Surprizele nu s-au terminat în ceea ce privește perioada de transferuri și vedem finalizate alte mutări greu de prezis în urmă cu câteva luni.

MoDo și adamS au părăsit Nexus Gaming după 7 luni petrecute sub organizația din București și încep o nouă aventură în scena internațională.

XELLOW revine “acasă”, sub emblema pe care a reprezentat-o nu mai puțin de 6 ani, în urma despărțirii de Sprout, iar înlocuitorul lui Adam este încă necunoscut.

MoDo prinde un transfer la o echipă cu nume legendar (sursa: Nexus Gaming Twitter)

MODO – 7 LUNI INTENSE CU NEXUS

Adițiile lui smekk și MoDo la început de ianuarie, odată cu revenirea lui adamS, au însemnat începutul unei pante ascendente pentru Nexus în ceea ce privește performanțele. Echipa a acceptat rapid invitațiile de a concura în multe competiții și a încheiat prima jumătate din an în topul echipelor cu cele mai multe hărți jucate, conform statisticilor.

Chiar dacă formula a câștigat doar un turneu și a terminat pe podium alte câteva, în perioada în care MoDo a activat, AWP-ul român s-a menținut foarte constant, cumulând un rating de 1.09 și un impact de 1.02. Mai multe detalii se pot găsi mai jos.

Nexus s-au regăsit în duel direct și cu echipe care au impresionat la Major, în urma calificărilor numeroase în Play-Offs la turneele CCT. Deși nu au reușit să se impună la general, au impus respect în fața unor nume precum Monte și 9INE, aspect care arată de ce ascendența a fost posibilă.

Au atins locul 53 în clasamentul mondial HLTV în martie, însă acum nu se prezintă departe, ocupând doar câteva poziții mai jos.

CE URMEAZĂ?

Așa cum a declarat căpitanul echipei, BTN, decizia de a părăsi Nexus a fost luată în totalitate de MoDo, în contextul apariției ofertelor din scena exterioară.

Din ce putem să observăm, există o multitudine de echipe care în această vară au făcut sau vor face tranziția către un lineup internațional.

Întrebat fiind la acel moment despre ceea ce urmează, MoDo a menționat că nu poate da foarte multe detalii, însă a asigurat, cităm, că “momentan sunt în discuții cu o echipă internațională”.

(sursa: Nexus Gaming Twitter)

Au existat multe opțiuni pentru mai departe, însă într-un final Team Solo Mid sunt cei care au primit semnătura acestuia.

Team Solo Mid, cunoscuți mai degrabă ca TSM, prescurtarea numelui, au decis să revină în lumea Counter Strike-ului, însă cel mai probabil se vor concentra cu noul proiect pe versiunea nouă a jocului, CS2, care urmează să fie lansată oficial dintr-un moment în altul.

TSM au lăsat o amprentă însemnată în scenă în perioada 2015-2016, când au fost reprezentați de device, dupreeh, cajunb, Xyp9x și karrigan, echipă care a reușit să cucerească și să se mențină pe locul 1 la nivel mondial nu mai puțin de două luni.

Nu au lipsit nici trofeele, cucerindu-se 5 dintre acestea în turneele LAN la care au luat parte.

Legendara echipă a TSM din 2015-2016 (sursa: liquipedia.net)

Colegii lui MoDo vor fi interz, JACKZ, CYPHER, valde, iar XTQZZZ va ocupa poziția de coach. Iată, deci, o echipă care cu siguranță va avea pretenții mari, având în vedere numele care o alcătuiesc.

XELLOW – ÎNTOARCERE „ACASĂ”

Au existat multe voci care au pus la îndoială continuarea lui XELLOW alături de Sprout în sezonul următor și chiar zvonuri că organizația germană ar fi în discuții cu w0nderful, fostul jucător de AWP al Spirit.

Odată cu plecările lui Staehr (Astralis), lauNX (Falcons) și xicoz, viitorul jucătorilor rămași devenise incert.

Ei bine, printr-un anunț făcut pe pagina oficială, s-a făcut clar faptul că XELLOW nu va mai continua alături de Sprout pentru sezonul următor.

Acesta, combinat cu situația celor de la Nexus, a favorizat o întoarcere a jucătorului pe “pământuri românești”, care a fost oficializată ulterior.

PERIOADA SPROUT

XELLOW ajunsese la Sprout de la Nexus tot la începutul lunii ianuarie, însă nu a părut că își găsește forma așa cum o făcea la echipa din România. Formula internațională nu a reușit să obțină stabilitate, fiind străbătută de multiple schimbări, iar performanțele colective au apărut destul de târziu, la sfârșit de sezon.

(sursa: SproutGG Twitter)

În cele 7 luni petrecute alături de Sprout, XELLOW a terminat împreună cu colegii săi pe locul secund într-un singur caz, la CCT North Europe Series 5 și a mai obținut un onorabil loc 5 în ESL Challenger League.

Întoarcerea la Nexus ar putea însemna un nou început pentru AWP-ul român, unde să dispună de un sistem stabil și să își recapete forma.

PARCURSUL LUI ADAM LA NEXUS

Ar fi nedrept dacă nu am discuta puțin și despre realizările lui adamS la Nexus, unde cu siguranță s-a remarcat într-un mod pozitiv și a lăsat o amprentă asupra echipei.

Adam s-a alăturat prima data organizației din România în august 2022, acum aproape un an, însă nu a reușit să se regăsească în acel roster și, destul de repede, în septembrie, a ales să părăsească echipa.

Chiar dacă timpul a fost scurt, jucătorul stabilit în Spania a reușit, alături de coechipieri, câștigarea trofeului ROPL Stars Fall și trecerea către Closed Qualifier pentru BLAST Showdown.

A doua „sesiune” la Nexus a început-o în ianuarie anul acesta, odată cu MoDo și smekk, și a fost cu siguranță mai bună decât prima.

În cele 7 luni petrecute sub emblema echipei românești anul acesta, adamS a ajutat la obținerea locului 1 la European Pro League, locul secund la A1 Gaming League, locul 5 la Thunderpick Bitcoin Series 2 și locul 4 la RES Season 4, printre cele mai notabile.

Evident, este clar că rămân și performanțele pe care le-am menționat mai sus, când am discutat de MoDo, cu accent pe atingerea locului 53 în ierarhia mondială HLTV.

Pe toată durata perioadei, Adam a înregistrat un rating de 1.09, însă în crescendo în ultimele 3 luni, cu 1.12 per total.

Statisticile lui adamS în 2023 sub emblema Nexus (sursa: hltv.org)

Aceste cifre au contribuit, evident, la transferul său către o organizație așa cum este Movistar Riders, cu mari pretenții în scena internațională.

Pentru moment, nu a fost găsit un înlocuitor permanent al lui Adam la Nexus, posibili înlocuitori fiind s0und sau ERSIN.

Așteptăm să îl revedem pe XELLOW în tricoul Nexus și sperăm că revenirea acestuia să fie benefică echipei și, evident, urăm mult succes lui MoDo și lui Adam la noile echipe care, cel puțin pe hârtie, au șanse reale de a se califica la primul Major de Counter-Strike 2!

autor: Alexandru Bănescu