Pe data de 23 septembrie va începe a 19-a ediție a jocurilor asiatice. Aici își vor trimite țările din Asia cei mai buni atleți din peste patruzeci de sporturi pentru glorie, faimă și onoare. Deși ediția aceasta ar fi trebuit să se desfășoare încă din 2022 în orașul Hangzhou din China, din cauza epidemiei de coronavirus, jocurile au fost amânate până în acest an.

Este a doua ediție a jocurilor unde esports-ul va fi prezent prin nu mai puțin de șapte jocuri, printre care și mult iubitul nostru joc, League of Legends. Totodată este și motivul pentru care Worlds va începe mai târziu decât în mod obișnuit, data de start pentru anul acesta fiind de 10 octombrie.

Scurtă istorie a competiției

Jocurile au debutat în 1951 când, în orașul New Delhi, 489 de atleți, reprezentanți a unsprezece țări s-au întrecut timp de o săptămână pentru a câștiga o medalie. De atunci lucrurile au evoluat favorabil, iar dacă în prima ediție atleții s-au întrecut în doar șase sporturi, în ediția de anul acesta, cu numărul 19, nu mai puțin de patruzeci de sporturi își vor căuta campioni.

De-a lungul anilor, sporturi ca badminton, snooker, haltere, hochei și multe altele cât de cât uzuale au fost acceptate ca sporturi în cadrul jocurilor, dar și unele mai puțin cunoscute pentru publicul vestic, ca Wushu sau cursa cu bărcile dragon. Încă nu mi-am dat seama cu ce este deosebită de sporturile de canotaj cu care suntem noi obișnuiți, dar poate îmi spuneți voi în comentarii.

Esports și Asian Games

În 2018 a fost prima ediție când esports și-a făcut simțită prezența pe scena mare a atletismului asiatic, dar doar ca sport demonstrativ, nerecunoscut oficial. Cele șase jocuri care s-au luptat pentru recunoașterea esports au fost: League of Legends, Star Craft II, Clash Royale, Hearthstone, Arena of Valor și Pro Evolution Soccer. China a luat medalia de aur la LoL și AoV, Japonia la Pro Evolution Soccer, Coreea de Sud la Star Craft II, Indonezia a plecat cu medalia de aur pentru Clash Royal, iar Hong Kong Hearthstone.

După cum am spus, daca în prima ediție esports a fost doar un joc demonstrativ, iar medaliile lor au fost mai mult onorifice, de data asta esports-ul va primi medaliile (pe) bune, recunoscute de comitetul olimpic asiatic. Asta o să conteze, de exemplu pentru atleții coreeni care pot sări peste stagiul militar obligatoriu, dacă reușesc să ajungă să ia medalia de aur la jocurile asiatice, sau orice tip de medalie la jocurile olimpice.

Runda aceasta doar LoL și Arena of Valor au rezistat în competiție. Hearthstone, deși inițial fusese acceptată, aceasta a fost eliminată după ce compania mamă, Blizzard, s-a retras din China. Asta ca să nu uităm cine împarte cărțile. Pe lângă cele amintite deja, jocurile de ediția asta voi fi: PUBG Mobile (versiunea asiatică), Dota 2, FIFA Online 4, Street Figther V și Dream Three Kingdoms. Mă gândesc că în alcătuirea listei a fost luată în calcul și competența și priceperea atleților chinezi, dar și alți factori, care momentan nu ne sunt cunoscuți.

League of Legends

China este deținătoarea aurului și poziția lor nu este deloc ușoară. Uzi, Ming, Meiko, MLXG, Letme și xiye au arborat steagul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în 2018, iar acum toată această presiune revine pe umerii selecționaților de acum. Ei vor trebui să joace cu presiunea publicului și probabil și a partidului. Însă misiunea nu este deloc ușoară. Pentru medalia de aur se vor lupta reprezentanți a nu mai puțin de 24 de țări, începând cu favoritele China și Coreea de Sud și până la echipe ca Birmania, Kuweit și Arabia Saudită.

Dacă despre majoritatea echipelor nu știm mare lucru, despre cele mai puternice naționale din lume, nu doar din Asia, știm ceva mai mult.

Echipa Coreei va fi compusă din Zeus (T1), Kanavi (JDG), Faker (T1), Chovy (Gen. G), Ruler (JDG) și Keria (T1).

Echipa va fi antrenată de legendarul, deja, kkOma, Khan și Zefa. Zefa a fost alături și de echipa din 2018, unde și acolo i-a avut ca jucători pe Faker și Ruler.

Echipa Chinei îi va avea în componență pe Bin (BLG), Xun (BLG), Jiejie (EDG), Knight (JDG), Elk (BLG) și Meiko (EDG). Antrenorul va fi KenZhu, antrenorul celor de la EDG. Deși inițial 369 și JackeyLove au fost aleși pentru a reprezenta echipa, cei doi au trebuit să se retragă din cauza unor probleme personale. China a trecut printr-o etapă de preselecție unde 325 de jucători au fost în probe pentru a completa lotul.

Nivelul celor două echipe este mult peste ce poate aduce restul competiției, dar asta nu înseamnă că nu vom avea și alte dueluri tari. Taipei, Hong Kong și Japonia vor aduce și ele echipe competitive și să nu uităm de Vietnam, unde antrenor este Sofm, jungler-ul care acum câțiva ani făcea furori la Worlds și în LPL, iar în echipa Vietnamului îl avem bineînțeles pe Levi. Căpitanul va fi prezent la datorie.

China a reușit în 2018 să câștige competiția și chiar dacă nu a avut caracterul oficial, sunt sigur că marii lor rivali nu au luat înfrângerea mai ușor și acum, pentru coreeni, miza este ceva mai mare decât medalia, gloria sau banii. Pe masă sunt 21 de luni din viața lor. Cine o să câștige?

autor: Ionuț Alexandru

CS2National CS2

Nexus câștigă ACL Season 1!

După revenirea din febra care a cuprins scena în urma Campionatului Mondial de Esports, Nexus reîncep parcursul în competițiile internaționale, așa cum deja ne-am...