Europa Centrală sau regiunea balcanică? De ce echipele românești sunt eligibile să participe la turneele regionale din ambele zone?

Spațiul geografic este important în multe dintre domeniile de activitate ale lumii, iar acesta este cazul și pentru Counter Strike.

Principalul motiv pentru care se aplică delimitări geografice este, evident, imposibilitatea de a conecta stabil jucătorii de la o distanță foarte mare.

Ca atare, întâlnirile dintre jucători sunt favorizate de apropierea geografică a țărilor în care aceștia se află.

Cum au fost împărțite în Europa statele în funcție de conexiune?

Pentru zonele adiacente României, s-au decis, deși nu neapărat oficial, anumite grupări regionale de state folosindu-se fie denumiri obișnuite preluate din istorie, fie altele adoptate mai recent.

Europa este considerată o singură zonă atunci când se desfășoară calificările regionale pentru Major. Acest fapt nu împiedică, însă, crearea mai multor regiuni în cadrul diviziunii principale.

Regiunea balcanică + Ungaria și România (sursa: ESL)

Subdiviziunile sunt:

  • Europa de Vest, din care fac parte Franța, Marea Britanie, Țările de Jos, Belgia.
  • Europa de Nord, cu componentele Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca.
  • Europa de Sud, cu statele Portugalia, Spania, Italia, Malta, Turcia.
  • Europa Centrală, din care fac parte Germania, Polonia, Cehia, Austria, Elveția, Slovacia, Slovenia, Ungaria, România.
  • Balcanii, regiune istorică, încă disputată teritorial: Grecia, Bulgaria, Serbia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina, România.
  • Europa de Est sau CIS: Ucraina, Moldova, Belarus, Letonia, Lituania, Estonia, Rusia.
  • CIS este o organizație fondată în urma destrămării URSS, se raportează la statele independente formate după evenimentul antemenționat.

Controversa în legătură cu România

Așa cum putem observa, există un singur stat care se repetă în două dintre regiunile de mai sus, acela fiind țara noastră.

Nu este singurul caz în care apartenența nu poate fi declarată exact, în această situație aflându-se și țări precum Ucraina și Moldova.

Situația noastră face în așa fel încât să fim incluși, în funcție de turnee, alternant, în fiecare dintre regiunile Europa Centrală, respectiv Balcani, de aici apărând și confuzia.

Controversa nu trebuie interpretată ca un conflict, sau vreo tensiune. Jucătorii au avut întotdeauna grijă să se exprime doar prin gameplay, ceea ce este benefic astfel încât scena să funcționeze spre placul tuturor.

Locația serverelor dedicate jocului pe glob (sursa: NETDUMA)

autor: Alexandru B.