După un turneu controversat care a atras atenția întregii comunități de FIFA pe rețelele sociale, FIFAe World Cup 2023, ultimul turneu pro găzduit de EA Sports sub marca “FIFA” a jocului, nume și brand care a fost legat de această serie înca din 1993, cu primul joc “FIFA International Soccer” (FIFA 94) a adus multe surprize.

Răzvan Puiu - parcurs pânâ în sferturi!

În cele 4 grupe ale căror meciuri s-au disputat pe 16-17 iulie au avut loc surprize de tot felul, jucători cu o mare presiune în spate, mai ales a publicului și a susținătorilor din mediul online. Favoritul fanilor, Hashtag Stokes a avut parte de un parcurs neașteptat de slab în grupa C, terminând pe locul 6, cu doar 6 puncte obținute în 10 meciuri, într-o grupă completată de PauloNeto999 (Atlanta United FC), K1John (Free Agent), Obrun2002 (Team Exeed), Jonny (SC Paderborn) și bineînțeles, RvPLegend10 (Zeal22), cunoscut sub numele său real, Răzvan Puiu, care s-a calificat din grupă de pe locul 3 după o serie de meciuri constantă.

Sistemul ofensiv, rar la acest nivel al scenei pro, folosit de Răzvan a ieșit în evidență din primele meciuri ale grupei, jucătorul nostru optând pentru o formulă cu 4 fundași față de obișnuitul sistem cu 5, folosit de majoritatea jucătorilor pro. 5 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri a fost bilanțul lui Răzvan după cele 10 meciuri disputate în grupa C, rezultate care l-au adus într-un meci împotriva lui Tuga810 (Atletico Madrid) în faza optimilor. RvPLegend10 s-a impus cu scorul de 4-3 la general, după prelungiri în partida retur.

După victoria obținută împotriva lui Tuga, Răzvan Puiu avea să dea de un adversar care, pe foaie după rezultatele din grupe ar fi părut accesibil. Totuși, ManuBachoore (Team Gullit) avea să demonstreze faptul că locul 4 (ultimul loc calficabil) a fost doar rezultatul unui început modest al turneului. Aflat în grupa D, alături de unul dintre favoriții turneului, Verjgang (RBLZ Gaming) și Nicolas99FC (Guild Esports), vice-campion al ediției din 2022, olandezul de la Team Gullit s-a aflat într-o situație “do or die”, cu doar două meciuri rămase în grupă, șansele sale de calificare erau îndreptate spre meciul cu Nicolas, încheiat cu scorul de 2-2, astfel lupta pentru ultimul loc calificabil din grupa D avea să ajungă chiar în ultima etapă, etapă în care ManuBachoore s-a impus cu 2-0 în fața lui Verjgang, administrândui danezului prima înfrângere din turneu.

Aproape de o "remontada" istorică

După un început modest împotriva lui ManuBachoore în faza sferturilor, Răzvan s-a aflat în fața unui scor de neîntors, 5-0 în favoarea jucătorului de la Team Gullit, românul a avut determinarea și ambiția de a reveni, iar astfel în a 2-a manșă a disputei din faza sferturilor, Răzvan a reușit inimaginabilul și a revenit la 5-5.

După o “remontada” de vis, la o faza care nu anunța nimic pentru adversarul său, olandezul avea să înscrie golul care l-a propulsat spre finală, spre dezamăgirea celor 800 de oameni care au urmărit în direct pe canalul Zeal22 cu sufletul la gură partida jucătorului nostru, Răzvan Puiu.

Final controversat

După eliminarea dramatică a jucătorului român, adversarul său din sferturi, ManuBachoore avea să se impună și în semifinală cu scorul de 4-3 la general împotriva italianului Obrun2002, jucătorul celor de la Team Exeed a ajuns în semifinală după o victorie șoc împotriva favoritului la câștigarea întregului turneu, Verjgang. Danezul, totodată puștiul minune al scenei pro la FIFA a avut un parcurs stelar în grupe, reușind să lege 9 meciuri fără înfrângere în grupa D.

Pe cealaltă parte a tabloului, Tekkz, un alt mare favorit al turneului a fost eliminat de PHzin (AFC Ajax Brazil), brazilianul s-a impus în dublă manșă cu scorul de 5-4. Mark11, australianul celor de la Team Futwiz a avut un drum anevoios spre finală, câștigând două dintre cele 3 duble eliminatorii cu o diferență de doar un singur gol.

Finala turneului cu un prizepool de 1.000.000$ avea să se dispute între ManuBachoore și Mike11, cei doi jucători nu au putut fi separați nici după aproximativ 210 de minute de FIFA, astfel partida s-a decis la loviturile de la 11 metri. Finala nu a fost totuși lipsită de controverse, după o semnalare a lui Mike11 care atenționa arbitrii asupra faptului că maneta sa, mai precis inputul sau era vizibile pe marele ecran al arenei din Riyadh, fapt care ar fi putut să-l avantajeze pe ManuBachoore. Din imaginile celor de la EA Sports, ManuBachoore nu pare să folosească acest avantaj, astfel organizatorii au decis ca serie respectivă de penaltyuri să ramână validă. ManuBachoore s-a impus într-un final la penaltyuri cu scorul de 5-4, (4-3 la general) și a devenit campionul mondial la FIFA 23.

Acest rezultat a devenit un subiect care a izbucnit discuții aprige pe Twitter, echipa lui Mark11, FUTWIZ a postat următorul comunicat asupra deciziei luate de organizatori de a păstra rezultatele inițiale din ultima parte a partidei.

Pagina oficială FIFAe a răspuns prompt acuzațiilor cum că ManuBachoore ar fi fost favorizat de decizie cu un comunicat care explică faptul că jucătorii au fost avertizați de posibila prezență a gameplay-ului lor pe ecranul principal, astfel prezența unui senzor de input pe ecran poate rezulta în această situație, totodată au acoperit și problema pauzei, afirmând că pauzele se pot lua doar în momentul în care există o problemă de ordin tehnic, ceea ce nu s-a întamplat, comunică FIFAe.

Ce ne așteaptă în următorul sezon de EA FC 24 în scena Esports? Vă vom ține la curent cu fiecare știre din această zonă a celui mai popular simulator de fotbal și tot pe această cale le urăm mult noroc tuturor jucătorilor profesioniști români în următorul sezon competițional!

autor: Cristian Năstase