Cea mai importantă competiție din an pentru pasionații de CS:GO susținută la Rio a adus surprize imense în Challengers și Legends Stage, dar nici primele meciuri din playoffuri nu au respectat așteptările fanilor și analiștilor.

Giganții Cloud9 și Na'Vi cad în sferturi

S1mple a fost cel mai slab jucător din meciul vs Furia: 0.87 rating (sursa: hltv.org)

După înfrângerea total surprinzătoare a Cloud9 de joi seară cu 1-2 împotriva celor de la MOUZ, trofeul părea să se îndrepte spre echipa din Ucraina. Na’Vi rămăseseră ultima echipă aflată în turneu din Top 5 mondial (FaZe, Vitality și Liquid n-au ajuns nici măcar în playoff).

Totuși, un public brazilian ostil și o echipă a Furiei care știa că nu are nimic de pierdut au pus stop speranțelor lui S1mple de a câștiga un al doilea Major din carieră.

Prima hartă a fost Nuke, alegerea lui Na’Vi și hartă pe care sunt, indiscutabil, în Top 3 echipe din lume. Chiar și așa, victoria le-a revenit dificil, doar cu 16-14. Meciul s-a mutat apoi pe Ancient acolo unde Furia au controlat partida de la început, chiar dacă au luat startul pe partea mai dificilă de tero. 16-10 pentru brazilieni și meciul era trimis pe Mirage, harta decisivă.

Jocul favoriților din organizația cu cele mai multe prezențe din istorie la Major pe ultima hartă nu poate fi descris decât “fricos”. Na’Vi n-a arătat nimic din stilul caracteristic dominant și, chiar dacă la jumătate erau aproape la egalitate (8-7 pentru brazilieni), repriza a doua a fost mai lejeră pentru Furia decât ar fi visat orice fan din arenă. 16-10 și pe Mirage pentru echipa lui arT și se califică, în premieră, într-o semifinală de Major.

Reacția fanilor la victoria favoriților:

Pentru S1mple, considerat cel mai bun jucător din istorie, meciul a fost unul de coșmar, reușind contraperformanța de a avea rating negativ la finalul fiecăreia dintre cele 3 hărți jucate. Chiar și așa, S1mple le-a câștigat respectul tuturor brazilienilor atât din arenă, cât și din spatele ecranelor.

Un exemplu este chiar Neymar, legenda fotbalului brazilian și binecunoscut susținător al CS-ului sud-american, care a transmis pe twitter un mesaj imediat după încheierea partidei:

Niciunul dintre jucătorii care-și vor disputa semifinalele nu a mai câștigat un Major

Jame și Qikert de la Outsiders sunt cei care au fost cel mai aproape să pună mâna pe un trofeu de Major. Au pierdut finala Berlin Major din 2019 împotriva legendarei echipe a Astralis.

Acum, cei doi vin cu 3 coechipieri noi și vor încerca să ajungă la a doua finală din carieră la finalul unui meci împotriva surprizei MOUZ. 3 jucători din mixul european jucau, acum un an pe vremea asta, la academia organizației, iar acum fac față cu brio publicului de 20.000 de brazilieni.

Meciul dintre cele două echipe va fi și o premieră pentru cea mai importantă competiție de CS:GO. Pentru MOUZ și Outsiders, întâlnirea din semifinale va fi al treilea meci pe care îl joacă la Rio din maximul de 3 posibile. S-au întâlnit atât în Challengers într-un Bo1 câștigat de europeni, cât și în Legends într-un Bo3 adjudecat de echipa din CIS.

Astfel, semifinala care se va disputa de la ora 19:00 (12 noiembrie) va fi extrem de greu de prezis.

(sursa: hltv.org)

Main eventul: Furia vs Heroic

Cadian și Heroic s-au bucurat până în acest moment de susținerea publicului, dar vor fi inamicii numărul 1 în seara de sâmbătă.

Fun factul principal legat de acest meci vine din map poolul celor două echipe: niciuna dintre ele nu joacă Dust2. Va rămâne de văzut care dintre ele își va asuma riscul să nu banneze cea mai veche hartă în speranța de a câștiga un avantaj înainte de începerea partidei.

Nu ar fi pentru prima dată când Furia și Heroic se joacă cu focul și nu înlătură D2 din veto, chiar dacă niciuna din ele nu are experiență pe ea. La început de 2021, s-au întâlnit într-o ediție a ESL Pro League disputată online și au ajuns să joace pe Dust într-un meci pe care mulți analiști l-au descris ca pe unul dintre cele mai proaste meciuri de Dust2 din istoria CS:GO.

(sursa: hltv.org)

Rămâne de văzut cum va impacta și publicul performanța jucătorilor, imaginile cu fanii brazilieni susținându-și preferații făcând deja înconjurul lumii. Pronosticul redacției pentru echipele finaliste ale IEM Rio Major: Outsiders și Furia.

autor: Vlad N.