Entropiq este cea mai cunoscută și prestigioasă organizație de esports din Cehia. Aceștia au reușit să câștige în ultimii doi ani aproape tot ce se putea pe plan regional. La această performanță a contribuit și Cosmin Florin “Khantos” Dănilă care ocupă poziția de Adc din echipă. Am avut ocazia să discutăm cu acesta despre cariera sa, despre ce calități ai nevoie în League of Legends, planurile de viitor, cele mai frumoase momente petrecute dar și cele mai grele clipe petrecute alături de organizația cehă și multe altele.

Cum a început gamingul și cum a devenit profesionist

Khantos: “Sunt din Giurgiu, România. M-am apucat să mă joc, cred că în presezon-ul din sezonul 3, la sfârșitul sezonului 2. Mi-a spus un vecin de joc. Până atunci am copilărit numai cu CS și Metin, românul clasic. Eram foarte competitiv de mic, pentru că am un frate mai mare cu 7 ani și am copilărit cu grupul lui de prieteni.

Am prins, cum ar veni, bucata aia mișto de vreme între generații, adică până să devină popular internetul, când se mergea mult la internet cafe-uri, unde mergeam foarte des cu el. Și acolo se făceau foarte multe mix-uri. Dar mereu eram ales ultimul. Așa că, mereu când veneam de la grădiniță sau din clasele unu-patru, când veneam acolo, spamam CS 1.6, ca să fiu și eu ales mai repede. După ceva timp ajunsesem să fiu printre cei mai buni din oraș. Chestia asta cu competivitatea s-a tradus după la League of Legends.

Când am intrat în silver, țin minte și acum că am postat pe un grup de lol, că am intrat în silver, și că sunt mândru de chestia asta. Și foarte multă lume a început să mă ia la mișto, să-mi spună că să mă duc pe afară, că îmi pierd timpul, că nu e normal ca un copil de 12 să le distrugă jocul. Chestia asta m-a motivat și mai tare. La 13 ani am reușit să ajung challenger.”

După această reușită masivă, Khantos a trecut la nivelul următor. A creat propria lui echipă de români de League of Legends alături de care visa să “cucerească” scena din România.

Khantos: “Prima mea echipă de LoL s-a numit Next Generation. Eu am făcut echipa respectivă ca să ne putem juca la diferite turnee din România, la care se putea înscrie oricine. Numai că eu fiind necunoscut, fiind un copil, poate multă lume nu voia să își asume riscul să joace cu mine. Așa că am creat eu echipa mea. Atunci în România erau trei echipe bune, neXtPlease!, RedBanana și Balkan Bears.

În primul turneu pe care l-am jucat am reușit să învingem una dintre aceste trei echipe. Apoi toată lumea cumva ne-a observat. La un moment dat erau zvonuri că jucăm cu străini, că nu suntem toți români, chestie care era ilegală. De acolo, au început să mă caute mai multe echipe, mai ales că aveam 13 ani. Însă aveam ego-ul să am echipa mea, am reușit să ajungem chiar și top 2, 3 în România.

Apoi am jucat la Nexus până prin 2017. După am început să joc în străinătate, prima oară la Neronity, unde nu am reușit să ajungem în playoffs. Însă echipa care a câștigat atunci ediția, a văzut că sunt bun și m-au luat ca rezervă pentru EU Masters. Într-o zi, Adc-ul din echipa respectivă nu a putut să joace și m-am antrenat eu alături de ei. De atunci am devenit eu titular. După am jucat tot EU Master-ul respectiv și am reușit chiar să ajungem top patru. De atunci am mai trecut prin Spania, Italia, Germania, Grecia.

Totuși, succesul constant pentru Khantos a venit alături de organizația din Cehia pentru care joacă de aproape doi ani, Entropiq. Așa că am fost curioși care au fost factorii decisivi pentru rezultatele dominante din liga regională.

Khantos: “Organizația este una foarte bună. Una dintre puținele organizații, pe lângă cele din Spania și Franța, care au program full time, cu gaming house și tot ce ne trebuie. Este o organizație foarte profesionistă, nu am avut probleme cu plata salariilor, comunicare între jucători și staff. Pe lângă asta, m-am înțeles foarte bine și cu coechipierii.”

Însă, ca în orice carieră cu urcușuri, trebuie să existe și momente mai puțin plăcute. Cu toate că așteptările erau destul de mari din partea celor de la Entropiq pentru EU Master-ul din acest an, aceștia au pierdut meciul decisiv pentru calificare. Khantos ne-a povestit ce nu a mers bine în acel meci, dar și sentimentul simțit după această înfrângere.

Khantos: A fost pur și simplu o zi ciudată. Nu știu dacă ați simțit vreodată zilele alea în care pur și simplu ceva nu se simte bine. Chiar și acum dacă stau și mă gândesc ce a lipsit, nu știu ce să răspund. Ceva se simțea în neregulă. Poate erau emoțiile, deoarece aveam doi jucători destul de noi. Chiar nu știu. Nici acum dacă stăm toți din echipă să ne gândim ce a lipsit nu putem să ne dăm seama, pentru că aveam rezultate foarte bune în antrenamente, cred că undeva la 70%. Majoritatea antrenamentelor erau contra echipelor care au ajuns în top 8 în EU Master sau echipe din Spania, Germania și Franța. A fost o zi mai proastă.

Pentru a face uitată amintirea neplăcută, am decis să vedem ce planuri de viitor are Khantos și în ce echipă sau în ce regiune ar vrea acesta să ajungă.

Khantos spune: “De când am început să mă joc competitiv, visul meu a fost mereu să ajung în LEC și să pot să mă calific la Worlds. Am urmărit foarte atent fiecare Worlds și rămâne încă visul meu să ajung acolo. Rămâne de văzut. Aș dori să ajung în Franța, deoarece este cea mai bună ligă din ERL, iar apoi să fac pasul spre LEC.

Per total, nivelul din ERL crește oricum, sunt foarte mulți jucători buni, trebuie doar să fie o atmosferă plăcută la echipă. De exemplu, noi am avut antrenamente și cu echipe din LEC sau LVP sau LFL iar majoritatea ne cotau ca fiind o echipă de cel puțin top 8 la EU Masters. Asta este, nu s-a întâmplat. Aș vrea să fiu în LFL sau LVP, deoarece acolo sunt și cele mai bune sisteme, dar cu siguranță poți să faci rezultate și cu echipe din alte regiuni. Doresc să ajung la o echipă la care să fiu fericit cu jucătorii de lângă mine, asta este cel mai important.”

Iar pentru că suntem în octombrie, luna în care are loc cel mai important campionat de League of Legends din lume, l-am rugat pe Khantos să ne spună dacă este de atins nivelul pe care îl au jucătorii din China, precum Ruler.

Khantos: “Sunt făcuți din total alt material, dar, atunci când te uiți la POV-urile lor, totul pare realizabil, nu e nicio mecanică ieșită din comun sau ceva de genul, doar că totul pare foarte natural. Tu, în momentul în care te uiți pe replay-ul tău, anumite chestii par forțate sau că nu te-ai gândit la anumite click-uri. La ei pare ca e totul gândit și foarte natural. Consider că Ruler este cel mai bun jucător din lume. Însă cred că este de atins nivelul acela.”

Spre final, l-am întrebat pe Khantos de ce ai nevoie pentru a deveni un jucător profesionist de LoL și care este mesajul său pentru fanii care îl susțin de acasă.

Khantos: “Să se joace soloq, dacă poate să facă challenger, 1000 de puncte plus. Cred că asta a fost cea mai mare greseală a mea, că nu am luat soloq-ul serios. Să încerce să ajungă cât de sus se poate. Lol-ul este printre puținele locuri în care chiar există meritocrație. Dacă consideri că ești nenorocos, că altcineva a primit o ofertă pe care tu o meritai, mai devreme sau mai târziu o să ajungi acolo unde meriți cu adevărat. Mulțumesc tuturor oamenilor care m-au susținut să mă susțin și vă asigur ca EU Master-ul viitor o să fie mai bun.”

autor: Bogdan I.