Ajuns la a treia ediție, Esports Summit se întâmplă pentru prima dată la Iași. Este pentru prima dată când evenimentul părăsește capitala, iar motivul este evident: Iașiul va fi gazda celui mai mare eveniment de esports din istoria României în mai puțin de 3 luni, atunci când jucători din zeci de țări de pe întreg globul se vor întrece la cele 7 discipline propuse de Campionatul Mondial de Esports.
Chiar dacă World Esports Championship va acapara majoritatea discuțiilor purtate în cadrul Summit-ului din acest an, pe 14 iunie, în sala Henri Coandă a Palatului Culturii, vor fi dezbătute, printre altele, și subiecte precum statusul legiferării esportului în România, implicarea mediului universitar și academic în lumea sporturilor electronice, dar și modul prin care se pot eficientiza conexiunile dintre actorii principali ai scenei: jucători, echipe, organizatori, branduri și fani.
Din acest motiv, suntem recunoscători președintelui Esports Summit, Tudor Dăescu, pentru că a răspuns apelului nostru și ne-a oferit o privire de ansamblu asupra evenimentului de mâine.
Tudor este Managerul General al agenției de PR Dăescu Borțun Olteanu și, alături de colegii săi, a fondat unele dintre cele mai importante evenimente de esports care au o recurență anuală în România: Bucharest Gaming Week, Gaming Marathon și Gaming Video Awards.
"Focusul este pe Campionatul Mondial"
- 101hp: Care sunt prioritățile Summitului de la Iași?
Tudor Dăescu:
“Anul acesta, Esports Summit își dorește să pună focusul pe fenomenul esports în general și în special pe Campionatul Mondial de Esports, care anul acesta are loc la Iași.
În același timp, dorim să punem presiune pe autorități sau pe cei implicați în a parcurge mai repede pașii pe care proiectul propus către Parlament, cel de adaptare a legii sportului astfel încât esports să fie recunoscute, să treacă într-o formă sau alta. Sau să primim amendamentele pe baza cărora să lucrăm astfel încât să ușurăm trecerea legii care, în momentul de față, se află în Parlamentul României în dezbatere în comisii.”
"Un gamer pro nu este unul care stă în fața calculatorului toată ziua"
- 101hp: Cu un Campionat Mondial disputat pe teritoriul României, dar si cu un număr în creștere de jucători români cu succes pe plan internațional, ce impact ar putea aduce Summitul?
T. D.: “În primul rând, ne dorim să arătăm drumul pe care un jucător pro de esports trebuie să-l parcurgă pentru a avea succes. De aceea avem la eveniment organizații care se ocupă cu susținerea jucătorilor de esports, cluburi, organizatori de evenimente, atât români cât și internaționali, precum sunt cei de la ESL, care vor fi prezenți la acest summit.
Pe de altă parte, vrem să educăm publicul cu ajutorul jucătorilor de succes, invitați la eveniment, astfel încât jucătorii tineri să știe cum să abordeze drumul către o carieră pe termen lung. Totodată, ne dorim să arătăm că un gamer pro nu este unul care stă în fața calculatorului toată ziua, ci duce o viață echilibrată, în care există și viață sportivă, educație, care îi permit să susțină ritmul actual și care îi vor asigura un viitor și după încheierea carierei de jucător de esport, una nu foarte lungă, permițându-i să continue să profeseze într-o zonă de care este de asemenea pasionat.”
"Un eveniment cu 700 de jucători la linia de start nu s-a mai întâmplat în România"
- 101hp: Care sunt entitățile care fac posibile evenimentele de anvergură din Iași și cum este colaborarea dintre entitățile private și autorități?
T. D.: “Un campionat mondial ca cel de la Iași depășește expertiza atât a companiilor private românești, cât și a autorităților, pentru că un eveniment cu 700 de jucători la linia de start nu s-a mai întâmplat în România. Poate pe vremea comunismului, când aveau loc acele Balcaniade iar sistemul de atunci permitea o organizare datorită mâinii de fier.
Acum este un prim eveniment de acest gen, nu doar în esports, ci în sport în general, și cu siguranță există multe provocări logistice, atât la nivel de infrastuctură, cât și la nivel de vize. Mulți dintre jucătorii care vor veni la Iași provin din țări cu care România nu are relații diplomatice. Vorbim de vreo 20-30 de țări. Acest simplu aspect necesită o colaborare cu instituții ale statului dincolo de organizatori, primărie și companii private, și anume Ministerul de Interne și Ministerul de Externe si reprezentanții diplomatici din țările cele mai apropiate de unde jucătorii să-și poată obține viza de România pentru a participa la campionat.
Colaborările trebuie să existe și trebuie să fie funcționale. Există colaborări la nivel de aeroport, cu mediul privat în ceea ce privește cazările, de la hoteluri la Airbnb. Într-adevăr este un efort extrem de mare din care vom avea cu toții de învățat, cu bune și cu rele, creându-se un precedent cu această ocazie.
Cel puțin la nivel de intenții, colaborarea între entitățile private și autorități este una foarte bună și sinceră.
"Nu ne-am fi gândit că Iași ar putea fi orașul care preia stindardul esportsului la noi în țară"
- 101hp: Iașiul va deveni, indiscutabil, una dintre capitalele europene ale esportsului. Are România potențialul de a avea mai multe centre care să devină de interes pentru esportul internațional?
T. D.: “Până acum un an de zile, nu ne-am fi gândit că Iași ar putea fi orașul care preia stindardul esportsului la noi în țară. Mai degrabă am fi mizat pe București sau Cluj, unde are loc Digital Crusade, o competiție puternică în ultimii ani.
Iașiul a recuperat rapid, organizează acest summit, organizează Campionatul Mondial de Esports, cel mai probabil tot în toamnă va avea loc summit-ul european de esports, organizat de Federația Europeană de Esports, un eveniment european, nu doar unul local.
Mai mult, visul Iașiului este de a găzui, de anul viitor, sediul Federației Europene de Esports, o premieră pentru România, care nu mai deține o altă instituție de o asemena anvergură pe teritoriul ei. Este greu de spus dacă mai multe orașe vor putea fi concomitent centre ale esports, odată ce Iașiul se impune deja în acest sector. Va depinde foarte mult de ce vor face autoritățile locale în acest sens.”
Așteptări de la eveniment
- 101hp: Cu ce pachet de informații ar trebui să se aștepte un participant la Summit că o să plece după ziua de 14 iunie?
T. D.: “De exemplu, în panel-ul destinat oamenilor de advertising și de marketing, aceștia vor mentora cluburile de esports în ceea ce privește modul în care acestea să se vândă sau să pitchuiască parteneriate brandurilor. Aceste branduri sunt deschise către parteneri în zona de esports, dar și organizațiile din mediul de esports trebuie să depună efort pentru a atrage fondurile acelor companii. Ce trebuie să știi să spui brandului pentru a-l face să fie partenerul tău și nu al altei organizații competitoare, fie că vorbim despre organizatori de esports, cluburi de esports sau jucători de esports.
Pe de altă parte, vedem o tot mai mare deschidere a mediului universitar și academic către esports când vorbim despre branding-ull acestor instituții, de la crearea de echipe de esports care să aducă faimă sau reputație unei universități până la studii în materie de perfecționare în acest domeniu sau cursuri de dezvoltare de jocuri video.Important este să înțelegem de ce și ce le-a mânat pe aceste organizații din mediul academic să se orienteze către acest segment care până nu de mult părea unul antagonic mediului educațional.
Totodată vom afla detalii despre ce se va întâmpla la Campionatul Mondial de Esports, la întreg evenimentul. căci Digital Throne va cuprinde, pe lângă finalele campionatului, și Comic Con, și talk-uri în jurul gaming-ului, dar și concerte cu artiști de renume internațional.”
Programul Summitului și unde poate fi urmărit online
Evenimentul va începe de la ora 10:30 și va curpinde 5 panel-uri de discuții cu peste 30 de speakeri. Întregul program poate fi consultat pe pagina oficială a Esports Summit.
De asemenea, evenimentul va putea fi urmărit integral în direct, dar și înregistrat ulterior, pe pagina de Youtube a lui Tedereu: https://www.youtube.com/@TEDEREU.
Îi mulțumim enorm lui Tudor Dăescu pentru răspunsuri și informații și, în urma evenimentului de mâine la care sperăm să ne întâlnim cu cât mai mulți dintre voi, vom reveni cu un articol recapitulativ al principalelor dezbateri din cadrul Summitului.
Stay tuned, ne vedem la Iași!
autor: Vlad Nagîț