Ce așteptări avem de la echipele românești în sezonul 43 al ESEA?
Timpul zboară, ne dăm seama de acest lucru chiar și în Counter Strike, devenit pentru unele persoane chiar un stil de viață. Legăm prietenii, constatăm evoluții, renunțăm la unele obiceiuri, e un ciclu permanent, așa cum se întâmplă și în viața reală.
În acest sezon putem spune că avem un număr impresionant de jucători români la nivelurile superioare ale ligii, aici referindu-ne la Advanced și Main.
Nu mai puțin de 28 de jucători și antrenori români activează la momentul actual în echipe la respectivul ritm. Ceea ce “bate la ochi” este prezența a 3 echipe cu jucători majoritar români (Nexus Gaming, OneTap Gaming, Allstars Gaming), și a unei organizații din țara noastră, însă cu doar un jucător român (KTRL) în ESEA Advanced, divizia cea mai înalta a ESEA, însă inferioară ESL Challenger și ESL Pro League.
Ca atare, ne putem aștepta la rezultate și calificări în play-off, luând în calcul principiul în care șansele cresc odată cu numărul mai mare de cazuri posibile.
Nexus Gaming
Se află într-o fază de reconstrucție, ultima adiție fiind ERSIN, care a și fost anunțat oficial și se pare că va reprezenta echipa cel puțîn pentru sezonul ce tocmai a început.
Au un roster experimentat, cu mulți ani de jucat împreună, care a fost prezent în play-off ultimele 2 ediții, însă n-au reușit destule victorii pentru a se califica mai departe, într-o ligă superioară.
După părerea noastră, este echipa care, la momentul actual, are cele mai mari șanse de a avansa mult în competiție.
OneTap
Sunt singurii de la acest nivel care au păstrat un aliniament stabil de jucători, și care au încântat publicul și cu rezultate la diferite competiții recente.
Au ajuns într-o fază destul de avansată a playoffului în sezonul trecut, însă nici ei n-au reușit destul pentru o calificare.
În prezent se află și în bootcamp pentru IESF-ul din Bali care va avea loc între 6 și 10 decembrie. Reprezintă, împreună cu cei de la Nexus, una dintre echipele cu cele mai mari șanse de completare a obiectivului.
AllStars
Se află în mijlocul unui proces de construcție, unde se încearcă variante îndrăznețe.
În momentul de față au în componență 3 jucători romani, însă par a fi deschiși în a da șanse unor nuclee internaționale.
Șansele lor de ascedere în faze superioare depind de sinergia pe care jucătorii vor reuși să o lege între ei, mai ales cu adiția cea mai recentă: LUMSEN.
Exportul din ultimii ani de jucători români către echipe importante din străinătate
Așa cum ne-am obișnuit, scena de Counter-Strike Global Offensive din România se află într-un continuu transfer de jucători între echipele autohtone sau în străînătate.
Cel din urmă fenomen a devenit mai pronunțat în ultimii 2 ani, astfel că, dintre jucătorii menționați mai sus, aproape jumătate joacă într-un nucleu internațional, părăsind echipele bazate majoritar pe jucători români.
KTRL și Allstars prezintă chiar un trend nou pentru țara noastră, unde deși organizațiile sunt bazate complet în România, au în componență jucători străini (4 la KTRL, 2 la Allstars).
Internaționalizarea aliniamentelor de jucători nu este ceva izolat, ci un fenomen care se întâmplă la scară largă, inclusiv la tier1.
autor: Alexandru B.