Ziua de 29 martie a adus o victorie importantă pentru Counter-Strike-ul românesc. iM este, din nou, în semifinalele celui mai important turneu de CS, dar evenimentele care au urmat în Royal Arena nu numai că au înnegrit bucuria a milioane de fani de pe tot globul, dar au creat și un precedent extrem de periculos.

În timpul ultimului sfert de finală, la scorul de 7-5 pentru G2, mai multe persoane au încercat să urce pe scenă, să ajungă la jucători sau chiar la trofeu. Streamul oficial al PGL nu a arătat haosul, fiind întrerupt mai bine de jumătate de oră. În prezentul articol vom relata evenimentele așa cum au fost văzute prin ochii noștri în Royal Arena, în timp ce partea a doua va fi despre autorii “protestului” care pun în pericol chiar și semifinala lui Mihai.

Ce s-a întâmplat?

Într-un atac care a părut coordonat, mai multe persoane au ieșit din public și au urcat pe scena din fața jucătorilor de la MOUZ în timpul în care aceștia disputau a doua hartă a sfertului de finală vs G2.

Oamenii de la securitate au acționat prompt, dar nu a durat mult până când, din cauza faptului că atenția le era axată pe cei pe care i-au prins deja, un protestatar a început să alerge pe mijlocul scenei către trofeu arătând în același timp semne obscene.

De ce? Pentru cine? Nimeni nu știa la momentul respectiv și nici câți “protestatari” vor mai răsări din public.

Jucătorii de la MOUZ și G2 au fost evacuați imediat, dar trofeul nu a reușit să scape nevătămat.

Au urmat minute întregi în care nici pentru cei din arenă, precum nici pentru cei de acasă, nu era clar ce se va întâmpla cu meciul. După 5 minute în care spiritele păreau să se calmeze, a izbucnit prima bătaie între reprezentanți ai protestului și securitate și, chiar dacă echipa de securitate a avut totul sub control, asta nu a oprit o a doua bătaie să înceapă la doar câteva minute după.

Persoanele care au creat probleme au fost imobilizate și, în huiduielile întregului public, au fost scoase din Royal Arena.

@101hp Peste 10 persoane au încercat să intre pe scena din Royal Arena simultan în timpul meciului dintre G2 și MOUZ din sferturi. Meciul a fost întrerupt. #cs2 #cs2major #pglmajor #cs2romania ♬ sunet original - 101hp

Meciul a fost reluat abia după luarea unor măsuri

Faptul că spectatori rău-intenționați au putut să ajungă atât de aproape de jucători a făcut să fie nevoie de măsuri suplimentare de siguranță în mod urgent. Organizatorii au instalat garduri în fața booth-urilor jucătorilor, iar stafful de securitate din apropierea scenei a fost suplimentat.

Minimum 5-6 membrii ai staffului de securitate au păzit fiecare parte a scenei până la terminarea partidei

Un astfel de incident creează, cu siguranță, un precedent extrem de periculos. Rămâne de văzut cum PGL vor administra situația în cele două zile rămase de jucat în Royal Arena. Până atunci, două lucruri sunt clare: PGL a transmis pe Twitter că vor da în judecată actorii implicați în eveniment, iar trofeul primului Major de CS2 a supraviețuit.

Reacții la cald

Deși motivul protestului părea a fi unul legitim, cei care au deranjat evenimentul susținând că sunt împotriva Gamblingului, de fapt motivul real este o răfuială între două siteuri pe care utilizatorii pot tranzacționa și paria pe skinuri de CS.

Mai multe despre vinovații zilei în partea a doua.

Totuși, reacțiile actorilor din scena globală de Counter-Strike nu au întârziat să apară:

Cine, cum, de ce, din informațiile pe care le știm până acum, în partea a doua – aici.

autor: Vlad Nagîț