Răzvan Nistor este noul antrenor principal al Evil Geniuses, una dintre cele mai cunoscute și titrate echipe din LCS, campionatul american de League of Legends, după cum am anunțat și într-un articol anterior.
Am avut onoarea de a discuta cu acesta despre noua sa poziție ocupată, despre ce înseamnă să fii antrenor în League of Legends, despre noua sa echipă, obiectivele pe care le are în noul sezon, cariera sa și alte subiecte interesante.
“E o oportunitate mare, deoarece lucrez cu un roster făcut de la zero"
Pentru început, l-am întrebat pe Răzvan cum se simte în legătură cu noua sa poziție de antrenor principal pentru o echipă atât de cunoscută și ce sentimente au ieșit la suprafață odată cu această ocazie de a se face cunoscut pe scena internațională a League of Legends.
- Răzvan: “E o oportunitate mare, deoarece lucrez cu un roster făcut de la zero, doar Jojopyun a rămas din echipa veche, dar având patru jucători noi și unul vechi, e efecitv o foaie albă. Presiunea nu o simt, deoarece sezonul a fost amânat cu două săptămâni. Pe lângă asta, nu e primul rol de antrenor principal pe care l-am avut, e doar primul într-o divizie de rank 1, deci nu sunt chiar la primul meu rodeo.”
Pentru a înțelege mai bine experiența pe care Răzvan a adunat-o până în acest moment, l-am întrebat despre perioada de aproape un an și jumătate petrecuți în EG, în poziții precum strategic sau positional coach, dar și de ce calități ai nevoie pentru a ocupa diferite poziții de antrenor.
- Răzvan: “Am fost norocos să lucrez cu mentori de calibru înalt, cum e Kelsey Moser, Peter Dun, Rigby sau Turtel, de la care am reușit să învăț foarte mult. Dacă vrei să ajungi antrenor strategic sau pozițional, cum eram și eu în trecut, trebuie să ai un rank destul de bun în soloq, aș zice grandmaster, cel puțin. Iar pentru poziții de performance coach trebuie să știi anumite lucruri despre nutriție, cum să își îmbunătățești viața, somnul. Sunt foarte multe tipuri de antrenor, nu doar antrenori principali. Eu am început ca antrenor strategic sau pozițional, de unde am adunat partea de in-game knowladge.
Welcome to Data Engineered powered by @HPE, a series where our coaches and players explain the Genius behind our data-driven choices. 😈
— Evil Geniuses (@EvilGeniuses) May 26, 2023
First up is #LCS Head Coach @shadowr04 and our Communication Analysis tool. pic.twitter.com/cDB6nthD5v
Comunicare, data analysis și obiective pentru acest sezon
În video-ul care anunță numirea lui Răzvan drept noul antrenor principal al Evil Geniuses, se pune accent foarte mult pe adunarea de “Data” și o comunicare cât mai bună între jucători. Așa că am fost curioși să vedem la ce se referă și cu ce ajută mai exact această abordare.
- Răzvan: “Comunicarea vine de la faptul că încercăm să facem un Data Tool bazat pe inteligență artificială. Noi în trecut făceam analiza comunicării de mână. Acum avem un tool care face anumite părți pentru noi, precum detectarea emoțiilor sau a lacunelor din comunicare. Cât despre introducerea de Data, acum avem un staff de antrenori bine pregătit pe partea profesională, putem mai ușor să ne ocupăm de partea de introducere de Data Analysis. Mai ales că în trecut multă lume nu credea în chestia asta. “Joacă” pentru că e un joc, cam asta era ideea, nu se folosea atât de mult, se făcea mai mult de dragul de a se face, nu se folosea atât de mult.”
Știind că noul sezon abia a început, iar Evil Geniuses a schimbat patru din cei cinci jucători din sezonul trecut, i-am cerut părerea lui Răzvan despre noua sa echipă și ce obiective urmărește în acest sezon:
- Răzvan: “Echipa nouă are foarte mult potențial. Jucătorii pe care i-am adus sunt extremi de creativi, ceea ce e bine, mai ales că sunt jucători care au ceva de dovedit. Unii dintre ei în trecut au fost în echipe mai slabe, unde erau considerați jucătorul de primă mână, într-o echipă cu mai mulți jucători de mâna a doua, în special Revenge. UNF0RGIVEN a fost rookie of the split când juca pentru MAD Lions, a reușit să ajungă și la Worlds, unde din păcate sau din fericire, a pierdut versus noi. Este un jucător foarte creativ care influențează draft-ul extrem de mult, deoarece este printe puținii jucători din bot lane care este dispus să joace mages sau alți campioni non-meta. O să îl avem și pe Armao în junglă care este un jucător foarte experimentat și are un tracking superb, adică știe pozițiile pe hartă ale celorlați jucători foarte bine. Iar obiectivele sunt să fim cât de competitivi posibil. Deocamdată ne dorim să ajungem în playoff în partea de double elimination, între locurile 1 și 6. Cam astea sunt obiectivele propuse. Din rezultatele inițiale este promițător ceea ce văd.”
Despre sacrificiile pentru a ajunge în vârf
Spre final, având în vedere că Răzvan este primul antrenor principal român care o să urce pe scena LCS, l-am întrebat de ce e nevoie să ajungi într-o astfel de poziție, la ce trebuie să lucrezi, dar și ce sacrificii sunt necesare pentru a-ți îndeplini visul.
- Răzvan: “Multă muncă. Trebuie să renunți la anumite plăceri ale vieții, cum ar fi ieșitul în club sau la fotbal cu băieții, în favoarea studiului jocului. Trebuie să fii extrem de organizat și să îți faci un portofoliu, pentru că unii antrenori au impresia că poți veni undeva și doar să arăți că ești inteligent. Dar majoritatea organizațiilor vor să vadă că ești ordonat, că îți pui chestiile pe foaie, că analizezi trecutul, în loc să vezi mereu viitorul. Până la urmă dacă nu înveți din istorie și repeți greșelile din trecut, nu ești foarte înțelept. Dacă vrei să ajungi un head coach e necesar să înțelegi foarte multe aspecte despre filosofie și psihologie, iar în ultimii doi ani a trebuit să îmi îmbunătățesc partea de psihologie, cum să fiu un lider sau cum să îmi motivez echipa.”
La sfârșit, l-am rugat pe Răzvan să lase un mesaj pentru fanii de acasă, deoarece urmează un split extrem de important pentru cariera sa și sperăm să se bucure de susținerea conaționalilor.
- Răzvan: “Aș aprecia super mult susținerea faniilor, cu toate că atât timp cât am fost în România am fost un jucător destul de controversat, puțin toxic. Însă aș aprecia dacă ne-ați susține pe parcursul acestui an și, să sperăm, chiar și anii următori”
autor: Bogdan I.