Tocmai s-a terminat a cincea săptămână din LPL și trebuie să vedem mai de aproape ce se întâmplă acolo după 35 de zile de LoL consecutiv. LPL-ul a început după 29 Mai și de atunci nu a existat nici măcar o zi în care să nu se joace măcar două serii.

Șaptesprezece echipe se luptă neîncetat pentru titlul de campioană în cel mai puternic campionat de LoL din lume și pentru una din șansele de-a reprezenta China la Worlds, dar numai zece pot ajunge în playoff.

Finalistele MSI

Cum se descurcă? Finala MSI dintre BLG și JDG a fost pe 21 Mai, în Marea Britanie, iar pe 1 Iunie cele două au debutat în sezonul de vară. Un ritm cel puțin draconic.

E și un motiv pentru care începem cu ele, pentru că la momentul ăsta ambele echipe se află pe primele două locuri și amândouă și-au asigurat deja locul în playoff.

JDG au pierdut prima serie din sezon, în prima săptămână, împotriva celor de la Weibo Gaming și de atunci nu s-au mai uitat în urmă. Au obținut victorii pe linie împotriva celor mai buni și se pare că burnout-ul încă nu i-a atins. Recordul lor este de 10-1, iar echipa pare că se simte extraordinar. Este greu să-ți imaginezi o echipă cu 5 jucători mai buni de atât.

BLG momentan stă pe primul loc cu un record de 11-1, cu o serie în plus față de marea lor rivală de anul acesta. Deja și-au depășit numărul de victorii din sezonul de primăvară, unde s-au clasat pe locul 5, cu un record de 10-6.  În afară de seria pierdută împotriva celor de la JDG, nu au făcut niciun pas greșit, cu toate că seria a fost pierdută fără drept de apel.

Se pare că BLG nu poate să le găsească punctul slab. Chiar și așa, de acum este o realitate că Bilibili este una din echipele pe care trebuie să le bați ca să speri la glorie.

Cine le suflă în ceafă?

Trei echipe sunt destul de aproape de ei și încearcă să le fure strălucirea.

TES, eternul rival, echipa care de câțiva ani de zile se află printre primele poziții, cu apariții dese în finală, încearcă să-și depășească blestemul și să câștige în sfârșit mult râvnitul trofeu.

Echipa are recordul de 9-3 și ocupă a treia poziție din clasament. Superstarurile Rookie și JackeyLove au cedat în fața celor de la LNG, WE și JDG. Bilibili încă îi așteaptă și să le testeze stilul de joc agresiv care de cele mai multe ori dă rezultate, dar care în mod sigur poate fi și pedepsit. Oricum ar fi, Jackey e pregătit.

LNG l-a adus la începutul anului pe campionul mondial Scout, care a petrecut nu mai puțin de șase ani cu EDG și cu care a câștigat Worlds în 2021, dar și pe Gala, țintașul celor de la RNG, un jucător foarte, foarte bun. Echipa a trecut prin transformări în ultimii ani, cu prezențe la World și clasări bune, dar niciodată până acum nu au fost aproape de-a câștiga. Dacă ar face-o anul ăsta ar fi o surpriză colosală și ar fi un titlu care ar atârna greu în balanță, având în vedere prin câte echipe bune ar trebui să treacă. Recordul lor este de 8-4.

A treia echipă care le suflă în ceafă celor două super echipe este OMG, o echipă care este pe scena LoL din 2012. Echipa nu prea a cunoscut succes în ultimii ani, terminând pe locuri modeste 8-9, fără să fie recunoscută ca o echipă puternică, dar acum pare că și-a găsit o identitate prin cinci jucători tineri, născuți după 2000 și omul care o să ducă torța mai departe pe mijloc – Creme.

În primăvară, au terminat pe locul patru, în urma unei serii care s-a dus în cinci meciuri împotriva celor de la BLG. Acum pare că vor să își ia revanșa. Deși fără prea multă experiență, ei compensează prin curaj și joacă un stil de LoL foarte îndrăzneț, fără să își pună la îndoială instinctele. Nu mereu dă roade și la finalul săptămânii a cincea, recordul lor este de 7-3.

Mijlocul clasamentului

Aici lucrurile sunt mai interesante. Cinci echipe, care momentan se află pe loc de playoff, iar scorul lor este foarte apropriat și nu poți să-ți dai seama pe ce loc or să încheie sezonul.

Weibo Gaming. L-au pierdut pe Angel și l-au câștigat pe Xiaohu, omul care a câștigat MSI-ul atât ca jucător pe top, cât și pe mid cu RNG. Karsa s-a alăturat și el echipei, dar este ținut pe bară de Weiwei, un jucător mai tânăr. Dacă jucau doar numele pe rift, Weibo ar fi fost printre cei mai buni, dar momentan sunt doar pe locul șase, cu un record de 6-4. Par o echipă care și-au atins potențialul, câștigând cu echipe de sub ei, și pierzând cu cele de deasupra. Astea fiind spuse, rămân o echipă înfricoșătoare, care-ți lasă impresia că oricând pot să joace cel mai bun LoL posibil.

RNG

După sezonul dezamăgitor din primăvară și pierderea din iarnă a lui Xiaohu, echipa a decis să reconstruiască de tot. Au scăpat de Angel, Gala și Ming, oameni cu o istorie și rezultate atât pe plan intern cât și pe plan internațional, și au adus doi jucători mai puțin cunoscuți, LP (adc) și Tangyuan (mid), iar pe poziția de suport, pe LvMao, un veteran. Jucătorii tineri sunt pe poziții cheie și doar timpul v-a hotărî dacă o să-și atingă potențialul și dacă vor duce RNG mai sus de un loc șapte disputat și un record de 6-5.

EDG

Un geniu s-a întors, Uzi joacă din nou și nu doar că o face, dar la fel ca în urmă cu zece ani (ikr??) joacă Vayne.

Echipa a terminat pe un loc trei în primăvară și probabil că obiectivul de split-ul ăsta este și mai ambițios. Deși Uzi s-a întors și nu mai atrage atâtea priviri ca în trecut, este un jucător de temut pe poziția lui. Momentan ocupă locul opt, cu același record ca și RNG, dar abia aștept să-i văd cum o să stea lucrurile în playoff, pentru că la fel ca în primăvară, finalista ar putea veni din jurul locurilor 5-7.

Team WE

WE au reușit în 2022 să câștige patru serii în două sezoane, iar în vară au terminat cu fabulosul scor de 0-16. În 2023 au ajuns în playoff în primăvară și dacă lucrurile or să continue ca și până acum, or să ajungă și acum în playoff. Recordul este de 5-5 și rămâne de văzut dacă Hope (adc-ul) o să reușească să le țină speranțele în viață.

Ninjas in Pyjamas

Dacă numele vă este cunoscut atunci sunteți niște veterani. Organizația de sorginte suedeză a activat și în (fostul) EU LCS, în 2013 și în 2017, dar și în EU Masters. Au reușit să fuzioneze cu Victory Five, o echipă care era deținută de fiul unui miliardar din Macao. Nu știu sincer ce s-a întâmplat acolo, sau dacă este sigur să știu, cert e că echipa se află la al doilea sezon în ligă.

Au preluat câțiva jucători de la V5, l-au adus și pe Shadow (fost jucător al lui MAD Lions) și s-au poziționat strategic pe ultimul loc de playoff, cu un record de 5-6. Ei și WE sunt în pericol să pice în afara playoff-ului, mai ales că echipe ca RA, Ultra Prima sau FPX e pe urmele lor, dar recordurile lor sunt negative. TT, iG și LGD abia au strâns împreună șapte victorii.

A șasea săptămână deja a început și lucrurile se precipită către final. Cred că de data asta o echipă din LPL va ridica trofeul de la Worlds, și o să fie echipa care a reușit să reziste presiunii ăsteia interminabile. Dar din presiune ies diamantele, iar LPL-ul strălucește de câțiva ani mai tare decât orice stea de pe cer.

autor: Alexandru Ionuț