S-a încheiat primul test din noul sezon pentru echipele de Tier 1. Chiar dacă 6 din cele 12 echipe prezente în Copenhaga pentru a juca LAN s-au calificat la turneul final, BLAST Fall Final, nu toate au arătat convingător. Există și reversul medaliei, sunt echipe care n-au prins loc la turneul cu prizepool de 425.000$, dar care au arătat promițător pentru restul sezonului.
Astăzi încercăm să vedem care au fost 3 dintre echipele care au ieșit câștigate din prezența la grupele BLAST și 3 care au plecat cu capul plecat.
Din 12 echipe prezente, 9 au venit cu un lineup schimbat
Pauza competițională care a separat sezoanele acestui an a fost, fără niciun fel de dubiu, cea mai intensă pe piața transferurilor din istoria Counter-Strike. Norul de incertitudine adus de Valve asupra scenei prin anunțarea trecerii la CS2, dar și goana după rosteruri internaționale după succesele recente ale FaZe Clan și Vitality, au făcut posibile câteva mutări pe care nimeni n-ar fi putut să le prezică la începutul anului.
Na’Vi, organizație care a jucat 5 finale de Major, a trecut pentru prima dată în istorie la un core internațional prin aducerea lui AleksiB, jL și, bineînțeles, revelația Majorului din Paris, iM.
Vitality l-a schimbat pe dupreeh cu flameZ, chiar dacă au câștigat ultimul Major din istoria CS:GO fără a pierde vreo hartă, în timp ce echipe precum Astralis, BIG, OG, Liquid sau Evil Geniuses au simțit că au nevoie de minimum 2 jucători schimbați în echipă pentru a-și atinge obiectivele.
Numai 3 echipe au rămas în aceeași formulă în care au încheiat sezonul anterior: Heroic, FaZe și G2. Două dintre ele se pare că ar fi pariat corect, dar ce se întâmplă cu G2? Încă un caz de #saveNiko?
Lista completă a echipelor calificate la BLAST Fall Final: Heroic, Ninjas in Pyjamas, FaZe, Na’Vi, Vitality, Astralis.
Lor li se vor adăuga alte 2 echipe venite din calificările BLAST Showdown.
Just 2 spots left at the #BLASTPremier Fall Final 2023 👀
— HLTV.org (@HLTVorg) July 23, 2023
Who's gonna join the already-qualified six in the Royal Arena? pic.twitter.com/NI9IbrPpJ3
Câștigători
- Na’Vi
Dintre toate echipele calificate, 2 dintre ele n-au făcut modificări de roster (Heroic, FaZe), 2 au schimbat un singur jucător (NiP, Vitality), iar una a schimbat 2 jucători (Astralis). Organizația din Ucraina este singura care a pariat pe o schimbare radicală și care, până în acest moment, pare că a făcut-o foarte bine.
Nu numai că jucătorii rămași la Na’Vi, s1mple și b1t, sunt nevoiți să comunice în engleză cu noii coechipieri, dar au schimbat și In-Game Leader-ul, poziție esențială în chimia unei echipe. Mai mult decât atât, jL, AleksiB și iM au avut mai puțin de jumătate de lună de pregătire la dispoziție alături de noua echipă înainte să intre direct în focurile competiției de Tier 1.
În aceste condiții, faptul că Na’Vi au suferit 2 înfrângeri în fața echipei de pe locul 1 mondial, Heroic, poate fi trecut cu vederea, mai relevante fiind mai degrabă victoriile împotriva Astralis, BIG și G2, partide în care românul nostru și echipa au arătat promițător din punctul de vedere al firepowerului.
Odată cu startul IEM Cologne, dacă echipa arată omogenitate și duo-ul AleksiB – B1ad3 demonstrează că pot lucra împreună, ne putem gândi serios la o premieră pentru CS-ul din țara noastră – un român în semifinalele/finala prestigioasei competiții din Köln.
- NiP
Ninjas in Pyjamas au început cu stângul parcursul din grupe, fiind învinși de Complexity, echipă care pleca fără dubiu cu a doua șansă. Totuși, întoarcerea lui hampus la cârma echipei s-a dovedit a fi decizia potrivită, cel puțin pe termen scurt.
Au adunat 3 victorii consecutive împotriva tuturor adversarilor posibili din grupa A, toate cu 2-0, cea mai importantă fiind împotriva campionilor din Paris, Vitality, dar care au scuza faptului că încă îl acomodează pe flameZ în noul sistem. Pentru echipa lui ZywOo, înfrângerea n-a fost un mare impediment, pentru că au câștigat ulterior lejer meciul decisiv de calificare împotriva BIG.
Rămâne de văzut dacă NiP pot să spere la un loc mult râvnit în top 5 sau vor continua să fie un “gatekeeper” pentru Top 10, rol pe care și-l asumă deja de câțiva ani.
- FaZe
Pentru ultimul loc în categoria câștigătorilor am avut de ales, într-adevăr, între cele două echipe calificate și care n-au făcut transferuri. N-am ales Heroic din cauza faptului că așteptările față de ei erau oricum de a trece fără probleme de grupa din care au făcut parte, dat fiind modul în care au încheiat sezonul și care i-a dus pe primul loc HLTV.
FaZe, pe de altă parte, deși o prezență constantă în Top 3-5 în ultimul an, nu au arătat decât foarte rar forma pe care au avut-o în prima jumătate a lui 2022, atunci când reușeau ceea ce pare a fi aproape imposibil de repetat, câștigând Katowice, Majorul din primăvară și Cologne în același an.
Chiar dacă au trecut printr-o înfrângere în grupă împotriva Liquid, FaZe au învins cu 2-0 pe OG, pe G2 și au reușit să-și ia revanșa și față de fosta organizație a lui Twistzz în finala grupei.
Pierzători
- G2
E greu să argumentăm pentru oricare altă echipă că au ieșit din BLAST Fall Groups mai “șifonați” decât echipa lui NiKo. Chiar dacă rosterul internațional a început excelent anul, câștigând la pas IEM Katowice, ce a urmat pentru G2 a fost o continuă prăbușire.
Mai întâi au ieșit devreme din ESL Pro League, dar fanii au găsit ca scuză concentrarea pe Majorul din Paris, apoi, când Majorul chiar a sosit, echipa condusă de Hooxi nici măcar nu a ajuns în playoff, fiind eliminați cu 1-3 încă din Legends Stage, încă o performanță rușinoasă pentru echipa care ratase Majorul anterior din Rio.
La vremea aceea, vocile fanilor și ale analiștilor internaționali deopotrivă cereau schimbarea lui Hooxi și aducerea lui siuhy (IGL-ul GamerLegion, finalist la Paris), de exemplu, dar conducerea G2 pare că a vrut să mai dea o șansă proiectului început acum aproape un an. Dintre toate echipele care au continuat cu rosterul avut și în prima parte a anului, G2 a fost singura care a arătat mediocru, nicidecum ca o echipă care poate avea așteptări la trofee.
Una e să arăți rău când pierzi împotriva unor echipe precum FaZe, Na’Vi sau poate chiar Liquid și alta e să arăți rău chiar și atunci când câștigi împotriva unor adversari mai slab cotați: un carry incredibil din partea lui NiKo (89-44 K-D) a fost singurul motiv pentru care G2 au trecut de Evil Geniuses, de departe cea mai slabă echipă prezentă în Copenhaga.
- OG
OG Esports a fost o organizație așteptată mult timp în scena de Counter-Strike datorită succesului avut în alte esporturi și, după ce au plecat cu un plan ambițios, mutările ultimelor luni arată că CS-ul nu reprezintă tocmai o prioritate în bugetul lor.
Chiar dacă pentru noi, românii, este încurajator faptul că regali a arătat bine, fiind cel mai bun jucător al echipei, noul proiect al OG nu pare să aibă un viitor în Top 10-le mondial.
Desigur, înfrângerile au venit împotriva FaZe (0-2), G2 (0-2) și BIG (1-2), dar chiar și o mai bună coeziune a echipei nu vedem cum ar putea să suplinească lipsa de firepower față de echipele de top.
Rămâne de văzut cum îi va ajuta experiența de la BLAST în Play-In-ul IEM Cologne acolo unde vor juca primul meci împotriva 9ine miercuri de la ora 16:45.
- Team Liquid
Este puțin exagerat să-i punem pe Liquid în aceeași categorie cu OG și G2, dat fiind faptul că au adunat victorii în Copenhaga împotriva FaZe și chiar G2, dar nu putem să nu privim critic experimentul curajos al celei mai de succes organizații de CS din America de a-și face un core european de jucători.
Deocamdată, e greu să ne pronunțăm despre viitorul echipei la care au rămas NAF și oSee, dar experimentul de față pare mai degrabă o formă de asumare a unui risc cât mai mic financiar înainte de trecerea inevitabilă către CS2, atunci când multe echipe vor fi nevoite să facă schimbări din nou.
Ne îndreptăm astfel atenția către IEM Cologne, acolo unde vom avea 2 români calificați în premieră în cadrul turneului principal (iM și Na’Vi joacă sâmbătă seară de la 20:30, iar volt și GamerLegion vor juca tot sâmbătă, dar de la 13:30) și pe regali în Play-In.
Mult succes alor noștri și vom reveni cu rezultatele lor!
autor: Vlad N.