Suntem deja la startul Worlds 2023, început pe 10 Octombrie și lumea din jurul meu vorbește tot mai puțin de cel mai important eveniment al anului. Dacă acum un an, Deft a câștigat după mai bine de 9 ani, un campionat mondial și a reușit să-și consolideze cariera, anul ăsta ar trebui să fie rândul altor persoane și echipe să rămână în istoria League of Legends.
GODS pic.twitter.com/xIM5iPhWw5
— LoL Esports (@lolesports) October 4, 2023
Worlds 2023
Competiția de anul acesta se va desfășura în Coreea, ceea ce înseamnă că românii vor putea urmări în prima parte a zilei competiția, începând cu orele 10, sau ocazional și mai devreme, depinzând de numărul de meciuri programat într-o zi. Faza principală a competiției va începe pe 19 Octombrie.
Prize pool-ul va fi de $2.225.000, la care se va adăuga un procent din vânzările anumitor pass-uri sau skin-uri. Premiul stagnează și Riot nu pare să vrea motivarea celor implicați, cel puțin din punctul ăsta de vedere.
Care sunt echipele favorite?
Principalele două favorite ale turneului sunt JDG din China și Gen. G din Coreea de Sud. Nu doar că sunt campioanele regiunilor respective, dar sunt și echipele care au dominat competiția, marșând prin rundele de playoff și spulberându-și adversari.
Cu toate astea, cum a spus odată Spider-Man, odată cu puterea vin și responsabilități mari, iar fiecare echipă a avut jucători trimiși la jocurile asiatice, ce s-au încheiat pe 29 Septembrie (pentru LoL), unde Coreea de Sud a câștigat aurul, trecând de echipa Chinei în semifinale și de Taipei în finală.
Odată cu câștigarea aurului, jucătorii coreeni vor fi exceptați din a participa la stagiul militar obligatoriu. Kanavi și Knight, jungler-ul și respectiv jucătorul de mid al celor de la JDG, s-au înfruntat în semifinale. În echipa Coreei a fost și Chovy, piesa centrală a celor de la Gen G. Rămâne de văzut cum lucrurile astea vor afecta principalele favorite la câștigarea Worlds sau dacă le va afecta în vreun fel.
Cine poate produce surpriza?
Odată la ceva timp, cineva reușește să surprindă întreaga scenă de LoL și să facă incredibilul.
Acum un an DRX a făcut istorie, fiind singura echipă care a câștigat competiția venind din runda calificărilor. Sigur, echipă din Coreea ați zice, dar parcursul lor a fost unul incredibil, pornind cu calificarea la Worlds. Riot au mini-documentat parcursul lor și a ieșit o poveste de spus nepoților.
Dintre echipele rămase, favoritele vin tot din China și Coreea. BLG, deși au pierdut fiecare serie împotriva celor de la JDG, pe plan local și internațional, au arătat că nu au rival, în afară de ultima serie pierdută împotriva celor de la LNG, echipă care parcă au cunoscut o renaștere odată ce Scout li s-a alăturat. Ambele vor fi adversare de temut pentru absolut oricine.
Din Coreea, T1 poate produce surpriza. Echipa asta a trecut prin multe anul ăsta, dar nu au reușit să câștige niciun trofeu. O echipă încărcată de istorie și sinonimă cu succesul în LoL nu poate să nu aibă nicio șansă. Faker a demonstrat că poate nu mai este demonul de acum zece ani, dar este o piesă importantă, care leagă echipa plină de talente, dar care, deocamdată, nu confirmă internațional. Anul trecut au pierdut finala. Mă îndoiesc că anul ăsta se vor mulțumi doar cu atât.
Și ultima pe aceasta listă, fără prea mari șanse, dar cu multe speranțe, G2. Echipa a arătat foarte bine într-o competiție slabă. Discursul lor este unul optimist, dar rămâne de văzut dacă G2 poate ține pasul într-adevăr cu echipele din Asia și dacă se pot adapta pe cât de repede o fac ceilalți.
La MSI, au spus că problemele lor au fost de ordinul strategiilor și că niciun jucător nu s-a simțit inferior, din punct de vedere mecanic, în fața vedetelor asiatice. Orice ar fi, G2 e cea mai bună șansă a Vestului de-a ajunge cât mai departe.
Legendele de mâine
Nu puțini dintre jucătorii prezenți la această cupă mondială sunt deja campioni mondiali. Faker, Showmaker, Deft, Canyon, Ruler, TheShy, toți au cunoscut deja gustul victoriei, cu toții sunt veterani ai jocului și competiției și cu toate astea drive-ul lor este acolo, încercând să câștige din nou. Dar mai sunt niște jucători care râvnesc foarte mult la acest titlu.
Knight, midlaner-ul celor de la JDG. Acum trei ani era cel mai bun midlaner care nu câștigase niciodată LPL-ul. Între timp a câștigat de trei ori liga internă și un titlu MSI, anul acesta, dar acum putem spune că a rămas cu titulatura de cel mai bun midlaner care nu a câștigat niciodată Worlds. În trecut, a fost tras la răspundere pentru jocurile șterse pe care le-a arătat pe plan internațional, dar anul ăsta par că astrele s-au aliniat. Să vedem dacă vor rămâne așa.
Chovy a primit mai multă atenție din partea lumii decât Knight, deși la rândul său este un jucător fără succes internațional și doar cu puțin mai tânăr decât rivalul lui. Gen G a arătat foarte bine, mai ales în playoff-ul din vară, iar Chovy a fost de o constanță înfricoșătoare, anihilând pe oricine i-a ieșit în cale.
Chovy este văzut ca unul din cei mai buni din lume, și ghinionistul care a jucat doar pentru echipe slabe. Anul ăsta are ocazia să arate din ce e făcut, și deși nu cred că un eventual eșec la această ediție, i-ar dăuna în vreun fel, sunt sigur că vor fi unele voci mai aspre și mai critice cu bijuteria LoL-ului coreean.
Ultimul jucător de pe listă este Bin. Bin este toplaner-ul celor de la BLG și aparent, pierzătorul suprem.
În primul lui an de jucător la seniori a ajuns cu Suning până în finala Worlds, unde avea să piardă împotriva celor de la DWG Kia. Anul acesta a pierdut finala LPL din primăvară împotriva celor de la JDG, iar apoi finala MSI împotriva aceleași echipe.
Cu toate astea, Bin pare să fie ultimul superstar de pe linia de sus, o specie pe cale de dispariție. Sigur, există jucători puternici pe poziția aia, mai ales în LPL și LCK, dar niciunul nu este GigaBin. De-a lungul anilor, toplane-ul a avut porția ei de supervedete, începând cu Smeb, Soaz, Khan, TheShy, dar din cauză cum jocul a evoluat și rolul devenind tot mai irelevant, jucătorii din partea aceea a hărții nu mai produc același hype printre spectatori. Dar nu și Bin, el încă o face și lumea așteaptă multe de la el. Presiunea pe el este mare și sunt sigur că se va ridica la înălțimea așteptărilor.
În concluzie, avem în față o lună și ceva de League of Legends de foarte bună calitate și cei care au ajuns aici, trebuie să dea ce au mai bun, iar noi ca suporteri trebuie să ne aducem contribuția prin a ne sprijini favoriții și a fi alături de ei pe cât de bine putem. Să câștige cel mai bun, să câștige League of Legends.
autor: Ionuț Alexandru