EA Sports a anunțat în această săptămână noul format al competițiilor oficiale la nivel pro pentru următorul sezon.

EA FC 24, primul titlu din noua serie EA FC este la doar o lună și jumătate distanță, iar jucătorii pro se vor pregăti în următoarea perioadă prin varianta BETA a jocului, distribuită în mod aleator persoanelor care îndeplinesc anumite condiții specificate de EA Sports an de an.

Schimbări majore

Noul sezon pro aduce mari schimbări la nivel competițional, printr-o restructurare totală a calendarului și prin schimbarea criteriilor de calificare la turnee, la introducerea unor noi turnee care vor rula în anumite perioade ale sezonului dar și printr-o schimbare imensă în ceea ce privește reprezentarea cluburilor, națiunilor și echipelor de Esports de către jucătorii pro.

Astfel, EA Sports a confirmat printr-un comunicat de presă următoarele schimbări aduse formatului sezonului competițional la nivel pro:

“Astăzi, suntem încântați să le oferim jucătorilor și fanilor noștri detalii inițiale despre programul de Esports pentru EA SPORTS FC™ 24, numit EA SPORTS FC Pro, înainte de o detaliere mai amplă pe parcursul săptămânilor viitoare.

FC Pro este un nou program care se va concentra pe competiția de elită la nivel 1v1, evidențiind cei mai buni jucători din lume în drumul lor către Campionatul Mondial FC Pro. FC Pro oferă un program bine definit, simplificând cursul sezonului și accesul direct la Campionatul Mondial EA SPORTS FC Pro pentru concurenții de top din competițiile EA și ale ligilor partenere.”

Calendarul competițiilor FC Pro

“Calendarul FC Pro este împărțit în secțiuni distincte ale competiției, ceea ce simplifica urmărirea competițiilor pentru fani. De la lansarea jocului până la începutul lunii februarie, ne vom concentra pe competiția globală cu FC Pro Open. Printr-o serie de competiții, începând cu FC Pro Open Ladder, concurenții de top vor avansa la FC Pro Open – o competiție săptămânală care se desfășoară pe parcursul a opt săptămâni. Cei care nu se califică la FC Pro Open vor avea ocazia să continue să concureze în competițiile regionale online pentru premii și “bragging rights”.

Din februarie până în aprilie, vom urmări competițiile naționale prin intermediul rețelei noastre de ligi partenere, aceste competiții vor încununa campionii naționali care se vor califica la Campionatul Mondial FC Pro. Jucătorii concurenți nu vor trebui să-și facă griji cu privire la obligațiile globale în acel moment, dând cluburilor șansa de a căuta cei mai buni jucători din lume pentru a-i reprezenta în cel mai prestigios turneu din țara lor.

Primii patru jucători de la FC Pro Open se vor alătura celor mai buni jucători care au terminat din cadrul competițiilor organizate de ligile noastre partenere din întreaga lume în Campionatul Mondial FC Pro, un turneu pe care 32 de jucători îl vor disputa în luna iunie. Aici, vom încorona Campionul Mondial al EA SPORTS FC™ 24” – declară reprezentanții EA Sports.

FC Pro Open

Începând cu competiția din cadrul jocului, jucătorii calificați și eligibili vor primi acces la modul de joc competitiv și – nou în acest an – capacitatea de a concura în FC Pro Open Ladder. Această scară va permite concurenților să dispute meciuri cu alți jucători de elită din regiunea lor competitivă într-o anumită perioadă de timp.  În timpul FC Pro Open, jucătorii se pot reprezenta pe ei înșiși, cluburi de fotbal sau echipe de Esports. FC Pro Open Ladder este pur 1v1 și va prezenta un clasament în timp real accesibil în afara jocului.

Jucătorii cu cele mai bune rezultate din fiecare clasament regional vor concura în calificările regionale FC Pro Open pentru șansa unei invitații și a unei călătorii plătite la FC Pro Open Global Qualifier, o competiție de 64 de persoane care va avea loc în luna noiembrie. Primii 16 jucători de la FC Pro Open Global Qualifier se vor alătura primilor patru jucători din lume din sezonul precedent în FC Pro Open. Jucătorii care nu obțin un loc la FC Pro Open vor avea în continuare oportunitatea de a concura în competiții online la nivel regional pentru restul ferestrei FC Pro Open.

FC Pro League

Din februarie până în aprilie, competițiile ligilor partenere din întreaga lume vor avea loc pentru a încorona campionii naționali și pentru a oferi jucătorilor posibilitatea unică de a-și reprezenta cluburile preferate pe terenul virtual. Vor urma mai multe detalii despre fiecare dintre aceste competiții direct de la partenerii noștri, pe măsură ce sezonul începe. Jucătorii care au concurat în FC Pro Open pot concura și în competițiile Official Football League pentru care sunt eligibili.

Campionatul Mondial FC Pro

Primii patru jucători de la FC Pro Open se vor alătura jucătorilor de top din competițiile League Partner din întreaga lume pentru acest eveniment cu 32 de jucători.

Am avut oportunitatea de a afla primele păreri legate de modificările celor de la EA Sports asupra formatului nou al competițiilor de la jucătorul pro al echipei StanleyBet eSports, King Andu:

“Din punctul meu de vedere, schimbarea formatului competițiilor pentru jucătorii pro de EAFC are atât părți pozitive, cât și negative. Schimbarea avantajează jucătorii care reprezintă un club de fotbal, care au dreptul de a evolua în ligile de esports afiliate EA. Astfel ei o șansa în plus de a ajunge la PlayOff și, evident, la Cupa Mondială. Major la această schimbare este că sunt prea puține cluburi de fotbal interesate de partea de eSports, interesul fiind 0 pentru așa ceva în Vestul Europei.  Astfel toți cei care nu vor reprezenta o echipă de fotbal au șanse destul de mici să ajungă la competițiile unde valoarea premiilor, dar și expunerea, sunt uriașe.”

autor: Cristian Năstase