Chiar dacă transferurile celor doi nu au mai venit ca o surpriză majoră, date fiind discuțiile constante din ultimele săptămâni din scena internațională, nu putem trece peste mutările istorice pentru Counter-Strike-ul românesc fără o trecere în revistă a drumului pe care iM și Regali l-au parcurs până să semneze cu două dintre cele mai respectate organizații din lume.

REGALI - DE LA EXTAZ LA AGONIE, APOI IAR LA EXTAZ

  • GameAgents

Pentru Iulian „regali” Harjău aventura a început la GameAgents, unde rapid a cucerit scena națională prin talentul său. Și-a ajutat echipa în a deveni candidată la primul loc în lupta cu Nexus, care până atunci stabiliseră o dominație totală asupra scenei interne.

GameAgents Regali (sursa: HLTV)
  • Fnatic Rising

Din păcate, organizația nu a putut păstra roster-ul din diverse motive. Regali a făcut un pas în față către Fnatic Rising, chiar atunci când suedezii au reluat proiectul academiei, împreună cu alte organizații de top. Apariția ligii academiilor a venit și cu oportunitatea pentru jucătorul de AWP de a se face cunoscut și internațional.

În primul sezon a reușit un rating de 1.25 și pe finalele LAN nu a dezamăgit deloc, cu 1.07 și ajutându-și echipa în a obține onorabilul loc 3. După sezonul secund s-a menținut constant la 1.10-1.15 rating, iar Fnatic Rising a început să participe și la turnee internaționale unde au avut șansa de a întâlni echipe mai bine închegate decât academiile.

Prima parte din aceasta filă a încheiat-o în februarie 2022, atunci când a fost promovat la echipa mare Fnatic, evident datorită performanțelor constante pe care le-a prezentat. Din nefericire, după o lună, organizația a ales să îl retrimită înapoi la academie, după doar 4 hărți jucate.

Fnatic Regali (sursa: HLTV)

A doua parte din aventura la Fnatic Rising a ținut până în august 2022 și din nou a arătat performanțe bune constante (1.18 rating pe tot parcursul perioadei).

  • Copenhagen Flames

În august, Iulian a fost ofertat de Copenhagen Flames care tocmai ce își reluaseră proiectul și a fost rapid inclus într-o echipă formată din 4 jucători danezi (birdfromsky, b0RUP, TMB și raalz), datorită avantajului că a locuit o mare perioadă de timp în Danemarca, iar bariera lingvistică nu era deloc o problemă.

La Copenhagen Flames totul părea că merge perfect. Au terminat pe podium 8 competiții, chiar câștigând 4 dintre acestea, iar regali a avut doar două cazuri cu rating sub 1.00, ba chiar cumulând un average rating de 1.20 pe parcursul celor 8 luni în care a jucat sub emblema danezilor, fiind de departe principalul pericol pentru adversarii organizației care s-a desființat de curând.

Copenhagen Flames Regali (sursa: CPH Flames Twitter)

Totul s-a terminat brusc la începutul lunii martie anul acesta, când organizația a anunțat înlocuirea lui regali cu farlig. Motivele exacte nu au fost niciodată dezvăluite, existând doar speculații, dar cert este că mișcarea a adus foarte multe critici din partea fanilor și analiștilor internaționali.

Întregul timeline al echipelor pentru care a jucat regali (sursa: hltv.org)

Noi începuturi, alături de OG

Lunile au trecut, se așternuse liniște și incertitudine asupra viitorului jucătorului român până când, în mai, cei de la OG au venit cu anunțul că regali îl va înlocui pe degster la IEM Dallas. Această schimbare nu a putut insemnna decât o rampă de lansare a AWP-erului la tier 1, un moment de unde alte echipe ar putea veni cu ideea de a îl prelua, mai ales că perioada transferurilor bătea la ușă.

Al nostru regali nu numai că nu a dezamăgit, ba chiar a impresionat la primul LAN pe alt continent, reușind un rating impresionant de 1.14 pe toată durata evenimentului, făcându-se astfel remarcat nu doar de OG, ci de întreaga scenă.

În săptămânile care au urmat, speculații despre o reconstrucție totală a OG, dar și despre un presupus conflict între nexa, pe care organizația internațională îl vrea înapoi în rolul de IGL, și degster, fostul AWPer al echipei, au întărit posibilitatea ca regali să se afle în centrul recrutărilor.

Regali la IEM Dallas (sursa: HLTV)

Timpul a trecut și iată că astăzi avem oficial informația că regali este sub contract cu organizația europeană și parte dintr-un proiect care își dorește să fie o constantă în topul mondial.

IM: RĂBDARE ȘI MUNCĂ

Chiar dacă fără îndoială aceste două calități au fost din plin și la regali, pentru iM sunt, după părerea noastră, caracteristice, date fiind suișurile și coborâșurile din prima parte a carierei lui Mihai.

Mihai nu a schimbat un număr mare de echipe, cariera lui fiind marcată de două șederi lungi la două tabere: Nexus și GamerLegion.

  • Nexus

Cu Nexus a început în 2018, chiar dacă a mai apărut în echipă episodic și înainte de perioada oficială.

Pe parcursul celor 3 ani petrecuți cu organizația din București a reușit să se afișeze pe podium în peste 20 de competiții atât naționale, cât și internaționale, câștigând jumătate dintre acestea.

1.10 rating pe parcursul a peste 600 de hărți jucate, o constanță care a atras privirile multor organizații internaționale, însă vorbim de o perioadă în care CS-ul de tier superior era dominat de echipe care vorbeau aceeași limbă precum Astralis (Danemarca), Na’Vi (Ucraina/Rusia), Team Liquid (SUA), în timp ce experimente precum FaZe sau MOUZ abia deschideau drumul rosterurilor internaționale.

Nexus iM (sursa: NexusGaming Facebook)
  • GamerLegion

În aprilie 2021 iM a făcut pasul la GamerLegion, la acel moment concluzionându-se unul dintre primele transferuri către scena internațională oferite de țara noastră.

Jucătorul român nu a așteptat prea mult și rapid s-a făcut remarcat în prima formulă pe care organizația a creat-o, iar apoi a demonstrat că își dorește constanță când a ales să rămână pentru reconstrucție și s-a integrat din nou foarte bine în noul core.

Pe parcursul a mai mult de 2 ani, iM a adunat un rating de 1.14 la GamerLegion, terminând împreună cu echipa în top 3 de nenumărate rânduri în competițiile de tier secund.

GamerLegion nu erau doar în vârful scenei de tier 2, ci au făcut și valuri în mod sporadic la cele mai importante competiții. Prima dată când echipa lui iM a atras atenția întregului glob a fost atunci când au oprit drumul unora dintre favoriții la câștigarea Majorului din Rio încă din calificări, trimițând G2-ul lui NiKo și M0nesy acasă.

Pentru iM și România a urmat, la scurtă vreme, un moment istoric: prima dată când un român juca la Major.

Și ce debut! GamerLegion a încheiat prima zi de Major cu 2 victorii (una dintre ele chiar împotriva marelui ZywOo) și nicio înfrângere, fiind pe drumul cel bun către Legends Stage, acolo unde pe Mihai îl aștepta un alt român calificat în premieră la Major, lauNX.

Din păcate, iM și echipa au pierdut 3 meciuri consecutive și nu au făcut pasul în Legends, lucru care, probabil, le-a alimentat foamea de performanță.

Încă de la început de 2023, GamerLegion păreau o echipă îndeajuns de închegată pentru a ataca tier 1, făcând victime continuu în tier 2. Restul a fost istorie. Al nostru, alături de siuhy, Keoz, isak și acoR a trecut fără emoții prin calificările pentru Majorul din Paris, a revenit de la 0-2 în Challengers Stage, marcând o performanță în oglindă față de Rio și a trecut de Legends Stage cu 3-1, fără discuții.

Aveam, astfel, pentru prima dată un conațional în playoffurile unui Major și nu oricum: Mihai dominase competiția din capitala Franței până în acel moment și avea un duel de la distanță pentru titlul de MVP cu nimeni altul decât ZywOo, preferatul local și cel care părea predestinat să câștige un Major “acasă”.

2-0 în sferturi vs Monte a arătat că hype-ul din jurul lui iM trebuie să fie mai mare decât cel din jurul lui Boros, iar victoria din semifinală împotriva uneia dintre cele mai constante echipe a ultimilor ani, Heroic, a bătut în cuie locul lui Mihai în istorie.

Din păcate, GamerLegion au pierdut finala împotriva unei echipe a Vitality care a încheiat campania din Paris fără vreo hartă pierdută și nu aveam de unde să știm când o să putem spera din nou la un român pe prima treaptă a CS-ului internațional.

iM, în lacrimi după calificarea în playoff la Paris (sursa: HLTV)

Așteptarea nu a fost lungă, performanțele incredibile ale lui iM atrăgând privirile unei organizații care nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare: Natus Vincere. Organizația din Ucraina a fost mereu un etalon pentru Counter-Strike-ul internațional, atât în CS:GO, dar și pe timpuri, pe vremea CS 1.6.

5 finale de Major au jucat Na’Vi în CS:GO, câștigând doar una, la cel mai vizionat eveniment din istorie: PGL Major Stockholm 2021.

iM va juca alături de S1mple, cel mai bun jucător din istorie, B1t, AleksiB și jL și nu putem decât să visăm la toate trofeele pe care le va aduna în culorile #navination.

Ce urmează?

Pentru ambele echipe mai rămân două săptămâni de pregătire, înainte de începerea BLAST Fall Groups, unde în deschidere vom avea Na’ViAstralis și OGFaZe.

iM deja a anunțat că el și colegii săi vor începe un bootcamp de unde vor pleca direct către primul turneu de tier 1 al verii. La OG este foarte posibilă o situație similară.

ÎI felicităm pe iM și regali pentru istoricele transferuri și ne bucurăm că putem viziona în sfârșit turnee de tier 1 cu reprezentare românească!

autori: Alex Bănescu/Vlad Nagîț

International LOLLeague of Legends

LPL Week 5 – Prin burnout spre glorie

Tocmai s-a terminat a cincea săptămână din LPL și trebuie să vedem mai de aproape ce se întâmplă acolo după 35 de zile de...