Cu 4 săptămâni de meciuri intense și momente memorabile rămase în urmă, sezonul 17 de Pro League se apropie de final. Nu există surprize semnificative printre ultimele 16 echipe rămase în competiție, dar cu siguranță ochii fanilor și ai specialiștilor se vor îndrepta către 3-4 echipe cu șanse reale să plece din Malta cu premiul cel mare de 200.000 de dolari.

Etapa șaisprezecimilor va începe marți, pe 21 martie, cu duelurile dintre Na’Vi și 00Nation, respectiv Furia și Fnatic. De mâine și până sâmbătă inclusiv, ESL va aduce meciuri Bo3 de la orele 16:30 și 20:00, urmând ca duminică (26 martie) să fie disputată finala în format Bo5 de la ora 17:00.

Întregul bracket de playoff - pe cine avantajează?

Pentru fanii nefamiliarizați cu formatul nou folosit de ESL pentru a determina playofful Pro League, am ajuns în acest punct în urma a patru grupe de câte 8 echipe, miza grupelor fiind simplă: câștigătoarea merge direct în sferturi, locul 2 în optimi, în timp ce locurile 3 și 4 sunt nevoite să joace încă din etapa șaisprezecimilor.

Bracketul de playoff (sursa: hltv.org)

Uitându-ne pe meciurile potențiale, putem spune doar despre FaZe că au avut un oarecare noroc la tragerea la sorți, neavând de înfruntat până în semifinale vreun adversar de Top 5, însă Forze se află pe partea lor de tablou direct în sferturi cu un motiv. Rușii conduși de Jerry au fost repartizați în probabil una dintre cele mai dificile grupe ale sezonului 17, cu nume precum Na’Vi, Liquid, Astralis, ENCE și Team Spirit, dar au reușit s-o câștige fără a pierde vreun meci.

Fnatic vs Furia va fi un duel al unor echipe care încă trăiesc din amintirea performanței de la Majorul din Rio acolo unde au ajuns în sferturi, respectiv în semifinale. Din păcate pentru fanii ambelor organizații, forma niciuneia dintre ele (Fnatic a pierdut recent meciuri în care era favorită clară, de exemplu împotriva alor noștri S0und și Blytz în CCT North) nu le dă speranțe împotriva echipei lui Karrigan în optimi.

FaZe, încă în căutarea ultimului trofeu pentru a atinge Grand Slamul (sursa: HLTV)

Este imposibil de negat faptul că Na’Vi trece printr-o perioadă dificilă. Experimentul “npl” nu pare să dea roade, tânărul jucător adus de la academie fiind mai degrabă apropiat de performanțele lui sdy, cel pe care l-a înlocuit, decât cu cele ale fostului jucător promovat și care s-a transformat rapid într-un star, Bit. Traseul spre sferturi pare să fie facil, chiar dacă echipa lui S1mple a pierdut surprinzător vs Forze și a cedat o hartă chiar și locului 62 mondial, Rare Atom.

00Nation n-au niciun atu care să-i poată împinge mai departe de șaisprezecimi, iar Outsiders n-au fost niciodată un adversar complicat pentru organizația din Ucraina, așa că avem toată încrederea că sfertul de tablou “condus” de Heroic va fi completat de Na’Vi.

Na'Vi caută revanșa împotriva Heroic după semifinala de la Katowice (sursa: HLTV)

C9 și-a câștigat fără niciun fel de emoție dreptul de a fi direct în sferturi, reușind surpriza de a învinge locul 1 mondial, G2, fără drept de apel în grupa A. Cu toate acestea, chiar dacă Sh1ro și Ax1Le, starurile echipei, au părut în cea mai bună formă, pe partea lor de bracket au nimerit două echipe cu care n-au amintiri plăcute.

Liquid are 3-0 în întâlnirile directe împotriva Cloud9 de când l-au adăugat pe Yekindar în echipă, în timp ce MOUZ le-a administrat probabil cea mai dureroasă înfrângere din carieră în sferturile Majorului din Rio la care echipa lui Nafany era favorită nu doar să ajungă în finală, ci să o și câștige.

Oricare dintre cele 3 echipe anterior menționate pot face pasul către semifinale, dar o să mizăm pe forma bună a Cloud9 și pe faptul că, deși vorbim de playoffuri, acestea nu se dispută în fața unui public numeros, kryptonita istorică a foștilor Gambit, ci în fața analiștilor și a unui număr restrâns de fani în Malta.

C9 - Same, but different (sursa: HLTV)

G2 au început anul așa cum l-au terminat, dominând. Victoria de la Katowice n-a părut în niciun moment pusă în pericol, echipa lui HooXi pierzând o singură hartă, abia în finala vs numărul 2 mondial, Heroic. Totuși, așa cum trebuia să se întâmple la un moment dat, mixul european a arătat vulnerabilitate în grupa A, acolo unde au fost învinși cu 2-0 de Cloud9 și au pierdut cu 16-4 împotriva Fnatic pe Nuke, cea mai bună hartă a lor.

Chiar și așa, de la finalizarea grupei A și până la startul playoffului sunt mai bine de 3 săptămâni în care NiKo & co. au putut să repare găurile din meciurile care i-au obligat să înceapă playofful din șaisprezecimi și nu din sferturi, așa cum ne așteptam cu toții.

G2 rămâne favorita clară la ridicarea trofeului, dar potențialul parcurs către acesta nu este deloc facil: Vitality (sferturi), C9/Liquid/MOUZ (semifinală), Heroic/FaZe/Na’Vi (finală).

Primul obstacol relevant, Vitality, sunt și cei care au primit o veste bună de curând: Dupreeh se întoarce în lineup-ul organizației franceze, chiar dacă aceștia au făcut câteva partide extraordinar de bune în faza grupelor alături de Jackz, care a fost stand-in. Printre performanțele marcante se numără, desigur, revenirea de la scorul de 14-1 pentru FaZe pe Anubis în finala grupei C.

Este un G2 vulnerabil cea mai bună echipă din lume? (sursa: HLTV)

Pronosticul nostru, programul și unde pot fi urmărite meciurile

Bazându-ne pe experiența și forma recentă a echipelor, ne așteptăm ca playofful să se desfășoare după cum urmează. Totuși, nu există sezon de Pro League fără surprize semnificative, iar sezonul 17 e greu de crezut că va avea o altă soartă.

Pronosticul nostru pentru desfășurarea playoffului cu G2 ridicând trofeul

Întregul program al evenimentului poate fi consultat în permanență pe HLTV.

Meciurile care încep mâine de la ora 16:30 vor fi transmise simultan, atât pe contul de Twitch al ESL, cât și pe contul de Youtube.

ESL Twitch: https://www.twitch.tv/esl_csgo

ESL Youtube: https://www.youtube.com/@ESLCS

 

autor: Vlad N.