Echipele de succes ale anului 2022 se întâlnesc în Abu Dhabi începând cu 14 decembrie pentru a-și disputa prize poolul de 1.000.000 de dolari și ultima șansă din acest an la un trofeu de prestigiu. Dintre cele 8 echipe aflate la start, 5 dintre ele s-au calificat prin câștigarea unui trofeu, iar ultimele 3 prin poziția în clasamentul BLAST.

Veste tragică înainte de startul turneului

Din păcate, sosirea echipelor în Emiratele Arabe Unite a venit cu o veste proastă. Tatăl lui hooxi, in game leaderul celor de la G2, a murit la scurt timp înainte ca acesta să aterizeze în Abu Dhabi.

Vestea a fost făcută publică chiar de către jucătorul danez într-o postare de twitter. Acesta a luat decizia de a continua să joace în cadrul turneului, dar performanțele sale vor fi, cu siguranță, afectate de către pierderea suferită. Sperăm ca participarea la BLAST să fie o distragere utilă, așa cum afirmă hooxi în același twitlonger, astfel încât să treacă mai ușor peste aceste moment dificile.

Heroic și Na'Vi, alte două echipe care nu vor funcționa la maximul de potențial

Dacă motivele pentru care este greu să-i vedem pe G2 ca fiind posibili câștigători sunt lesne de înțeles, atunci când vine vorba de Heroic (locul 1 mondial) și Na’Vi (locul 4 mondial), lucrurile se complică.

Danezii ajung în Abu Dhabi din postura de cea mai în formă echipă a ultimelor luni în urma turneului BLAST Fall Finals adjudecat pe “teren propriu” în Copenhaga și a locului 2 obținut la Majorul din Rio. Chiar și așa, din rosterul cu care se prezintă la ultimul turneu de tier 1 al anului lipsește poate cea mai importantă piesă, stavn, jucătorul celor de la Heroic cu cel mai mare rating în 2022: 1.18.

Locul acestuia va fi luat doar pentru World Finals de către Konfig, fostul jucător al lui Astralis care s-a despărțit în octombrie de cea mai de succes organizație din istorie în urma scandalului din Malta. În teorie, Konfig îl poate înlocui cu succes pe stavn din punctul de vedere al rolului cu care e obișnuit într-o echipă, dar ne este greu să credem că Heroic pot juca la nivelul ultimelor luni cu un stand-in.

Situația celor de la Na’Vi este cât se poate de neclară. Zvonuri conform cărora organizația ucraineană va renunța la sdy apar deja de câteva luni, dar, odată cu BLAST World Finals, acestea prind contur.

Într-un interviu acordat celor de la HLTV, B1ad3, antrenorul celor de la Na’Vi, a afirmat că npl, jucătorul de 17 ani din propria academie, va juca anumite hărți în locul lui sdy la ultimul turneu al anului.

De altfel, nu este prima oară când echipa lui S1mple tranziționează de la un jucător la altul prin a avea temporar un roster de 6 oameni. La sfârșitul lui 2020, atunci când flamie era cel al cărui loc era pus în pericol, b1t și-a făcut debutul tot jucând pe anumite hărți în locul celui pe care avea să-l înlocuiască permanent peste câteva luni.

Diferența semnificativă este dată de faptul că, pe vremea aceea, competițiile se desfășurau online, așa că schimbarea jucătorilor între hărți era floare la ureche. De altfel, la BLAST World Finals vom asista la premiera de a vedea un roster de 6 persoane la un eveniment LAN de tier 1.

Din aceste puncte de vedere, putem observa clar că Na’Vi își concentrează atenția mai degrabă pe experimentarea noului roster decât pe maximizarea șanselor de a-și adjudeca trofeul în Abu Dhabi.

FaZe sau Outsiders? Care este echipa favorită?

Cu Na’Vi și Heroic trecând prin schimbări temporare de roster, cele două organizații care au fost campioanele Majorurilor din 2022 par să plece ca favorite.

Pe de o parte, Outsiders n-au mai disputat niciun meci oficial de când au devenit campioni la Rio, iar acest fapt poate fi cu două tăișuri. Pauza de o lună se poate dovedi o perioadă îndeajuns de multă pentru a le oferi cooldownul necesar echipei din CIS astfel încât să atace World Finals cu motivație maximă, dar se poate dovedi și a fi și un impediment în forma pe care au arătat-o la Major.

Pe de altă parte, FaZe au avut o experiență total opusă în Brazilia, ieșind din competiție fără nicio victorie, dar au arătat de ce pot fi considerați cea mai bună echipă a anului în Copenhaga acolo unde au pierdut la limită finala cu 2-1 (11-16, 16-12, 16-19) împotriva unui Heroic “împins” de la spate de publicul danez.

Pe langă echipa din CIS și mixul european, Vitality și Liquid sunt echipe pe care nu le poți niciodată scoate din calcul și care n-au avut performanțe recente deloc rele. Singura echipă despre care putem fi aproape sigur că n-o s-o vedem în apropierea finalei care se va disputa duminică, pe 18 decembrie, este OG. De altfel, inclusiv prezența lor printre cele mai bune echipe ale anului este mai mult decât discutabilă și pare a fi mai degrabă un noroc al acestora datorat formatului BLAST decât un merit al echipei lui Nexa.

Programul meciurilor din prima zi a World Finals (sursa: hltv.org)

Primul turneu tier 1 pe noul update (+Anubis, -Dust2)

Dacă turneele de nivel mai scăzut deja au adoptat schimbarea map poolul adusă de Valve în urmă cu o lună, pentru echipele din Top 10 BLAST World Finals reprezintă prima ocazie să experimenteze Anubis.

În teorie, schimbarea îi va ajuta pe cei a căror ban permanent era Dust precum Heroic, dar va fi de văzut dacă vreuna din echipele cu șanse mai scăzute precum OG sau G2 vor încerca să aleagă noua hartă împotriva favoritelor în încercarea de a produce surpriza.

Mai mult decât schimbarea de map pool, BLAST World Finals va arăta și dacă schimbările aduse M4-A1s sunt semnificative astfel încât jucătorii profesioniști de top să treacă înapoi la folosirea M4-ului fără silencer. Predicția noastră este că arma cu silencer va continua să fie folosită predominant atât datorită prețului mai scăzut (2900 vs 3100), cât și datorită versatilității.

Unde pot fi vizionate meciurile?

Partidele de la BLAST World Finals pot fi urmărite de miercuri, ora 08:00, pe:

autor: Vlad N.

Sim RacingSimRacing National

Racing League Romania: Mid-season review

După ce primele texte de sim racing de pe 101HP au fost dedicate activității internaționale intense, e momentul să aruncăm o privire și asupra...