Vești îngrijorătoare pentru echipa coreeană HLE – Hanwha Life Esports, care au fost nevoiți să promoveze un jucător de la echipa a doua în urma acuzațiilor împotriva lui Clid.  

Jucătorul a fost imediat trimis pe bancă de îndată ce au apărut pe Twitter anumite părți dintr-o conversație cu o fată care îl acuză de hărțuire, iar situația s-a inflamat și online, și offline.

Lucrurile de care este acuzat nu sunt, din păcate, ceva nou pentru lumea internațională a esports, dar de fiecare dată lovesc tare. 

Acuzațiile

Pe 27 iunie a apărut pe Twitter o postare în care Clid a fost acuzat de hărțuire. Mai departe, două publicații de profil din Coreea au preluat informația și au încercat să țină identitatea jucătorului secretă. Se pare că nu au făcut-o prea bine, pentru că informația a transpirat imediat în public din motive pe care le vom afla ulterior.

Pe Twitter au apărut niște screenshoturi în care jucătorul ar fi folosit un limbaj denigrator și totodată sexual la adresa fetei și, când a fost rugat să termine cu comportamentul acesta, atunci a spus că o face din afecțiune.

Fata a anunțat pe Twitter că l-a dat în judecată, nu înainte să contacteze organizația, și a mai postat și alte mesaje în care se pare că jucătorul i-ar fi trimis selfie-uri, să dovedească că într-adevăr discuta cu el. Se pare că HLE nu a ajutat-o în niciun fel, așa că a decis să-și caute dreptatea în instanță.

În scurt timp, o altă fată s-a alăturat, cu mențiunea că la momentul interacțiunii dintre cei doi, fata era minoră.

Cam astea sunt pe scurt acuzațiile care îi se aduc și ele au fost strânse într-un rezumat pe Reddit –

(Serious) Sexual harassment allegations leveled against Clid
byu/chainer9999 inleagueoflegends

Ce știm sigur, însă? Nimic.

Ce a urmat?

Pe 28 iunie, Grizzly a fost luat de la echipa a doua și aruncat în bătaia focului din LCK. La conferința de presă de după meciul pierdut împotriva celor la Dplus KIA (Damwon), DanDy, (câștigător Worlds în 2014 cu Samsung White) actualul antrenor al echipei HLA, a fost întrebat în câteva rânduri despre situația asta și de fiecare dată răspunsul lui a fost că nu poate să comenteze.

Clid a fost pus pe bară și o liniște ciudată s-a așternut din partea organizației de LoL care totuși a luat acțiuni imediate. Tot pe data de 28 iunie, Shadow Corporation, organizația care se ocupă de reprezentarea jucătorului, a venit cu câteva lămuriri în care a ținut să menționeze că jucătorul nu s-a întâlnit niciodată fizic cu vreuna din părțile implicate (cel mai probabil fata care l-a dat în judecată), că între ei au existat un schimb de replici „sugestive”, dar și „de oameni mari” și că totuși erau niște semne că cei doi erau atrași unul de celălalt.

De aici se poate înțelege că interacțiunea reclamată de fată nu a fost singura lor convesație. Din păcate, nu există acces către conversația în întregime a părților implicate, astfel încât să poată fi trasă o concluzie nemijlocită.

Ashley Kang, jurnalista esports a anului 2022, și cofondatoarea Koriozn Esports, a făcut numeroase apeluri organizației HLE, iar pe 2 Iulie singurul răspuns oficial pe care l-a primit a fost că sunt conștienți de ce se întâmplă și că nu poate să facă niciun comentariu.

Organizația a lansat un răspuns oficial abia pe 5 Iulie, la mai bine de o săptămână de când l-au scos din prima echipă pe jucător. Declarația lor a fost, din ce am putut să traducem, doar o altă recunoaștere a acuzațiilor împotriva jucătorului, dar și faptul că o să investigheze ca să identifice abaterile de comportament, incluzând relațiile dintre cei implicați, având o poziție cât mai neutră și obiectivă cu putință.

Jucătorul este aspru criticat pe internet, dar nu numai. Ne întoarcem din nou pe 2 Iulie, când în fața LoL Park din Seoul, locul unde se desfășoară meciurile din LCK, a apărut o camionetă cu monitoare pe care rulau mesaje ca:

  • Hanwa Life trec cu vederea un caz de hărțuire sexuală a unui minor. Trebuie să vină cu soluții reale”
  • LCK trebuie condamnat pentru lipsa de sancțiuni pentru un caz hărțuire sexuală a unui minor.”

Încotro?

Sunt multe lucruri pe care nu le știm sau le știm parțial, dar dacă e ceva de remarcat este intensitatea cu care jucătorul este condamnat și acuzat pe internet și nu doar. Probabil reacția asta este și o urmare a cazurilor din trecut unde Hashinshin (streamer celebru la momentul respectiv), Veigar v2 (antrenor), dar și alții au fost acuzați de lucruri similare.

De multe ori, fanii jucătorilor profesioniști de esports se atașează de idolii lor mai mult decât fanii oricărei alte comunități, deci un astfel de caz trădează încrederea a milioane de fani față de exemplele pe care și le-au asumat nu numai pe server, ci și în afara lui.

Povestea asta are o miză mai mare decât un simplu jucător care a fost trimis pe bancă.

Responsabilitatea personalităților din esport nu trebuie să se mai reducă doar la a ajunge la timp la antrenamente, la a juca bine, ci trebuie și să-și asume misiunea de model în societate, exact cum sunt superstarurile de peste ocean din NBA sau orice alt sport. Munții lor sunt tot mai înalți, tot mai mulți oameni îi văd și o să aibă o părere despre ei, o generație nouă o să vină din urmă și care nu au prins timpurile de dinainte de LoL competitiv. Nu e o sarcină deloc ușoară și cine o să cadă de pe calul ăsta frumos, o să cadă rău.

autor: Ionuț Alexandru

CS2National CS2

fNk, transfer la academia Sprout!

fNk continuă lanțul de transferuri internaționale ale jucătorilor români precum iM și regali prin încorporarea sa în noua echipă a academiei Sprout, în urma...