Turneul candidaților este unul dintre cele mai importante turnee din lumea șahului. Opt sportivi se întrec pentru a avea oportunitea să joace pentru titlul mondial. Formatul turneului este unul închis, unde fiecare jucător îi va înfrunta pe toți ceilalți jucători într-un sistem tur-retur ce se va întinde pe durata a 14 runde.

Așadar, ca să nu se facă diferențe, jucătorii își vor înfrunta fiecare adversar cu ambele culori, odată cu culoarea albă si odată cu culoarea neagră. Ca detalii tehnice putem vorbi despre timpul de joc.

În turneul de anul acesta, timpul de joc este 120 de minute de jucător pentru 40 de mutări, iar după mutarea 40, fiecare va mai primi încă 30 de minute plus un increment de 30 de secunde pe mutare.

Unde se desfășoară acest eveniment?

Anul acesta, competiția are loc in Toronto, Canada, chiar la una dintre cele mai importante clădiri ale orașului, Toronto’s Great Hall. Turneul a început pe data de 2 aprilie si se va încheia cu festivitatea de premiere de pe data de 23 aprilie.

Cine sunt jucătorii de anul acesta și cum s-au calificat?

Clasament in ordinea calificării:

  1. Ian Nepomniachtchi – FIDE, 2023 Match Runner-up
  2. Praggnanandhaa R – India, 2023 World Cup 2nd
  3. Fabiano Caruana – USA, 2023 World Cup 3rd
  4. Nijat Abasov – Azerbaijan, 2023 World Cup 4th
  5. Vidit Santosh Gujrathi – India, 2023 Grand Swiss 1st
  6. Hikaru Nakamura – USA, 2023 Grand Swiss 2nd
  7. Alireza Firouzja – France, Best by Rating
  8. Gukesh D – India, 2023 FIDE Circuit Winner

Primul loc a fost ocupat chiar de către cel ce și-a jucat șansa pentru ultimul titlu mondial împotriva campionului en titre Ding Liren, acesta fiind chiar marele maestru Ian Nepomniachtchi.

În circuitul Fide 2023 mulți jucatori au avut ocazia să se califice la acest turneu. Trei dintre ei s-au calificat prin faptul că au ajuns top 4 in competiția intitulată FIDE World Cup. (Cupa mondială este un eveniment cu totul diferit față de meciul pentru titlul mondial). Acești 3 sportivi au fost Praggnanandhaa R, Fabiano Caruana și Nijat Abasov.

Următorul eveniment ce le-a oferit jucătorilor șansa de calificare a fost Grand Swiss-ul din Insulele Man. Aici însă, doar primii doi clasați au primit un loc in marele turneu al candidaților. Acești jucători au fost Vidit Santosh Gujrathi și Hikaru Nakamura.

Ultimele două locuri valabile au avut la bază criterii diferite. Unul dintre ele a fost cel mai mare ELO la finalul anului 2023, acesta revenindu-i experimentatului Alireza Firouzja. Și nu în ultimul rând cel mai tânăr maestru prezent la această competiție, Gukesh D,  a reușit să se califice prin adunarea celor mai multe puncte in circuitul FIDE. Acest punctaj este unul special și ține cont de prestația jucătorului in toate turneele din circuit.

Primele 3 runde - parte-n parte

Prima rundă am putea spune că a fost mai mult o rundă de acomodare, unde jucătorii au decis să nu riște foarte mult. Toate cele 4 partide s-au sfarșit cu rezultatul de remiză, fiecare participant primind căte o jumătate de punct.

Cea de-a doua rundă a competiției a fost plină de rezultate decisive și de partide spectaculoase, cu tot felul de sacrificii si idei inovative. A fost o zi intensă și umplută cu emoții de pretutindeni.

La prima masă, Gukesh îl învinge pe prietenul său Praggnanandhaa cu culorile negre într-o partidă cu multe momente critice. Între timp compatriotul lor, Vidit, reușește să îl doboare cu piesele negre, la cea de a doua masă, pe celebrul american, Hikaru Nakamura, datorită unei greșeli în etapa de deschidere.

Următorul rezultat este redat de către câștigătorul de acum doi ani al acestui turneu, Ian Nepo, ce l-a învins pe tânărul Alireza Firouzja cu piesele albe. Partida a fost cea mai spectaculoasă partidă a rundei și are șansa chiar să fie cea mai frumoasă partidă din întreaga competiție. La ultima masă, underdog-ul turneului, Nijat Abasov nu a reușit să îi facă față cu piesele negre împotriva multiplului campion al Statelor Unite ale Americii, Fabiano Caruana.

Cea de a treia zi a competiției a adus cu ea doar un singur rezultat decisiv, între Vidit si Praggnanandhaa. Juniorul a venit cu o idee inedită cu culoarea neagră, ce i-a oferit oportunitatea de a obține avantajul împotriva compatriotului său.  Restul partidelor s-au încheiat remiză fără prea multe momente intense.

Deși este abia a treia runda, cațiva dintre jucători încep sa se distingă față de restul competiției, dar nu cu o mare diferență. Gukesh, împreună cu Caruana și Nepomniachtchi se alfă în capul listei, fiind urmați de Vidit și Praggnanandhaa. Firouzja, Nakamura și Abasov se află la finalul clasamentului, însă este doar îceputul și orice se poate întâmpla în următoarele 11 runde.

Ca să nu existe niciun fel de discuție spre finalul competiției, sportivii din aceiași țară trebuie sa joace între ei în primele runde. De aceea Caruana a jucat cu compatriotul lui Nakamura în runda întai, iar cei trei indieni au jucat primele trei runde între ei.

autor: Cristi Coca (FIDE Master)