De ani buni în comunitatea de League of Legends este cerută o schimbare în privința formatului de la Worlds. Prea mulți ani la rând finala s-a jucat în sferturi sau semifinale. Prea mulți ani la rând o echipă a ajuns în finală doar pentru că a avut niște meciuri mai facile și favorabile. Cu schimbarea asta Riot speră să mulțumească pe toată lumea. Chiar așa va fi?

Regiunile mari

Datorită evoluțiilor bune din ultimii ani, LCK și LPL-ul o să aibă direct patru echipe calificate în faza grupelor. Anul trecut 7 din ultimele 8 echipe rămase în turneu au fost din LCK sau LPL, și doar Rogue a fost „eroarea din matrice”, iar DRX a fost prima echipă venită din play-ins care a câștigat turneul.

Locul 4 pentru LEC și LCS. Locurile 4 din ambele regiuni o să se confrunte pentru a determina cine ajunge în faza de play-ins. Se pare că meciul ăsta o să fie găzduit în NA anul acesta și în EMEA anul viitor. O să fie un meci cu miză care probabil o să anime comunitățile deja învrăjbite de atâția ani. Și să nu uităm – EU > NA.

Turneul va fi împărțit în trei faze, și anume:

  • Faza de Play-ins

Reprezentantele din Brazilia, Japonia, Latam, Vietnam, Oceania, dar și câștigătoarea duelului dintre EU și NA se vor confrunta într-o serie de meciuri de cel mai bun din trei și vor încerca să acceadă în următoarea fază.

Din păcate sunt doar două locuri disponibile, dar cu toate astea nu mai sunt echipe din China sau Koreea și doar una din LEC sau LCS. Vietnamul o să fie favorită să trimită o echipă mai departe, dar cine știe de unde o să apară surpriza.

  • Sistemul Swiss

Nu pot să mint, această fază a competiției sună bine. Este deja un sistem bine cunoscut în lumea esports, unde Dota2 și CS:GO l-au implementat cu succes, iar acum a venit rândul League of Legends.

Aici 16 echipe o să treacă printr-o serie de meciuri pentru a putea determina cine se califică în sferturile de finală.

Fiecare din echipele participante o să aibă suficient de multe șanse de-a trece mai departe. În funcție de rezultatul primului meci și celui de-al doilea, o să fii repartizat într-o grupă de echipe cu același rezultat, iar de acolo vor începe seriile cel mai bun din trei. Câștigătorii se vor înfrunta între ei, iar pierzătorii între ei. Teoretic sună bine, dar dacă diferența dintre Est și Vest a rămas la fel de mare, probabil că lucrurile nu o să se îmbunătățească în vreun fel sau poate nu la fel de mult pe cât au crezut ei.

  • Faza eliminatorie

Aici lucrurile au rămas cum le știam, formatul tradițional, cu serii cel mai bun din cinci. Opt echipe, cele mai puternice, vor încerca să plece acasă cu trofeul. Pierzătorii nu o să mai aibă nicio șansă de-a reveni, așa că e totul sau nimic.

Riot spune că a luat în considerare avantajele și dezavantajele formatelor și a încercat să pună la un loc doar avantajele. A ieșit o struțo-cămilă, cu două dintre faze complet schimbate față de ce a fost în anii trecuți, dar cu faza finală rămasă neschimbată.

Dacă în aparență este un lucru și o schimbare în bine, în esență, ținând cont de dinamic jocului și disparitatea dintre LPL și LCK față de restul lumii, lucrurile o să rămână la fel. Rămâne de văzut dacă aparențele chiar o să aducă mai mulți spectatori sau nu. Eu aș spera să o facă, pentru că Worlds este un turneu important, cu foarte multe echipe bune și făcut pentru oamenii care iubesc jocul.

Coreea va găzdui anul ăsta turneul și știm cu siguranță că patria eSports nu va dezamăgi. Worlds va începe pe 10 octombrie cu faza play-ins și finala va fi pe 19 noiembrie, pe Gocheok Sky Dome, un stadion închis, destinat baseball-ului.

Turneul a fost întârziat puțin pentru că în septembrie a nouăsprezecea ediție a jocurilor asiatice va avea loc (a fost amânată din 2022 din cauza epidemiei de Coronavirus din China) și League of Legends este unu din sporturile acceptate.

autor: Ionuț Alexandru