Playoff-ul din LPL a fost scurt, dens și, în mai puțin de trei săptămâni, s-au disputat nu mai puțin de cincisprezece serii de cel mai bun din cinci și toate astea pentru a determina cine este cea mai puternică echipă din China, dar și pentru șansa de-a reprezenta LPL-ul la Worlds.

Formatul celor din LPL este destul de necruțător cu echipele din spatele clasamentului, iar cele de pe primele poziții au avantajul de-a intra în playoff mai târziu. S-au întâmplat câteva surprize, s-au frânt niște visuri și, cel mai important, s-a jucat mult League of Legends.

Mulți foști coechipieri s-au regăsit în postura de inamici. Dacă odată cucereau lumea împreună, acum au trebuit să-și învingă foștii colegi. Trebuie să recunoaștem că nicio echipă nu s-a prezentat gata învinsă în fața fanilor.

Runda 1 – Locurile 7-10

Playoff-ul a debutat cu meciul dintre EDG(8) și WE(9). Uzi, țintașul celor de la EDG și totodată legenda vie, s-a întors în playoff și nu a stat deloc degeaba. EDG au câștigat cu 3-1, punând capăt speranțelor celor de la WE, care se pregătesc de o vacanță extrem de lungă.

Al doilea meci a fost cel dintre NIP(10) și RNG(7), iar aici, locul zece NIP i-a eliminat surprinzător pe cei de la RNG. Chiar dacă a fost un an de reconstrucție, ieșirea lor prematură din lupta pentru titlu a fost un șoc pentru mulți.  NIP a trecut cu 3-1 și, deși meciurile au fost disputate, RNG nu au putut să strângă rândurile.

Runda 2 – OMG(5) și Weibo(6)

Următorul meci al celor de la EDG a fost împotriva celor de la OMG(5). OMG, o echipă tânără, fără prea multă experiență în astfel de meciuri și astfel de mize, a sucombat sub propria greutate. Seria a ajuns într-un meci cinci decisiv, unde experiența și-a spus cuvântul, iar Uzi cu FoFo a reușit să-i oprească pe cei de la OMG, iar astfel au mai trimis în concediu o întreagă echipă.

Pe cealaltă parte a panoului, NIP a încercat să mai producă o surpriză, dar Weibo, cu Xiaohu și TheShy, au fost prea puternici. Aceștia au oprit un posibil „miracle run”, dar NIP a reușit să le smulgă un meci echipei plină de superstaruri. Chiar dacă sezonul celor de la NIP nu a fost încununat cu prea mare succes, echipa a arătat că poate și că vrea să se lupte și în plus, au fost parte din unul din cele mai mare lucruri făcute în istorie, o diferență de 18k aur în 23 de minute.

Runda 3 – TES(4) și LNG(3)

TES i-a așteptat pe cei de la EDG cu brațele deschise. Avantajul locului superior din sezonul regulat a părut factorul decisiv. Odihna și posibilitatea de-a analiza două serii deja disputate de cei de la EDG, a făcut ca TES să treacă cu un 3-2 necategoric.

Weibo s-a lovit de cei de la LNG de cealaltă parte a tabloului, iar seria a fost  de asemenea o luptă pe viață și pe moarte, dar LNG cumva a smuls victoria și au avansat mai departe.

EDG și Weibo, deși fuseseră eliminate din lupta pentru titlu, mai aveau speranțe pentru un loc la Worlds datorită cumului de puncte.

Runda 4 – JDG(2) și BLG(1)

BLG a arătat cea mai bună formă din sezonul regulat și a reușit să termine pe locul unu. Singura serie pierdută a fost în fața celor de la JDG, cei de pe locul doi. Sistemul a devenit cu dublă eliminare, astfel că în runda a patra ți-ai fi permis să pierzi un meci.

Pentru primul meci al rundei, BLG i-au întâlnit pe cei de la TES. Nu știu cu ce tip de moral au venit cei de la TES în ziua aia, dar cert este că nu le-a ieșit. BLG a trecut cu 3-1 de ei, fără prea mari eforturi, iar în meciul decisiv, Elk și-a salvat echipa cu un pentakill.

De cealaltă parte a panoului, JDG i-a întâlnit pe LNG și majoritatea se aștepta ca seria să fie un antrenament util pentru campionii MSI, dar LNG veniseră să lupte și au făcut-o. Seria s-a terminat în cinci meciuri, cu JDG luând avantajul, dar LNG aruncase semințele îndoieli asupra celor de la JDG. Oare titanii chiar se clatină?

Ultimul meci al rundei a fost înfruntarea pierzătorilor, între LNG și TES. Deși era un meci ce se aștepta mai echilibrat, LNG a trecut cu 3-1 de TES, echipă care pare că nu a reușit să se regrupeze deloc.

Runda a cincea

Runda a debutat cu o reeditare a finalei din primăvară, dintre BLG și JDG. Deși au terminat pe un loc mai bun în sezonul regulat, singura înfrângere din sezon a fost contra celor de la JDG. În plus, JDG a câștigat fiecare serie disputată împotriva lor încă de la începutul anului. BLG își voiau victoria, asta era clar. Doar că JDG au avut alte planuri, probabil o rezervare la cină, pentru că au terminat seria 3-0, sec, contrar așteptărilor casterilor.

BLG trebuiau să-și revină neapărat. Aveau de înfruntat pe LNG, îi învinseseră în sezonul regulat, dar probabil gândul la finală i-a făcut să-și subestimeze adversarul.  LNG a produs surpriza și a eliminat locul 1 cu 3-1. Șoc și groază, dar lucrurile erau deja făcute. Înainte de meci, nimeni nu s-ar fi așteptat la asta, dar după, totul făcea sens. LNG era noul challenger și BLG a căzut în uitare imediat.

Finala

JDG și LNG. Titanii înfruntau singura echipă care le-a pus probleme cu adevărat. Oamenii erau entuziasmați și credeau că o să aibă din nou o serie întreagă, de cinci meciuri. Speranțele lor au fost răsplătite. Finala a avut și ea cinci meciuri.

JDG au câștigat primul meci, doar pentru a le ceda pe următoarele două. Sala tremura, stream-ul pe YouTube tremura. Oare LNG aveau să câștige primul titlu din istorie? Nu, nu avea să se întâmple nimic din toate astea. JDG își continuă visul de-a câștiga fiecare competiție în care a participat anul ăsta. JDG o să fie echipa de bătut pentru a câștiga Worlds.

Calificările pentru Worlds

Odată cu câștigarea titlului de campioană, JDG a devenit și prima echipă pe care LPL o să o trimită la Worlds. Locul doi a fost decis de punctele acumulate atât în vară, cât și primăvară, iar BLG a fost echipa cu cele mai multe, după JDG. Două echipe erau hotărâte, mai rămâneau încă două.

În meciul pentru a decide locul trei s-au înfruntat EDG și cu LNG. La mai puțin de 24 de ore de când pierduseră finala, LNG trebuia să se lupte pentru locul la Worlds. Dacă aveau să piardă și meciul ăsta, le mai rămânea o șansă, dar dacă finala pierdută i-a afectat în vreun fel, nu au lăsat să se vadă deloc. Echipa a mers ceas, arătând mult mai bine decât EDG, iar rezultatul a fost un 3-1 destul de lejer așa că Scout și Tarzan se vor întoarce în Coreea.

EDG pierduseră încă o serie, dar mai aveau o ultimă șansă. Trebuia, însă, să-i aștepte pe cei de la TES și Weibo să-și dispute meciul. Una din echipe avea să plece acasă pentru restul anului, iar cealaltă să se poată lupta cu Uzi și Meiko.

Rookie și JackeyLove vs TheShy. Campioni mondiali în 2018, iar acum inamici într-un meci cu miză imensă. TES a câștigat primul meci, iar apoi a fost egalată. A preluat conducerea și părea că totul este bătut în cuie, dar Weibo a reușit să găsească suficient de multă putere să câștige meciul, câștigând ultimele două meciuri la rând. Toate astea pentru a-și juca șansa în ultimul meci al sezonului din LPL.

EDG cu Uzi vs Weibo cu Xiaohu. Coechipieri pentru sute de meciuri, iar acum unul din ei avea să rămână acasă, iar celălalt să se lupte pentru glorie. EDG avuseseră șansa să se odihnească pentru o zi, dar se  pare că odihna le-a dăunat, sau poate avântul prins de Weibo a fost suficient să-i treacă peste acest obstacol, dar Weibo a câștigat cu 3-1 și a luat cu forța ultimul loc către Worlds.

Astea au fost cele trei săptămâni, cincisprezece serii de cel mai bun din cinci și în total 52 de meciuri jucate. Echipa din partea albastră a hărții a câștigat 61.5% din meciuri, și chiar dacă seriile au fost disputate și multe ducându-se până la capăt, cu toate cinci meciuri, nu prea multe din ele au fost echilibrate. De obicei echipa care obținea avantaj în primele minute ale meciului, câștiga și meciul.

Sunt foarte buni la a câștiga un avantaj și a-l crește imediat, fiecare echipă fiind foarte agresivă. Din cauza agresivității se întâmplă și să faci greșeli, iar unele greșeli te pot costa scump, cum de altfel i-a costat pe: Uzi, Meiko, Rookie, Tian, JackeyLove, Wei. Nume sonore, cu succes pe plan intern, dar și internațional. Sper ca legenda Uzi să se întoarcă și la anul alături de o echipă bună și să-l vedem strălucind.

LPL-ul a avut o medie de 33 825 de urmăritori pe parcursul întregului playoff, iar finala a însumat 288 463. Informațiile au fost strânse de pe platformele YouTube, Twitch și Afreeca TV. Platformele chinezești nu au fost luate în calcul, din cauza lipsei de transparență. A fost un drum lung și frumos, cum de altfel ne-a obișnuit cea mai bună ligă de LoL din lume. Îi așteptăm la anul.

autor: Ionuț Alexandru