În doar 4 luni, în Iași se va organiza cel mai mare eveniment de Esports al ultimilor ani. Cu peste 700 de jucători profesioniști din mai bine de 100 de țări, WEC (World Esports Championship) 2023 pune la bătaie premii totale de 500.000 de dolari împărțite între cele 7 competiții: CS:GO, CS:GO Female, Dota 2, Mobile Legends: Bang Bang, PUBG Mobile, eFootbal și Tekken 7.

Întregul eveniment va fi sub egida Digital Throne, iar perioada de desfășurare este 24 august – 3 septembrie. Programul pe zile poate fi consultat mai jos, în cadrul prezentului articol.

Programul pe zile și premiile alocate fiecărui Esport

Pe lângă competițiile care se vor întinde pe parcursul a până la 9 zile, fanii prezenți la Iași pot alege o suită de activități formale și informale precum workshopuri, conferințe, dar și un Comic Con desfășurat în primul weekend al evenimentului.

În ceea ce privește turneele din cadrul WEC, jucătorii profesioniști vor intra în “arenă” în aceeași zi, indiferent de Esportul la care caută premiul cel mare. Ultimele două zile de IESF vor fi cele care vor aduce, probabil, cei mai mulți fani lângă Palatul Culturii din Iași, pentru acestea fiind rezervate finalele CS:GO, CS:GO Female, Dota 2 și PUBG Mobile, competiții la care, de altfel, avem speranțe reale de a privi conaționali în ultimul act.

Programul activităților din cadrul IESF 2023

Premiile competițiilor de CS:GODota 2 si Mobile Legends: Bang Bang sunt în valoare de 100.000 de dolari pentru fiecare joc. Câștigătorii vor lua “partea leului” de 50.000 de dolari, în timp ce podiumul va fi completat cu 30.000 de dolari pentru poziția secundă și 20.000 de dolari pentru locul al treilea.

Pentru competiția de PUBG Mobile, valoarea totală a premiilor este de 80.000 de dolari, echipa câștigătoare obținând 40.000 dolari, iar echipele de pe locurile 2 și 3, 24.000 dolari, respectiv 16.000 dolari.

80.000 de dolari este valoarea premiilor de la competiția feminină de CS:GO, prize pool care rivalizează cu cele mai importante turnee din scena mondială dedicată fetelor, competițiile ESL Impact.

Competițiile de eFootbal și Tekken 7 oferă la rândul lor premii în valoare totală de câte 40.000 de dolari.

Cum te poți califica la Campionatul Mondial?

WEC va găzdui 24 de echipe de CS:GO, 10 echipe feminine de CS:GO, 16 echipe de Dota2, 16 echipe de Mobile Legends: Bang Bang și 10 echipe de PUBG Mobile.

Datorită statutului României de țară gazdă organizatoare a Campionatului, câștigătorii români ai calificărilor naționale vor juca direct la turneul final de la Iași.

Perioada de desfășurare a calificărilor naționale este 15 – 31 mai, iar cu detalii despre cum te poți înscrie vom veni cât de curând.

Echipele ce vor reprezenta România în cadrul competițiilor de Dota 2 și CS:GO Female sunt deja formate în jurul a unora din cei mai valoroși jucători români de esports la aceste jocuri.

Echipa ce va reprezenta România la competitia de Dota 2 este condusă de către Omar “w33” Aliwi, jucător născut și crescut în România, finalist al celei mai mari competiții de esports din lume, The International. Reprezentativa României de Dota 2, condusă de Omar Aliwi, este compusă din Angel “Flash” Niamtu, Daniel “kaan” Heisu, Radu Ionuț “bnc” Mușat și Mihai “Cancel” Antonio.

Și la capitolul CS:GO feminin, speranțele românești la performanță sunt mari. Cea mai bună jucătoare din lume la ora actuală, Ana “ANa” Dumbravă, va fi căpitana reprezentativei feminine a României, compusă din Lavinia “Icy” Banica, Melissa “meli” Aylin, Ramona “ratons“ Dodu și Emilia “Emmy” Gratie.

ANa, căpitanul echipei României de CS:GO feminin

Iași - capitala europeană a Esportsului

În cadrul conferinței de presă organizate la Iași pe 25 aprilie și care poate fi vizionată în întregime pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Iași, a fost anunțată viziunea administrației locale de a transforma “orașul celor 7 coline” într-o adevărată capitală pentru Esportul european.

În 2023, Iași va găzdui, pe lângă cel mai mare campionat de esports organizat vreodată în România, și două summit-uri importante despre domeniul sporturilor electronice. Summit-ul românesc, care va avea loc în luna iunie, și summit-ul european, organizat de European Esports Federation, care se va desfășura spre sfârșitul anului.

În cadrul conferinței au fost comunicate intenția administrației Iași și discuțiile avansate cu Federația Europeană de Esports de a muta sediul federației la Iași, începând din 2024.

Nu putem decât să salutăm inițiativele de orice fel de a oferi României poziția pe care o merită în scena internațională de Esports și urăm succes tuturor actorilor implicați, de la organizatori și până la cei peste 700 de jucători profesionști care vor căuta să devină campioni mondiali la Iași la sfârșit de august 2023!

Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe siteul oficial.

autor: Vlad Nagîț