Vorbim constant de jucătorii de Counter Strike, dar azi am ales să vorbim și de un antrenor, așa că vi-l prezentăm pe Luca ”Munstur” Ioanițiu, românul care a reușit să semneze cu FlyQuest RED, echipa nord-americană de CS feminin, pentru poziția de coach.

Începuturi

În acest moment, Munstur este unul dintre puținii români antrenori ai unei organizații de pe scena internațională de CS și singurul din sfera ”pro” a CS-ului feminin.

L-am observat pe Munstur în booth-ul echipei de CS feminin a S.U.A., în cadrul Campionatului Mondial de la Iași, când, în mod neașteptat, le-a ajutat pe fete să își adjudece locul 3 mondial din poziția de coach, deoarece antrenorul acestora nu a reușit să fie prezent la eveniment.

Roster-ul nord-american a fost format dintr-un mix de jucătoare de la echipele FlyQuest RED și Evil Geniuses Gold, deci putem spune că Luca s-a familiarizat de pe atunci cu stilul de joc al unor jucătoare pe care le antrenează în acest moment.

Performanța de a deveni coach-ul echipei nord-americane nu este întâmplătoare sau o chestiune de noroc pentru Munstur.

A studiat ”E-sports Business” la Universitatea de Științe Aplicate KAMK din Finlanda (2019-2022). În timpul studiilor și-a început cariera de coach/analist, având rolul de analist pentru echipa universitară finlandeză  KAJAK esports (ianuarie 2021- februarie 2022) și roster manager pentru echipa universitară finlandeză KAMK gg (august 2021 – februarie 2022).

Aventura lui în lumea esports a început, surprinzător, nu ca jucător de Counter Strike, ci ca jucător profesionist de Team Fortress 2.

Având în vedere experiența dobândită pe parcursul șederii sale în Finlanda, Luca aplică pentru o poziție de analist la organizația germană GamerLegion, iar din ianuarie 2022 semnează cu aceștia. Experiența a durat până în august 2023, timp în care Munstur a contribuit la cea mai importantă performanță din istoria organizației, finala Majorului din Paris.

Și pentru că drumurile pot duce doar înainte, Munstur semnează în luna septembrie a acestui an cu organizația nord-americana FlyQuest RED, pentru poziția de coach al echipei feminine de CS.

Aventura lor începe în timpul sezonului online al ESL Impact – Season 4, echipa reușind să se califice în finalele LAN ale acestui turneu cu un prizepool de 123.000 de dolari, care vor avea loc la DreamHack Valencia în decembrie 2023. Fetele au terminat sezonul online pe locul 1 al diviziei nord-americane.

Interviu cu Munstur despre experiența în CS-ul feminin și viitor

  • 101hp.ro: Ai reușit să devii antrenorul echipei feminine de CS FlyQuest RED. Ce înseamnă acest lucru pentru cariera ta și ce așteptări ai de la parcursul acesteia la ESL Impact – Season 4, având în vedere că ați reușit să vă calificați pentru finala LAN de la DreamHack Valencia?

Munstur: Pentru mine este primul pas spre a deveni Coach în Tier 1, să câștig Majorul și așa mai departe. FlyQuest a fost singura organizație serioasă care mi-a oferit poziție de coach, toate ofertele bune pe care le aveam fiind de secund. Așteptări nu am, îmi formez un obicei în echipele mele de acum să jucăm fără presiune. Mergem la LAN și jucăm meci cu meci, rundă cu rundă.

  • 101hp.ro: Din punctul tău de vedere, este diferită abordarea unei echipe feminine de CS, față de o echipă masculină?

Munstur: Aș spune că da, din ce observ, cu excepția echipei mele, și poate Nigma Galaxy sau Navi Javelins în EU. Ăsta a fost și motivul pentru care am luat în considerare tranziția, pentru că în general, din ce am observat și auzit, echipele feminine nu se antrenează la fel de mult ca echipele din Tier 2-3 la băieți. Bineînțeles, mi-a plăcut mult și structura pe care am regăsit-o la FlyQuest și IGL-ul nostru se apropie foarte mult ca mentalitate chiar de lideri din Tier 1 pe care i-am cunoscut.

  • 101hp.ro: Știm că ai ajutat echipa feminină de CS a S.U.A. la Campionatul Mondial de la Iași – WEC 2023. Cum ți s-a părut acea experiență și crezi că acest lucru te-a ajutat să iei decizia de a antrena o echipă feminină de CS?

Munstur: Când am mers la WEC, deja eram în discuții cu FlyQuest și aveam practic oferta pe masă. Am mers ca obiectiv principal să le cunosc pe cele 2 jucătoare de la mine din echipă, care erau și în echipa SUA, să văd cum interacționăm profesional și personal. Deci da, cu contextul oferit, m-a ajutat să iau decizia, prin faptul că nu am resimțit nici un red flag din partea lor, ca jucători. Și organizația a fost încântată de conjunctură.

  • 101hp.ro: Simți că poziția de coach va fi mai greu sau mai ușor de gestionat, având în vedere experiența de analist la GamerLegion?

Munstur: Bineînțeles că rolul de coach implică mult mai mult decât cel de analist sau asistent coach. Asta fiind spus, consider că, spre finalul parteneriatului meu cu GL nu mai eram un simplu analist, aveam aspirații la mai mult, când vine vorba de atribuții și ce eram confortabil să fac.

Întotdeauna am avut “good people skills” și nu cred că experiența mea reprezintă un dezavantaj, ci dimprotrivă. Nivelul tactic în scena feminină e cu atât mai ușor de depășit, dat fiind acest background. Am de lucrat până să devin un Coach bun, totuși. Sunt foarte multe atribuții, multe care nici nu pot fi puse în cuvinte. Trebuie să fii responsabil, să fii cel pe care lumea se bazează, pe scurt.

101hp.ro: Cât de mult au contat studiile tale în materie de ”esports business” în drumul spre o poziție de analist/coach al unei echipe profesioniste de CS?

Munstur: Mai deloc, sincer. Deși recomand facultatea mea, KAMK, pentru cei care vor să ia contact cu domeniul esports, nu pot recomanda studiile, în principal pentru cei care vor să fie competitori: jucători sau antrenori de orice tip. Deși facultatea te ajută cu elemente de bază despre industrie, nu cred că există la momentul de față o școală de CS. E ceva ce se învață “grass roots”, se învață făcând. Ceea ce m-a ajutat pe mine la facultate în sine, a fost faptul că inițiativa mea să devin pro a fost încurajată de toată lumea din jur, față de universitățile din România, unde astfel de preocupări sunt vazute rău.

101hp.ro: Presiunea de a fi unul dintre foarte puținii coach/analiști români din scena CS profesionist și singurul din scena profesionistă de CS feminin crezi că poate influența performanțele tale sau acest lucru îți este de ajutor și te impulsionează?

Munstur: Nu cred că există presiunea asta pe mine. Deja am spus că nu sunt fan al așteptărilor auto-impuse, deci bănuiesc că a doua variantă mi se aplică mai mult. Mi-aș dori totuși ca oamenii din România pasionați, care aspiră să devină Coach, să mă contacteze mai des și să mă întrebe chestii mai profunde. Sunt bucuros să le răspund tuturor, iar celor care m-au contactat, am încercat să le fiu de folos cât de mult am putut. Consider că ăsta e un pas pe care scena din România trebuie să îl facă pentru a progresa: Să avem antrenori capabili.

Îi mulțumim lui Munstur pentru răspunsuri și nu putem decât să-i urăm mult succes la turneul din Valencia unde va debuta ca antrenor la un LAN. Atenția noastră va fi împărțită între echipa sa, FlyQuest Red, și echipa alături de care ANa continuă să domine scena feminină, Nigma Galaxy.

 

autor: Cristina Ț.