Principalele ligi ale Counter Strike: Global Offensive

Scena internațională a jocului este definită în totalitate de turneele și ligile organizate de diferiți sponsori. Dacă în trecut acestea erau organizate la o distanță mare de timp una față de cealaltă, în ultimii ani numărul lor a crescut considerabil.

Astfel, ne aflăm într-un moment în care pauzele competiționale durează puțin, pe când sezonul se extinde pe parcursul întregului an.

În ciuda multitudinii de evenimente, noi vom vorbi astăzi doar de liga principală existentă de-a lungul tuturor categoriilor de dificultate: Liga ESEA.

Liga a apărut pentru prima dată în 2014, având o structură doar ușor diferită față de cea din prezent.

În 2016 numele a devenit ESEA MountainDew League. Era împărțită pe regiuni principale ale globului: Europa, Australia și America de Nord la dificultăți ridicate și țări individuale la nivel mai scăzut de performanță: Franța, Germania, Marea Britanie și Rusia.

Primele locuri din ligile cu nivel ridicat de joc aveau să concureze într-un eveniment LAN internațional organizat de ESL.

Cum funcționează platforma în țara noastră?

Până astăzi structura s-a păstrat relativ similară, însă au fost generalizate anumite domenii și s-au adăugat consistent fonduri de premiere.

După 2016, prima divizie (cea mai înaltă ca nivel de joc) a luat numele de ESL Pro League. În 2021 numele diviziei secunde a fost schimbat din “MDL” în “Premier”, iar în 2022 încă o dată în “ESL Challenger League”.

Nexus sunt cei care au participat cel mai devreme în cadrul ligii, însă odată cu apariția în număr mare de noi echipe în țară, am ajuns astăzi să avem cel puțin 2 echipe în fiecare “urnă valorică” cu excepția ESL Challenger și ESL Pro League.

Echipe notabile din România care iau parte în sezonul 43:

  • Esea Advanced: Nexus Gaming, Infinite Gaming, OneTap Gaming, KTRL (sXe), Allstars Gaming
  • Esea Main: Team ExSaN (NEVER-SLEEP, m0nkey), Balkan Bears
  • Esea Intermediate: Ultimate Power, Marsupy Gaming, Redpack Prodigy
  • Esea Open: Redpack Esports, Bluejays Prime, UDP RomaniaNext in Line

Modul de organizare și taxe de înscriere

Teoretic, primele două compartimente sunt aflate sub coordonarea celor de la ESL, în timp ce următoarele (Main, Intermediate, Open) sunt în slujba ESEA.

Un lucru în comun este clar vizibil: ESEA se ocupă de furnizarea serverelor de joc pentru toate dintre cele enumerate mai sus.

Orice echipă poate participa in ESEA Open dacă platește taxa de intrare de 9,95$. Din acest punct, victoriile numeroase pot aduce promovarea în ligile superioare.

Pentru a participa din start în divizii superioare, taxele plătite de organizație ajung până la 40$ pe lună și este nevoie de un aliniament de jucători care a avut rezultate notabile în trecut.

(sursa: AUGUSTIN artwork CS:GO)

autor: Alexandru B.

CS2International CS2

Ultima zi de Legends Stage

MOUZ sau ENCE? Na'Vi sau BIG? Liquid sau Spirit? Astăzi aflăm ultimele 3 echipe calificate în playofful Majorului de la Rio....