După 6 ani petrecuți în organizația Nexus, XELLOW trece la un nou capitol, urmându-l pe lauNX și semnând cu organizația germană Sprout.

O inevitabilitate?

Mulți fani consideră transferul lui XELLOW ceva ce trebuia să se întâmple de multă vreme, iar odată cu mutarea lui lauNX, speculațiile în vederea unui scenariu în care AWP-ul celor de la Nexus ar semna cu Sprout s-au înmulțit.

Totul a început când slaxz, cel care era responsabil de a folosi arma cu lunetă în partide, a anunțat despărțirea de germani, acompaniat și de o postare pe twitter din partea organizației. El nu a reușit să își găsească forma în 2022, fiind absent în momentele cheie. A declarat că părăsirea lineup-ului este cea mai favorabilă decizie pentru ambele părți.

Anunțul a venit cu un amalgam de păreri cu privire la posibilul înlocuitor al „polarului” german. XELLOW nu a fost majoritar printre opinii.

Premieră pentru scena românească

Integrarea jucătorului de AWP în aliniamentul organizației germane reprezintă un moment istoric pentru scena de Counter-Strike Global Offensive din România. Avem, pentru prima dată, doi români în aceeași echipă din top 30 al clasamentului realizat de cei de la HLTV, iar asta nu este totul. Odată cu mutarea lui XELLOW, găsim un număr total de 4 jucători autohtoni în același top: regali, iM, lauNX și, bineînțeles, fostul AWPer de la Nexus.

Urmează un an 2023 de foc și putem constata asta destul de devreme, având în vedere că abia a început pauza competițională. Vom avea patru români cu șanse reale la RMR, cu obiective mărețe în ceea ce privește calificarea la următorul Major, care va fi organizat la Paris de către BLAST.

Top 30 HLTV - 19 decembrie 2022 (sursa: hltv.org)

XELLOW, un AWP mai mult decât promițător

Pentru cei ce au urmărit cât de cât periodic meciurile Nexus, nu credem că este nevoie de o introducere pentru ceea ce înseamnă XELLOW ca jucător. Erau destul de rare partidele în care acesta să nu se remarce într-un mod pozitiv. Fie că obținea „entry kills” aproape imposibile, scotea fraguri greu de înțeles cu arma reprezentativă sau câștiga clutch-uri cruciale pentru ecuația jocului, meciurile echipei din București erau nelipsite de spectacol din partea lui.

Pentru cei mai puțin cunoscători, atașăm mai jos statisticile adunate de HLTV pentru toată perioada pe care el a petrecut-o reprezentând Nexus și subliniem încă o dată că este vorba de media pe 6 ani. El a obținut împreună cu fosta echipă nu mai puțin de 25 de locuri fruntașe în toată perioada pe care el a petrecut-o la fosta echipă, excluzând calificările din calcul. În ceea ce privește locurile secunde și trei, numărul lor depășește fară probleme suta. Cea mai bună clasare în clasamentul HLTV a fost locul 40, revendicat în două rânduri: decembrie 2017 și noiembrie 2020.

(sursa: hltv.org)

A întâlnit numeroși adversari de tier 1 sau care mai apoi au ajuns să aibă o prezență constantă acolo, însă prestațiile lui au rămas constante, ajutându-și mereu echipa la potențial maxim. A fost foarte aproape de ceea ce acum a reușit doar prin simpla semnare a contractului, atingerea top 30.

Recomandări de nivel înalt

În momentul în care au apărut zvonurile despre mutare, NaToSaphiX, internaționalul danez care a evoluat și el o perioada pentru Sprout a venit cu niște gânduri despre jucătorul nostru.

El a declarat că XELLOW a mai fost testat și în 2018 pentru integrarea în organizația germană, însă fiind nevoit să joace pe poziție de rifle la acel moment, tryout-ul a picat. Acest lucru nu a împiedicat, însă, menținerea unei păreri foarte bune asupra ceea ce înseamnă XELLOW ca jucător.

Ce urmează pentru Nexus?

E greu de prezis cum se va reinventa echipa după pierderea definitivă, de această dată, a unui jucător extrem de important. Evident, aceștia au mai performat fără XELLOW o perioadă de câteva luni începând cu primăvara și terminând cu toamna anului acesta, când el a plecat pe bază de împrumut la ECSTATIC.

Rezultatele din acel interval nu s-au situat la un nivel excepțional, însă nu putem spune că au fost dezastruoase pentru organizația din țara noastră. Revenirea lui în toamnă anunța un nou început pentru echipă, împreună cu adiția lui adamS, însă băieții nu și-au putut găsi forma și au intrat într-o fază de relativă stagnare, întreruptă periodic de câteva sclipiri din punctul de vedere al realizărilor.

Nexus au încercat zilele trecute chiar schimbarea de nucleu. Spre exemplu, în meciul din cadrul Forward Cup versus Iron Branch, echipa a fost constituită din BTN, ragga, swiiffter, smekk și MoDo, o schimbare total neașteptată ale cărei motive nu se cunosc încă.

Este posibil și ca SEMINȚE și Ersin să fi avut o serie de probleme personale, în urma cărora nu au putut fi prezenți pe server.

Despre cei trei, MoDo, swiiffter și smekk știm că sunt liberi de contract în urma despărțirii de OneTap, deci pot fi încercați la o serie mai extinsă de echipe.

(sursa: OneTap Gaming twitter)

Cert este că liderul BTN, împreună cu conducerea organizației, trebuie să găsească o variantă de înlocuire pe termen lung a postului lăsat vacant până la începerea noului sezon, programată teoretic pentru a doua jumătate a lunii ianuarie.

Tot răul spre bine

Deși poate părea că transferurile precum cel de față se fac în detrimentul scenei interne, mai devreme sau mai târziu se vor constata avantajele pe care prezența jucătorilor autohtoni la nivelurile superioare ale jocului le are. Îi urăm succes lui Adrian și sperăm să vedem rezultate cât de curând posibil.

Primele meciuri pe care le vom urmări cu XELLOW și lauNX împreună în componența Sprout vor apărea cel mai probabil după 16 ianuarie, în ESL Pro League Season 17 Conference sau ESL Challenger League Season 44 Europe.

 

autor: Alexandru Bănescu

CS2National CS2

KTRL iese din scena de Counter-Strike

Cei de la KTRL au anunțat că vor renunța pentru o perioadă la divizia de CS:GO, decizie venită pe fondul unei reorganizări interne generale...
CS2National CS2

Nexus se desparte de 3 jucători și de coach

Perioada sărbătorilor de iarnă nu aduce nici pentru fanii Nexus surprize neapărat plăcute. A doua zi de Crăciun a venit cu vestea că SEMINTE,...