2major #pglmajor ♬ Rickroll - Chris Alan Lee
  • 101hp: În primul rând, felicitări! Sunteți prima echipă formată complet din români care ajunge atât de aproape de un Major. A fost RMR-ul obiectivul inițial sau ați luat totul pas cu pas?

BTN: “Mersi! Sincer să fiu, am luat-o pas cu pas, nu ne-am propus să ajungem la Closed sau la RMR, având în vedere că nu am facut deloc pracc si am schimbat și un jucător fix înainte de calificări, ne-am înscris cu gândul să ne antrenăm, însă după fiecare Qual am jucat din ce în ce mai bine si am rectificat multe greseli.”

  • 101hp: Cu ce se diferențiază pregătirea pentru calificările Open față de Closed Qualifier?

BTN: “Dacă pentru Open am folosit meciurile de la Qualuri pentru antrenament, pentru Closed am jucat câteva hărți înainte de meciuri.”

Cea mai importantă victorie din carieră

Ajunși la Closed Qualifier, Nexus nu mai aveau niciun meci ușor, aflându-se deja printre nume precum Na’Vi, Astralis, Spirit. Două înfrângeri în primele două meciuri împotriva 9 Pandas și ECSTATIC i-au trimis pe băieții lui BTN cu spatele la zid: orice meci din acest moment urma să fie de eliminare.

Ce a urmat însă a depășit așteptările și celor mai optimiști fani: Nexus au eliminat Sinners (locul 42 mondial), apoi, într-un meci care a făcut înconjurul planetei, au învins cu 2-0 și au lăsat acasă BIG (locul 14 mondial), una dintre cele mai mari organizații ale Europei.

Chiar dacă au pierdut meciul din 2-2, Nexus au coborăt în Last Chance acolo unde au învins sYnck cu fără prea mari emoții, calificându-se astfel la RMR.

@101hp Cel mai popular streamer de CS al anului 2023 nu știa cine sunt Nexus înaintea meciului eliminatoriu vs BIG... #cs2 #cs2romania #pglmajor #cs2major ♬ Funny video "Carmen Prelude" Arranging weakness(836530) - yo suzuki(akisai)
  • 101hp: Ați învins BIG, echipa de pe locul 14 mondial. Unde se clasează această victorie în topul carierei tale?

BTN: “Cred că e cea mai mare victorie, miza a fost extraordinar de mare. Am mai avut victorii versus echipe importante, însă miza nu a fost atât de mare ca acum.”

  • 101hp: Cum s-a schimbat meta-ul odată cu trecerea de la CSGO la CS2? Ați schimbat puțin map poolul.

BTN: “Nu este un meta foarte diferit, s-au schimbat unele harti si unele seturi de nadeuri, dar basicul a rămas același. Legat de map pool, avem 7 hărți acum și putem bana în functie de adversar.”

Să vină device

Nexus vor începe RMR-ul de la București cu un meci de foc: vor înfrunta organizația cu cele mai multe Majoruri și unul dintre cei mai buni jucători din istorie, Device. Mai multe despre primele meciuri ale românilor în prima rundă a RMR-urilor aici: https://101hp.ro/s-au-stabilit-grupele-de-la-rmr-nexus-vs-astralis-si-navi-vs-koi-in-prima-runda/

  • 101hp: Pregătiți de Astralis? Care e planul pentru device?

BTN: “Încă nu suntem pregatiti 100%, însă avem 3 săptămâni să reușim ceva. Planul pentru device? XELLOW, go kill :))”

XELLOW este la a doua participare la RMR - a fost aproape de calificarea la Paris Major alături de Sprout
XELLOW, cel mai bun jucător al Nexus în Closed Qualifier (sursa: HLTV)

"Am învățat să sper în principiu"

  • 101hp: Ai ajutat la formarea și la consacrarea multor jucători români care au performanțe pe scena internațională: iM, lauNX, adamS. Tu ce ai învățat de la ei?

BTN: “Am învățat să sper în principiu si m-au ambiționat să joc mai bine și să mă antrenez mai mult. Cu Mihai am avut mai multe schimburi de păreri.”

  • 101hp: Contează pentru voi faptul că RMR-ul se dispută la București?

BTN: “Nu cred că lucrul acesta contează, nu o să fie un turneu cu public.”

  • 101hp: Un mesaj pentru fani?

BTN: “Le mulțumesc pentru susținere și sper să se bucure și la RMR.”

BTN și iM în 2021 când Mihai a semnat cu GamerLegion

Îi mulțumim lui Cătălin pentru răspunsuri și sperăm, așa cum spune și el, să ne bucurăm după RMR de o prezență cât mai numeroasă a românilor la primul Major de CS2!

autor: Vlad Nagîț

SimRacing National

Early wake up call pentru RLR în 2024

Primele zile ale anului marchează deja finalul vacanței din Racing League Romania, odată cu anunțul începerii sezonului al cincilea în mediul iRacing, chiar în...