Una dintre cele mai cunoscute platforme de CS:GO din lume, ESEA, este dezvoltatoarea unor competiții internaționale destinate echipelor și mix-urilor din toată lumea. Având servere proprii și un sistem de anti-cheat foarte bine pus la punct, aceste competiții sunt pline de echipe și organizații din toată lumea, implicit și din țara noastră.

21 echipe răspândite de-a lungul ligilor ESEA

 Există 5 ligi din punct de vedere al skill level-ului și al performanțelor din sezoanele trecute. În momentul de față este în desfășurare sezonul cu numărul 44, sezon ce are un prizepool total 250.000$ pentru toate ligile, dintre care 90.000$ pentru Europa. La finalul celor 10 meciuri de tip BO1 din sezonul regulat, cele mai bune echipe vor avansa în playoff cu speranța de a avea un parcurs cât mai îndelungat și de a se califica pentru sezonul 45 într-o divizie valorică mai bună. Sezonul actual a început oficial pe 16 ianuarie și se va termina pe 26 martie.

Astfel, avem 21 de echipe ce reprezintă țara în acest sezon de ESEA în cele 5 ligi valorice. Aceste echipe, lineup-urile acestora și rezultatele până în momentul de față ale acestora sunt:

 • ESL Challenger League
 • ESEA Advanced
 • ESEA Main
 • ESEA Intermediate
 • ESEA Open

Sezoanele ESEA programate pentru 2023 (sursa: esea.net)

ESL Challenger League

 • Sprout (locul 19 mondial HLTV):

Cea mai bine cotată echipa în componența căreia există 2 jucători români, lauNX- și XELLOW, va juca în cadrul celei mai bune ligi ESEA, anume ESL Challenger League. În acest sezon, va exista un prizepool de 50.000$ ce va fi împărțit între primele 8 echipe.

ESL Challenger League are un format aparte față de restul ligilor, fiind unul de tip Double Elimination Bracket. Sprout se află în optimile upper bracket-ului, unde îi vor întâlni pe rușii de la 1WIN (locul 49 mondial HLTV), echipă condusă de către fostul jucător al Na’Vi, flamie.

ESEA Advanced

În cadrul ESEA Advanced avem 5 echipe ce se vor lupta pentru un loc în ESL Challenger League în sezonul următor și pentru un prizepool de 20.000$ împărțit între primele 8 echipe. Inițial, fiecare echipă va juca 10 meciuri de tip BO1 și primele 24 se vor califica în playoff. Cele 5 echipe sunt:

 • Nexus Gaming (locul 121 mondial HLTV): (BTN, ragga, smekk-, adamS, MoDo).

Aceștia au jucat un singur meci în acest sezon, împotrivă celor de la Conquer Gaming, unde au câștigat/ cu scorul de 16 – 11. Următorul meci îl vor avea astăzi, 25 ianuarie împotrivă echipei TheDice.

 • allStars Gaming (zewts, ADRON, fnl, Kritik, isk și hugilago)

AllStars sunt prima echipă din Romania ce încearcă un “6 man roster”, în urma celor 4 noi transferuri despre care am vorbit într-un articol precedent. (https://101hp.ro/allstars-își-refac-echipa-de-csgo/). Aceștia vor debuta pe 30 ianuarie împotriva echipei estoniene sYnck.

 • Ultimate Power (SAVAGE, waZz, d1maje, doublemagic, starplajerz)

O echipă cunoscută în scena autohtonă de CSGO, Ultimate Power începe sezonul 44 din ESEA Advanced, drept câștigătoarea sezonului trecut în liga Intermediate. Aceștia își doresc să păstreze același tempo al victoriilor, având deja adjudecată o victorie împotrivă echipei Zuria. De asemenea, Ultimate Power vor juca astăzi împotrivă britanicilor de la Team7AM.

 • The Prodigies (Mihai “fNk” Costache)

Aceasta este echipa agenției de management, Prodigy Agency, având un lineup tânăr și de perspectivă. Aceștia au promovat în Advanced în urma sezonului trecut, reușind 5 victorii și 2 înfrângeri în playoff-ul ESEA Main. The Prodigies vor debuta împotriva românilor de la Ultimate Power pe 29 ianuarie.

 • Looking for ORGGGG (Costin “zrkk” Teodorescu)

Mixul condus de către sârbul, HLEB, este în căutarea unui al cincelea jucător, zrkk fiind în trial la aceștia. Echipa actuală are deja o victorie prin forfeit și va juca pe 30 ianuarie împotrivă Hydra Team, meci în care sperăm că zrkk își vă realiza debutul în ligile ESEA pentru acest mix.

ESEA Main

În ESEA Main avem 3 reprezentante, prin intermediul echipelor Marsupy Gaming, Nigma Galaxy (cea mai buna echipă feminină de CS:GO a anului trecut, compatrioata noastră, Ana, fiind AWP-erul echipei și cea mai buna jucătoare de CS:GO a anului trecut (puteți afla mai multe despre aceasta și echipa ei în acest articol) și Entropy Gaming.

Acestea concurează pentru un prizepool de 10.000$ și unul dintre cele 16 locuri în Advanced pentru sezonul următor. Asemenea ESEA Advanced, fiecare echipa va juca 10 BO1-uri, iar cele mai bune 48 de echipe se vor califica în playoff.

ESEA Intermediate

Cea de-a patra ligă valorică, ESEA Intermediate, are un prizepool mai mic, de 6.000$, dar oferă 32 de locuri în cadrul ligilor superioare, Main și Advanced, pentru sezonul următor.

Astfel, România este reprezentată de 3 echipe, anume U Cluj Esports, Eclipse X eSports și cooL Gaming. Aceste echipe speră ca în urma celor 10 meciuri de tip BO1 să fie în primele 64 de echipe, pentru a se califica în playoff și a avea o șansă la o parte din bani și unul dintre cele 32 de locuri.

ESEA Open

Ultima ligă despre care vom vorbi este ESEA Open, ligă în care avem cele mai multe reprezentante românești, mai exact un număr de 9 echipe. Acestea sunt allStars Academy, Qual4, neXtPLease, UDP Academy, FC Rapid eSports, RoAgents, CSU ASE eSports, eughxuls și newtalents. Cele 9 se vor lupta pentru o parte din prizepool-ul de 3.000$, dar, cel mai important, pentru unul dintre cele 64 de locuri promovabile.

La finalul fiecărei săptămâni, o să avem câte un articol cu rezultatele echipelor în cadrul acesteia și statutul fiecăreia.

Le urăm multa baftă tuturor echipelor în meciurile viitoare și sperăm la cât mai multe victorii!

 

autor: Octavian Manda

International LOLLeague of Legends

Poate FlyQuest să salveze LCS?

Cea mai controversată ligă de League of Legends este, fără îndoială, LCS (North American LoL Championship Series) din cauza rezultatelor mediocre obținute la nivel...