România este în sferturile Campionatului Mondial de Esports după ce a trecut de o grupă dificilă din care au mai făcut parte Germania, Ungaria și Mongolia, iar în optimi au învins Cehia cu 2-1.

Facem o scurtă recapitulare a performanței tricolorilor de până acum, prefațăm meciul de mâine cu Suedia din sferturi care se va juca de la ora 16:30 și am primit câteva răspunsuri de la căpitanul echipei, BTN, în legătură cu experiența WEC.

Am început grupele cu două meciuri la limită

Primul test al României la Campionatul Mondial a venit în prima zi, atunci când a trebuit să înfruntăm cele două echipe la care ne așteptam să ne pună probleme în faza grupelor: Ungaria și Germania.

Ai noștri au început slab meciul împotriva Ungariei pe Ancient, fiind conduși cu 0-4, dar au revenit în meci și au reușit să-l câștige în ultima rundă de timp regulamentar. 16-14 și deja ne îndeplineam obiectivul despre care discutam în articolul anterior, acela de a aduna cel puțin o victorie din meciurile împotriva nemților și maghiarilor.

Din cauza unor dificultăți tehnice, partida împotriva Germaniei, echipă reprezentată de jucători de la BIG Academy și care s-a calificat în semifinale, a început abia în jurul orei 1 noaptea, însă nivelul de joc al echipelor nu a fost afectat. Meciul a fost total în oglindă față de cel împotriva Ungariei. Ai noștri au fost acum la conducere cu 4-0 și au încheiat partida învinși cu 14-16.

Ultima zi din faza grupelor a adus două victorii fără prea mari bătăi de cap împotriva Mongoliei cu 16-12 pe Mirage și împotriva Vietnamului cu 16-3 pe Inferno, victorii datorită cărora aveam locul asigurat în optimile parțiale. Astfel, chiar dacă ai noștri au pierdut ultimul meci din grupă împotriva Argentinei, meciul nu avea miză, România terminând grupa pe locul 2.

Victoria împotriva Cehiei din optimi, un meci de poveste

Chiar dacă toată lumea se aștepta ca meciul împotriva Cehiei să fie unul dificil, prima hartă a debutat mai bine decât ar fi sperat și cel mai optimist fan al României. Tricolorii au început perfect meciul și, după mai puțin de 25 de minute, conduceau cu 15-2. Chiar dacă adversarii au încercat revenirea, era deja prea târziu, s-au oprit la 9 runde câștigate pe Ancient.

Meciul urma să se mute pe Nuke, harta aleasă chiar de noi, iar speranțele la un 2-0 erau pe cât se poate de reale. Chiar dacă BTN și echipa au avut o parte de tero bună pe una dintre cele mai CT sided hărți de la ora actuală, reușind să ia 7 runde, pe partea de counter au pierdut pistoalele și câteva runde importante de arme. Astfel, n-au reușit să-și stabilizeze economia, iar cehii au revenit în meci. 9-16 și partida intra în decisiv.

Mii de fani au trăit cu sufletul la gură meciul disputat în zona Palas (sursa: Digital Throne)

Începutul hărții decisive era asemănător cu cel de pe Ancient. Românii se aflau în control și, la jumătatea jocului, ne aflam în avantaj cu 10-5. Chiar dacă am pierdut runda de pistoale, am ajuns la scorul de 11-7. Din acel moment, însă, Cehia a strâns 4 runde consecutive și ne-au egalat, iar România trebuia să facă o rundă de eco.

Un hero buy de AWP pentru XELLOW și câteva fraguri improbabile cu pistoale fără armură ne aduceau din nou în avantaj. Aveam 12-11, dar eram în continuare sub presiunea economiei, orice rundă pierdută decisiv putând să rostogolească Cehia spre victorie.

Adversarii intră în site, plantează bomba în situație de 3 vs 1, dar apoi se întâmplă unul dintre cele mai frumoase și mai importante clutchuri din istoria Counter Strike-ului românesc:

Runda făcută de XELLOW n-a fost de ajuns ca să le dărâme moralul cehilor care au reușit din nou să planteze în A, moment în care România a făcut, din nou, improbabilul:

Tricolorii liniștesc tensiunea publicului din Iași și câștigă într-un final cu 16-13, ultima rundă fiind un full eco din partea alor noștri. Meciul complet:

Sfertul împotriva Suediei, un meci cât o finală

Selecționata Suediei este, indiscutabil, una dintre cele mai valoroase dintre cele prezente la Campionatul Mondial de la Iași, iar asta au demonstrat și în faza grupelor când au câștigat toate cele 5 partide împotriva naționalelor din Polonia, Australia, Belgia, Guatemala și Mauritius.

Cu jucători precum Plopski, ztr și Jackinho în lineup, toți 3 jucători cu multe meciuri în picioare la nivel de tier 1, nordicii pleacă drept favoriți în sfertul de finală care se va juca vineri de la ora 16:30. Cu toate acestea, România și-a testat mult mai bine map poolul la WEC până acum și au avut deja de două ori șansa de a juca de pe scenă, lucruri care nu pot fi ignorate în contextul în care partida se va juca din nou cu mii de fani tricolori în tribune.

Despre asta am ales să-l întrebăm și pe BTN, căpitanul naționalei.

  • 101hp: Felicitări pentru calificarea în sferturi! Cum s-a simțit victoria împotriva Cehiei de pe scenă?

BTN: S-a simțit minunat să câștigăm în fața atâtor oameni prezenți care ne susțineau.

(sursa: Digital Throne)
  • 101hp: Care e motivul pentru care ați ales Nuke versus Cehia? Simțeați o oarecare slăbiciune în map poolul lor sau e o hartă pe care vă simțiți mai confortabil decât pe altele?

BTN: Era cea mai bună varianta împotriva lor. A fost cel mai bun veto, însă nu ne-a mers bine partea de CT.

  • 101hp: Care a fost reacția în echipă după clutchurile lui XELLOW din ultimele runde? A fost on fire.

BTN: Am sărit în sus de bucurie, cred că s-a văzut și pe camere, au fost câteva runde care ne-au salvat de la choke.

XELLOW, MVP-ul optimilor împotriva Cehiei (sursa: Digital Throne)
  • 101hp: Unde ai plasa Suedia în topul naționalelor prezente la WEC 2023?

BTN: Uitându-ne la ei, ztr si Plopski care au jucat la NiP au cea mai mare experiență din turneu. Cred că sunt adversarul nr. 1.

  • 101hp: Cum ți s-a părut interacțiunea cu publicul din Iași? Cât de mult contează pentru voi să vedeți o mare de oameni adunați să vă susțină?

BTN: Este extraordinar publicul din Iași, chiar dacă știau sau nu CS, ei erau acolo să susțină România.

  • 101hp: Un mesaj pentru fanii care vor fi prezenți la meciurile finale din weekendul acesta, dar și pentru fanii de acasă?

BTN: Le multumesc tuturor pentru susținere! Hai România!

Unde poate fi vizionat meciul împotriva Suediei?

Meciul de vineri poate fi urmărit pe paginile oficiale ale IESF de Twitch și Youtube dedicate competiției de CS:GO, dar și pe canalul de Youtube al lui Jaxi.

Le ținem pumnii băieților și vă invităm să fiți cu ochii pe pagina noastră de Instagram pentru ultimele updateuri ale performanțelor românești de la Campionatul Mondial! Hai România!

autor: Vlad N.