După o finală disputată intens în compania celei mai bune echipe de pe continentul nord-american, Vitality a reușit să pună mâna pe primul trofeu de când au trecut la o componență internațională a echipei.

Scor final: Vitality 3-2 Liquid

Turneele majore organizate de ESL au o finală în format Best of 5 în locul obișnuitului Best of 3, astfel că vetoul de dinaintea meciului nu a adus niciun fel de surpriză, ambele echipe banând hărțile pe care nu au disputat niciun joc în ultimele luni, Nuke și Ancient.

Mai departe, ambele echipe și-au ales harta pe care se simțeau cel mai confortabil pentru startul meciului, iar scorurile de 16-7 de pe Inferno (Liquid pick) și Dust2 (Vitality pick) au arătat că niciuna din ele nu a evaluat greșit.

Cu un scor de 1-1, meciul s-a transformat, practic, într-un clasic Best of 3, Mirage și Overpass având nevoie de 4 overtimeuri în total pentru a conduce meciul către harta decisivă.

Ultima hartă a început cu un avantaj de 8-0 în favoarea lui apEX&co. pe partea de CT, punct în care meciul părea a fi deja decis, dar Liquid au reușit să se remonteze și să câștige, totuși, 5 din ultimele 7 runde ale părții lor de tero. Cu toate acestea, a doua jumătate a debutat cu o rundă de pistoale câștigată și mai apoi convertită de Vitality pentru un avantaj de 12-5.

Americanii n-au renunțat nici de această dată, reducând avantajul echipei din Europa la doar două runde (13-11), dar revenirea nu s-a materializat, ZywOo și compania găsind soluții pentru a-și adjudeca următoarele 3 runde, meciul și turneul.

ZywOo – MVP-ul indiscutabil al finalei și al turneului

Dacă nu te numești S1mple sau ZywOo, un rating de 1.39 într-un meci, cu atât mai mult într-o finala Bo5, poate fi highlightul lunii sau anului tău. Totuși, francezul a obținut distincția de MVP oferită de HLTV cu o medie a ratingului său pentru tot turneul chiar mai mare decât performanța sa din finală, 1.42.

Spinx – cheia succesului?

Asemenea cazului Ropz care a câștigat primul turneu după integrarea în FaZe, Spinx pare a fi elementul de constanță de care organizația franceză avea nevoie pentru a se putea lupta din nou pentru trofee. Deși n-a impresionat în finală, cel puțin pentru un jucător care este văzut ca fiind al doilea superstar al echipei după ZywOo, Spinx a avut un rating decent de 1.05 pe toată perioada Pro League.

Cifrele, deși puțin mai bune decât cele ale jucătorului pe care l-a înlocuit, misutaaa, poate nu arată cu adevărat impactul lui Spinx în echipă. Fostul jucător al lui ENCE a reușit atât în finală, cât și în alte meciuri complicate, entry fraguri și multikilluri care au făcut diferența. Trofeul EPL este, indiscutabil, cel mai important din cariera lui Spinx de până acum și, dacă victoria din Malta îi va ridica presiunea de pe umeri, nu putem să ne așteptăm decât la performanțe și mai bune din partea sa la ultimele competiții ale anului.

sursa: hltv.org

Noi favoriți la câștigarea Majorului din Rio?

Sezonul 16 din ESL Pro League a reprezentat ultimul trofeu mare pus în joc până la Major, deci și cel mai bun test pentru echipele cu așteptări.

Vitality a părut o echipă fără prea mari slăbiciuni atât în faza grupelor pe care au încheiat-o cu 5 victorii din 5 meciuri, cât și în faza playoffurilor unde au trecut, pe rând, de Outsiders, G2 și Liquid, adversare incomode fie din cauza istoricului meciurilor din 2022, fie din cauza formei foarte bune în care se află (Outsiders au învins Vitality la Major, iar G2 i-au învins în urmă cu doar o lună în cadrul Blast Premier Fall).

Să spunem despre ei, totuși, că sunt favoriți să plece cu trofeul din Rio este exagerat, știind că FaZe și Na’Vi vor vrea să demonstreze că ieșirea din sferturi la EPL a fost o întâmplare, iar echipe cu membri noi și cu potential imens demonstrat în ultimele săptămâni precum G2 sau Liquid vor avea încă o lună în plus să devină închegate și să-și întărească map poolul. Dacă acestora le adăugăm și Jokeri precum Cloud 9, Heroic sau o Furia împinsă de la spate de publicul de acasă, devine aproape imposibil să prezicem semifinalistele, cu atât mai puțin învingătoarea.

Cert este că ZywOo s-a întors la forma care i-a adus locul 1 în 2019 și 2020, iar Dupreeh și Magisk și-au adjudecat al patrulea eveniment Pro League din carieră, demonstrând că au șanse reale de a deveni cea mai bună echipă a sfârșitului de an.