Popularitatea hărții în 2022 atât printre jucătorii casual, cât și printre jucătorii de top nu a venit ca o surpriză, ci mai degrabă ca o confirmare a faptului că este indispensabilă pentru map poolul activ.

Locul 1 printre fani, locul 1 printre profesioniști

Până la intrarea Anubis în map pool aproape de sfârșitul anului și, implicit, ieșirea legendarei Dust2, comunitatea dezbătea care ar trebui să fie următoarea hartă pe care Valve s-o elimine din acitivitate ca să facă loc unor hărți noi (Anubis, Tuscan) sau să facă posibilă întoarcerea unora deja consacrate (Cache, Train, Cobblestone).

O însemnată parte a jucătorilor activi de CS:GO sugera ca Mirage să fie scoasă, dat fiind faptul că este singura hartă care a fost jucată la toate cele 18 Majoruri din istoria jocului, dar și din cauza faptului că, dintre toate mapele, Mirage este cea care n-a suferit modificări semnificative de foarte multă vreme.

Totuși, Valve a luat cu siguranță în calcul cât de importantă este harta pentru matchmaking și pentru nivelul profesionist.

Mirage, harta pe care se joacă cele mai multe meciuri de matchmaking (sursa: csgostats.gg)

Atât înainte, cât și după updateul – Dust2, + Anubis, 3 din 10 meciuri jucate în matchmaking în 2022 se disputau pe Mirage.

Motivele nu sunt greu de intuit. Pe de o parte, harta “situată” în Maroc este cea care solicită cel mai puțin componentele de hardware ale jucătorilor. Altfel spus, Mirage este harta pe care orice jucător, indiferent de PC-ul/laptopul de care dispune, beneficiază de un număr acceptabil de FPS-uri încât experiența sa in game să nu fie dificilă.

Pe de altă parte, Mirage este pentru CS:GO ceea ce Dust2 era pentru 1.6. O hartă simplă pe care o poți juca foarte ușor cu necunoscuți, coordonarea fiind mult mai facilă decât pe hărți precum Nuke sau Vertigo, hărți mult mai populare pe Faceit decât pe matchmaking, acolo unde jucătorii mai degrabă joacă în echipe de 5 decât “solo queue”.

Cea mai jucată hartă atât în Antwerp, cât și în Rio (sursa: reddit.com/r/globaloffensive)

Graficul de mai sus răspunde atât la întrebarea de ce Mirage e indispensabilă, dar și la motivul pentru care Dust2 a părăsit active duty-ul.

În acest moment, nicio echipă din Top 10 mondial nu are ca permanent ban harta care a fost jucată la toate Majorurile și, deși sunt puține echipele care se consideră a fi specialiste, Mirage reprezintă de foarte multe ori opțiunea de mijloc ca hartă decisivă în meciurile de tip Best of 3.

Veche, dar încă se găsesc inovații

Pentru o hartă cu atât de multe meciuri jucate pe ea, ar fi greu de crezut că încă se pot găsi modalități de a-ți crea avantaje care nu sunt de mult știute.

Cu toate astea, la cel mai înalt nivel competițional încă există inovație. Un exemplu relevant este smoke-ul utilizat de m0NESY la Majorul din Antwerp împotriva lui Imperial. Acesta a fost considerat însă un bug și nicidecum un feature, așa că Valve a intervenit urgent pentru a face update hărții în timpul competiției.

Și ropz de la FaZe a surprins pe finalul anului, atunci când, aflat în apropierea rampei din site-ul A, a realizat un silent drop care i-a luat prin surprindere pe adversarii de la NiP și l-a ajutat să facă două fraguri.

De altfel, inclusiv creatori de conținut precum NartOutHere încă-și concentrează atenția asupra Mirage și în 2022/2023 pentru a aduna cele mai bune trucuri folosite de jucătorii de top.

Așteptări de la 2023

Singura hartă care reușea să concureze cu Mirage în topul preferințelor jucătorilor casual era Dust2, dar 2023 va fi anul în care harta care a împlinit nu demult 20 de ani va scădea inevitabil în popularitate din cauza absenței din active duty.

Ne așteptăm ca Mirage să continue să fie o hartă importantă și care să domine graficele și anul acesta, motiv care să o facă de neatins. Acestea fiind spuse, cu o hartă indispensabilă și una adăugată abia recent (Anubis), ce hartă este în pericol să iasă în 2023? Pariul nostru s-ar împărți între Vertigo și Overpass, dar nu putem băga mâna în foc că Valve n-o să ne surprindă.

autor: Vlad N.

EA FCEA FC Casual

FUT Centurions – Partea a doua

Promoția are loc începând cu data de 8 Ianuarie până 20 Ianuarie când începe promoția cea mai așteptată din an: Team of the Year....